Annonce

Forbud mod burka og niqab, hurtigere behandling af skattesager og tidl. LO-formand skal få folk til at blive længere på jobbet

Netavisen Pio giver dig det daglige nyhedsoverblik fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
Fra 1. august giver det bøde at bære burka og niqab på gaden
Folketinget har vedtaget tildækningsforbuddet, der blandt andet gør det ulovligt at bære burka og niqab i det offentlige rum.

Med mindre det har et anerkendelsesværdigt formål, må du fra 1. august ikke bære beklædningsgenstande, der skjuler dit ansigt, på offentligt sted. Gør du det alligevel, risikerer du en bøde på 1.000 kroner, skriver dr.dk.

Det har et flertal i Folketinget i dag vedtaget.

Regeringspartiet Liberal Alliance valgte at fritstille sine folketingsmedlemmer, mens LA-ministrene sammen med resten af regeringen måtte stemme for.

75 stemte for og 30 stemte imod. Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Venstre og De Konservative stemte for - sammen med to enlige LA'ere, undervisningsminister Merete Riisager og undervisningsordfører Henrik Dahl.

Flere andre LA'ere stemte imod lovforslaget sammen med Enhedslisten, Alternativet, De Radikale, SF og socialdemokraten Mette Gjerskov.

Læs mere her.

 

Hurtigere behandling af skatteklager
Skatteminister Karsten Lauritzen (V) præsenterer torsdag et udspil til en ny retssikkerhedspakke for forligspartierne, der tæller alle Folketingets partier undtaget Enhedslisten og Alternativet.

Udspillet skal nedbringe den gennemsnitlige sagsbehandlingstid for borgernes skatteklager fra 23 måneder til 12 måneder. Det skal blandt andet ske ved, at borgernære sager kommer foran i behandlingskøen, skriver Ritzau.

Den socialdemokratiske skatteordfører, Jesper Petersen, peger på, at Socialdemokratiet grundlæggende er positive over for udspillet, men at der er ting, som skal ændres, før Socialdemokratiet kan lægge stemmer til.

”Den barbering af Skatteankenævnene, hvor almindelige mennesker er med til at se på klagesagerne, synes vi, at regeringen går for langt.”

I udspillet lægger regeringen op til, at antallet af de danske skatteankenævn, som er en lokal klageinstans, borgerne kan henvende sig til med skatteklager, skæres ned fra 19 til 10.

Der investeres 230 millioner kroner i klagesystemet i skattevæsenet, fremgår det af udspillet. 110 millioner af disse er dog forventede gevinster ved udspillet, som derefter geninvesteres.

Læs mere her.

 

3F laver kædeansvar-aftale med nedrivningsgigant
Landets største fagforening 3F indgår nu et samarbejde med en af landets førende nedrivningsfirmaer, Kingo Karlsen, om kædeansvar og bekæmpelse af løndumping.

Det skriver Fagbladet 3F.

Aftalen er den første af sin slags i byggebranchen og betyder, at Kingo Karlsen som hovedentreprenør skal sikre sig, at også deres underleverandører overholder den danske overenskomsts bestemmelser om en ordentlig løn.

En forpligtende aftale om kædeansvar har længe stået højt på ønskesedlen hos 3F, som mangler et effektivt redskab til at bekæmpe underbetaling og lønsnyd i de typisk meget lange kæder af underleverandører på store byggerier.

Men der har endnu ikke været politisk vilje til at indføre det ved lov, og arbejdsgiverorganisationen Dansk Byggeri kæmper indædt imod kædeansvar.

Formand i 3F Byggegruppen, Kim Lind Larsen, håber derfor, at den nye aftale vil bane vejen for flere lignende aftaler i byggebranchen.

”Med den her aftale kan vi aktivt modarbejde social dumping, som er et kæmpe problem i vores branche. Vi er meget tilfredse med, at et stort firma som Kingo Karlsen har taget handsken op og forpligtet sig til at arbejde for ordentlige vilkår for de ansatte i byggeriet. Vi håber, at andre vil tage samme gode initiativ,” siger han til Fagbladet 3F.

Læs mere her.

 

Tidligere LO-formand skal få folk til at blive længere på jobbet
En ny tænketank med den tidligere LO-formand Harald Børsting skal få seniorerne til at blive lidt længere på arbejdsmarkedet.

Et godt seniorarbejdsliv kan betyde, at flere vil vælge at blive længere på arbejdsmarkedet. Og derfor har regeringen og Dansk Folkeparti torsdag nedsat en seniortænketank, der skal forbedre mulighederne for, at seniorer kan fortsætte med at være en del af det arbejdende fællesskab.

I spidsen for tænketanken, som skal komme med sine anbefalinger i første halvår af 2019, står Harald Børsting, som indtil 2015 var formand for LO.

”Vi lever længere og har flere raske leveår, som bliver omsat til flere aktive år på arbejdsmarkedet. Nu står vi over for den meget vigtige opgave at understøtte, at den positive udvikling fortsætter,” siger tænketankens nye formand i en pressemeddelelse.

”Jeg håber, at vi med tænketankens arbejde kan være med til at inspirere flere ældre til frivilligt at blive længere på arbejdsmarkedet. Vi vil se nærmere på eventuelle barrierer – og årsager til, at mange forlader arbejdsmarkedet. Det handler om at styrke mulighederne og motivationen for, at mange flere vælger at blive lidt længere,” siger Harald Børsting.

Læs mere her.

 

Mænd tjener stadig mere end kvinder
Mænd tjener i gennemsnit 15 pct. mere end kvinder. Det viser nye tal fra det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd (VIVE).

”Udviklingen går den rigtige vej, men det går alt for langsomt. Der bør for alvor gøres op med uligeløn i Danmark”, udtaler LO-næstformand Nanna Højlund i en pressemeddelelse.

Du får stadig væsentligt mindre i lønposen, hvis du er kvinde, end hvis du er mand. Når mænd i gennemsnit tjener 100 kr., tjener kvinder i gennemsnit 87 kr. Det viser VIVE’s nye kortlægning af lønforskelle mellem mænd og kvinder på det danske arbejdsmarked. Det på trods af, at kvinder i dag er næsten lige så meget på arbejdsmarkedet som mændene, og deres uddannelsesniveau tilmed er højere end mændenes.

Den socialdemokratiske ligestillingsordfører, Rasmus Horn Langhoff, ser kønsopdelte lønstatistikker som et vigtigt redskab i kampen for ligeløn.

Læs mere her.

 

Podcast: Dagpenge til debat
Dagpengene, en hjørnesten i den danske model, er under massivt pres. Og det skader både lønmodtagere og erhvervsliv, lyder det fra a-kasserne.

Er dagpengesatserne så attraktive, at de giver et påskud for at undlade at tage arbejde, og i stedet eksempelvis hygge sig rundt omkring på landets mange museer og biblioteker, eller er systemet efterhånden så udhulet, at det på sigt måske ikke længere aktuelt at melde sig ind i en A-kasse og understøtte dagpengesystemet?

 

 

Flere borgerlige peger på førstnævnte når talen falder på den forsikringsordning, der skal sikre lønmodtagere mod økonomisk usikkerhed, hvis de er så uheldige at ryge ud af beskæftigelse.

Dagpenge er for de fleste danskere noget man kun tænker på, når man får brug for ordningen, så derfor forsøger Pio Podcast i denne uge, sammen med Torben Poulsen, leder af Dansk Metals a-kasse og formand for Danske A-kasser, og Dennis Kristensen, der forhenværende formand i FOA samt Netavisen Pios chefredaktør Jens Jonatan Steen som er vært, sætter fokus på dette afgørende element i den danske arbejdsmarkedsmodel.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift af redaktionen på Netavisen Pio.

 

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Flere artikler om emnet