Aktuelt: Forbyd aktieoptioner, ingen ramadan-risiko og LO vil tale social dumping

Netavisen Pio giver dig det daglige nyhedsoverblik fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
S og DF parate til at forbyde aktieoptioner

Både Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti meddeler mandag, at de er parate til at se på et forbund mod brugen af aktieoptionsprogrammer. Programmerne bruges i dag som en del af lønpakken i mange virksomheder, blandt andet inden for finanssektoren.

I mandagens udgave af Børsen taler Anders Dam, administrerende direktør i Jyske Bank, for et forbud mod aktieoptioner, som ifølge Dam nogle steder har antaget ”groteske former”. Og det får opbakning fra både Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti.

”Jeg er enig i, at man som minimum bør finde modeller, der skaber markant større transparens, og jeg er parat til at gå skridtet længere og lave egentlige lovgivningsinitiativer og om nødvendigt et egentligt forbud."

Der har de senere år været en række historier fremme i medierne om, hvordan topdirektører har scoret både to- og trecifrede milliongevinster ved hjælp af aktieoptioner.

Læs mere her.

 
Minister kan ikke underbygge Støjberg-påstand

Endnu en minister meddeler nu, at hun ikke har kendskab til forskning, der kan underbygge Støjbergs udtalelser om den muslimske fastemåned, ramadanen.

Støjberg skrev i et blogindlæg 21. maj, at der kunne være ”sikkerhedsmæssige og produktivitetsmæssige udfordringer” ved, at muslimer fastede. Hun pegede blandt andet på transport- og sundhedsområdet.

I sidste uge afviste transportminister Ole Birk Olesen at kende til problemer inden for transportområdet, og i dag følger sundhedsminister Ellen Trane Nørby så top.

”Ministeriet er ikke bekendt med danske evidensbaserede undersøgelser af eventuelle konkrete sikkerhedsmæssige udfordringer på de danske sygehuse i forbindelse med afholdelse af ramadan,” skriver Ellen Trane Nørby.

Svaret glæder Socialdemokratiets Mattias Tesfaye, der har bedt om dokumentationen:

”Jeg er glad for, at man trygt kan tage bussen og trygt kan blive opereret på hospitalet under ramadanen. Der er rigeligt med integrationsudfordringer ude i virkeligheden, så jeg synes, at vi skulle starte med at løse dem,” fortæller han mandag til Netavisen Pio.

Læs mere her.

 
LO vil diskutere social dumping

Disruptionrådet holder mandag og tirsdag møde om udenlandsk arbejdskraft. Rådet er nedsat for at komme med bud på, hvordan fremtidens arbejdsmarked kan indrettes. Det vil LO bruge til at sætte fokus på social dumping:

"Antallet af udenlandske lønmodtagere er steget med fem procent om året siden 2010. Alligevel gør regeringen alt for lidt for at sikre, at det foregår på ordentlige vilkår. Det er jo tudetosset, når indsatsen mere end betaler for sig selv," siger LO’s formand Lizette Risgaard.

LO mener også, at der skal sættes hårdere ind mod de arbejdsgivere som bryder reglerne, ved at hæve bødestørrelsen for at bruge illegal arbejdskraft.

Læs mere her.

 
Venstre rokerer rundt på spindoktorerne

Venstre har brugt mandagen på at gennemføre en mindre spindoktorrokade. Jens Kloppenborg-Skrumsager stopper som Venstres pressechef og leder af Venstres Center for Kommunikation og Politik (CKP) for til gengæld at overtage posten som særlig rådgiver for energi- og klimaminister Lars Christian Lilleholt.

Lilleholts hidtidige rådgiver, Andreas Thyrring, overtager til gengæld posten som leder af CKP. Han overtager dog ikke posten som pressechef, som derfor foreløbig står ubesat.

I forrige måned forlod også den politiske chef for CKP, Jesper Kraft, sin stilling for at blive miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen.

Kloppenborg-Skrumsager har tidligere været særlig rådgiver for både beskæftigelsesminister Jørgen Neergaard Larsen og innovationsminister Sophie Løhde. Da han i april 2017 blev leder af CKP, overtog han posten efter Niels Thulesen Dahl, som blev særlig rådgiver for udenrigsminister Anders Samuelsen.

Læs mere her.

 
Podcast: Overmoden dansk model?

I Danmark bryster vi os af vores unikke forhandlingsmodel, kendt som ‘den danske model’, der skal sikre tilfredse arbejdsgivere og lønmodtagere. Men har de seneste års overenskomstforhandlinger vist, at der måske er brister i den ellers blanke overflade?

Den snak tager vi i denne uges podcast, hvor ekspertpanelet består af Anders Bondo, formand for Danmarks Lærerforening og chefforhandler for de kommunalt og regionalt ansatte, samt arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet, Laust Kristian Høgedahl.

 

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift af redaktionen på Netavisen Pio.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Flere artikler om emnet

Annonce