Aktuelt: Erhvervspakke, (måske) tysk valg, kager i KV17, en ”rådden kultur” og Gifford

Netavisen Pio giver dig det daglige nyhedsoverblik fra Socialdemokratiet, fagbevægelsen og verdens gang.
Regeringens nye erhvervspakke: Billigere te og nødder
Regeringen fremlagde søndag en ny erhvervs- og iværksætterpakke sammen med Radikale Venstre og Dansk Folkeparti, som skal lette vilkårene for erhvervslivet i Danmark.

I pakken kan man finde en lang række afgiftslettelser, som skal gøre det mindre attraktivt for danskerne at gøre over grænsen efter de gode priser på nødder, øl og sodavand. Regeringen har også landet et kompromis om den aktiesparekonto, som de spillede ud med i sensommeren. Her var knasten, at loftet for, hvor meget den enkelte dansker måtte bruge på aktier til en fordelagtig beskatning, var for høj ifølge regeringens samarbejdspartnere i Dansk Folkeparti. Regeringen havde i første omgang spillet ud med et loft på 500.000 kroner. Men i den nye aftale er det barberet det ene nul af, så loftet starter på 50.000 kroner, med udsigt til at stige til 200.000 kroner frem mod 2025.

Gebyrsænkningerne og aktiesparekontoen er kun to punkter blandt mange, og du kan læse et overblik over aftalen her.

Reaktionerne har været blandede, og i fagbevægelsen er man ikke begejstrede for udsigten til, at regeringen vil tage 14,7 milliarder kroner over de næste syv år, som i stedet kunne være brugt på velfærd. Samtidig skal aftalen finansieres ved, at den statslige refusion til kommunernes beskæftigelsesindsats skal omlægges.

”Det virker som en rigtig dårlig idé at spare på uddannelse og opkvalificering af arbejdsløse, når vi står i en situation, hvor stadig flere virksomheder har brug for kvalificerede medarbejdere,” siger Lizette Risgaard, formand i LO.

Læs fagbevægelsens kritik hos Netavisen Pio her.

Tidligere transportminister Magnus Heunicke (S) ærgrer sig over beslutningen om, at besparelser på DSB skal finansiere store dele af den nye pakke.

Kageglæde i kommunalvalgkampen
Kageglæden har bredt sig helt ind i kommunalvalgkampen, hvor kandidaterne i Frederiksværk i sidste uge var inviteret til en lokal udgave af den Store Bagedyst. Det var to gymnasieelever fra det lokale gymnasium, havde inviteret kandidater fra hele parti-spekteret til at dyste med deres bedste bagekundskaber.

Vi anbefaler at se videoen, hvor fantasien får frit spil hos deltagerne. Kan man forestille sig en grænsebom på en kage? Ja, det kan man godt.

Koalitionsforhandlere øjner måske nyvalg i Tyskland
Ved forbundsdagsvalget den 24. september i Tyskland, faldt resultatet sådan ud, at en ny koalition bestående af Angela Merkels parti CDU, deres bayerske søsterparti, CSU, det liberale FDP og de Grønne, øjensynligt var den bedste mulighed for at kunne samle en regering.

Men nu ser forhandlingerne mellem de fire partier ud til at være sandet godt til. Udfordringerne omhandler særligt klima, energi og udlændingespørgsmål, hvor de fire partier placerer sig meget langt fra hinanden.

Knuden skal forsøges løst, og nu har forhandlingsparterne sat sig en frist til fredag i denne uge. Ellers kan der være udsigt til nyvalg.

Men den udsigt skræmmer ikke flere af aktørerne. FDPs formand, Christian Lindner. ”Hvis det ikke er muligt, går vi i opposition. Jeg tager gerne en shitstorm for det,« lød det til Funke-Mediengruppe via Jyllands-Posten.

Ifølge Jyllands-Posten er der dog en væsentlig knast ved udsigten til nyvalg. For ifølge meningsmålinger, vil et sådan nyvalg ikke ændre synderligt på fordelingen af stemmer. Og dermed vil partierne formentlig ende i samme situation som nu.

Sexchikane-skandalerne ruller videre i Danmark
Først var det i Hollywood, hvor anklager og beskyldninger landede som bomber, og fortsat ryster nye anklager og indrømmelser om sexchikane af sig i film-, medie- og underholdningsbranchen. De fulgtes af internet-kampagnen #metoo, der bredte sig over hele verden, og som også herhjemme fik debatten til at bluse op om omfanget af overgreb og forulempelser, som kvinder har været udsat for.

Senest har bolden rullet videre, og i sidste uge dukkede flere artikler op om arbejdsvilkårene hos filmselskabet Zentropa, som ifølge flere tidligere praktikanter og medarbejdere, omfatter dybt grænseoverskridende adfærd fra blandt andet direktør Peter Ålbæk. Han har afvist alle anklager, og fejede senest det hele af sig i Deadline, som kan opleves her.

Men medarbejderne på Zentropa er langt fra de eneste i den branche, der har oplevet grænseoverskridende adfærd. Det viser en ny undersøgelse, som Politiken har lavet blandt kvindelige medlemmer hos Dansk Skuespillerforbund. Ud af de 378, der svarede på undersøgelsen, har 241 oplevet seksuel chikane fra en overordnet indenfor de sidste 10 år.

Det svarer til 64 procent af undersøgelsens deltagere, og 33 procent af alle kvindelige medlemmer hos Dansk Skuespillerforbund.

Et medlem uddyber i undersøgelsen en episode, hvor hun under en filmoptagelse vågnede op ved, at instruktøren på filmen lå oven på hende og forsøgte at flå hendes tøj af.

»Jeg kæmpede mig ud af hans svedige, aggressive greb og løb ud på badeværelset og låste mig inde«, skriver hun, ifølge Politiken.

Kulturminister Mette Bock (LA) har reageret på historien om Zentropa, og kaldt afsløringerne for et billede på en ’rådden kultur’, men peger på, at løsningerne findes internt i branchen.

»Det er allerede forbudt at begå overgreb på andre mennesker, så det her handler om kultur, om normer og den måde, man omgås hinanden på, når man arbejder sammen, og det er jo langt vanskeligere at have med at gøre. Men det er noget, branchen bliver nødt til selv at tage fat på en langt mere alvorlig måde, end det hidtil har været tilfældet,” siger hun til Information.

Det store spring: Rufus Gifford annoncerer kandidatur
Den tidligere amerikanske ambassadør i Danmark, Rufus Gifford, har i dag officielt annonceret sit kandidatur til Repræsentanternes Hus. Han opstiller i det tredje distrikt i staten Massachusetts for Demokraterne.

Allerede i august annoncerede Rufus Gifford, at han ville stille sig til rådighed for et politisk mandat. Dengang var det dog ikke besluttet, hvilket et han gik efter. Og det er altså blevet klarlagt i dag, hvor den tidligere ambassadør skriver på Twitter, at han vil gå efter et kongres-mandat i det tredje distrikt i hans hjemstat, Massachusetts.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.


Kommentarer fra Facebook

Annonce