Aktuelt: Fagbosser vil udskyde, landsmøde i SF og angreb på rigsrevisionen

Netavisen Pio giver dig det daglige nyhedsoverblik fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
Fagbosser vil have konflikt udskudt
Deadline for overenskomstforhandlingerne nærmere sig med hastige skridt, og trods endnu en omgang maratonforhandlinger hen over weekenden tyder det ikke på, at en aftale er kommet tættere på.

Mandag opfordrer flere af fagbevægelsen forhandlere forligsmand Mette Christensen til at udskyde deadline i endnu 14 dage, for at give mere tid til at finde en løsning.

”Der står rigtig meget på spil, hvis Danmark kastes ud i en storkonflikt. Det forpligter os til at udtømme alle muligheder for at nå til enighed,” siger Ellen Lykkegård, gruppeformand i 3F offentlig, til Altinget. Også FOA’s Dennis Kristensen ønsker forhandlingerne forlænget.

Mette Christensen har allerede en gang udskudt forhandlingerne i 14 dage, men hun har mulighed for at gøre det en anden og sidste gang, hvis hun vurderer, at der er potentiale for at finde en løsning. Vælger hun ikke at forlænge forhandlingerne, vil konflikten bryde ud fra næste uge.

Læs mere her.

 

SF-Landsmøde med fem pejlemærker
SF holdt i weekenden landsmøde i Kolding. Det brugte partiet blandt andet til at se frem mod tiden efter et folketingsvalg, hvor magten i Danmark er skiftet:

”Hvis en ny rød regering skal være rød - ikke blot af navn, men også af gavn – skal den arbejde for et mere lige Danmark,” sagde partiformand Pia Olsen Dyhr, som brugte landsmødet til at opstille fem pejlemærker for en kommende rød regering.

Hun fremhævede klimakampen, bekæmpelse af ulighed, en ro på-reform i den offentlige sektor, globalt udsyn og et styrket demokrati som de vigtigste områder at tage fat på for en kommende regering.

Trods flere opfordringer om ikke at blande sig i de igangværende OK-forhandlinger, kunne Olsen Dyhr heller ikke modstå fristelsen til at sende en hilsen til de to chefforhandlere på det offentlige område, innovationsminister Sophie Løhde og KL’s Michael Ziegler: ”Alle offentligt ansatte har krav på respekt. At det er tid til at styrke velfærden og sikre ordentlige arbejdsvilkår. Ikke det modsatte.”

Regeringen skændes med rigsrevisionen
Der er udbrudt en mindre krig mellem regeringen og rigsrevisionen. Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen kører i Politiken det tunge skyts i stilling mod rigsrevisionen, som han beskylder for at blande sig i selve den politiske beslutningsproces: ”Det kan ikke være Rigsrevisionens opgave at indskrænke det politiske råderum,” siger han.

Rigsrevisionen har ved en række lejligheder kritiseret regeringens håndtering af sager, som har haft stor bevågenhed i offentligheden. Senest sagerne om de såkaldte kvotekonger og om salget at statens vaccinefabrik.

Hos Rigsrevisionen melder man imidlertid hus forbi på kritikken og fastholder, at man blot passer sin opgave som kritisk vagthund:

”Vælgerne kan kun have tillid til det politiske, administrative system, når der er en uafhængig instans, der bedømmer det. Og det er Rigsrevisionen og statsrevisorerne sat i verden til”, siger Revisorernes formand, SF’eren Peder Larsen.

Læs mere her.

 

Seneste Pio Podcast
Puster Putin sig bare op, eller udgør Rusland egentligt en reel trussel mod vesten?

Det diskuterer folketingsmedlem Nick Hækkerup, der er tidligere forsvarsminister og nuværende udenrigsordfører for Socialdemokratiet, Jens Worning, der er tidligere dansk generalkonsul i Sankt Petersborg samt Flemming Splidsboel Hansen, der er seniorforsker hos Dansk Institut for Internationale Studier med chefredaktør for Netavisen Pio, Jens Jonatan Steen.

 

 

Nyhedsoverblikket Aktuelt skives på skift af redaktionen på Netavisen Pio.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Kommentarer fra Facebook