Aktuelt: hverdagssexisme, letbane, DSB, Bent Hansen, X-factor og Macron

Netavisen Pio giver dig det daglige nyhedsoverblik fra Socialdemokratiet, fagbevægelsen og verdens gang.
Må man råbe ’store patter’?
Fodboldens Etiske Råd skal nu tage stilling til, om det var i orden, at herrelandsholdet råbte ”store patter!” som en del af et kampråb efter deres sejr over Irland.

Det kunne man se i videoer fra landsholdets omklædningsrum, hvor sejren blev fejret med blandt andet det klassiske kampråb ”Hvem var det der vandt i dag. Det var dem fra Danmark af. Hey hey hey. Store patter!”

Det er projektet Everyday Sexism Project Denmark, der har klaget over herrelandsholdet. Formand for ESPD udtaler til DR: ”Det er vigtigt at sætte gang i en diskussion om sexisme, og hvordan sprog kan være med til at forme vores opfattelse af kvinder. For at komme sexisme til livs er det også mænd, der skal få hænderne op af lommen og sige fra over for deres venner og omgangskreds, når de laver sexistiske jokes.”

Klagen har dog også mødt en del kritik, og den tidligere landsholdsspiller Preben Elkjær udtaler til Berlingske ” Hør nu her, vi snakker om unge mennesker. De tænker jo ikke noget som helst nedladende med deres sang. De er glade, de har vundet, det er deres kampråb, og i det her tilfælde er det så »store patter«. Det er da at gå i små sko at klage over det.”

Også på de sociale medier har sagen udløst sjove kommentarer:

Inhabilitetssag rammer tre regionsrådsformænd
Historien drejer sig om tre sager fra 2013-2014, hvor de daværende regionsformænd bliver vurderet inhabile i forbindelse med sygehusbyggerier. De skulle dengang have haft forbindelse til pensionskassen PKA, som blev tildelt udbuddet af byggeriet.

Ankestyrelsen har rettet henvendelse til Region Midtjylland, Region Syddanmark og Region Sjælland, og i brevet skriver de, ifølge TV2 Østjylland, at ”Der er efter Ankestyrelsens opfattelse ingen tvivl om, at PKA fra et vist tidspunkt havde en inhabilitetsbegrundende interesse i udbudssagernes udfald.”

Bent Hansen (S), afgående regionsformand i region Midtjylland og en af de implicerede, udtaler til TV2 Østjylland ”Det her er jura for feinschmeckere. Da jeg regner med, at det bliver en principiel sag for Danske Regioner, forventer jeg, at der kommer et fælles svar fra de tre regioner, der er henvist til. Men for nu vil jeg lade juristerne arbejde.”

Læs mere om sagen her.

Letbanen kører endelig!
I går aftes blev det annonceret, at Letbanen i Aarhus nu endelig havde fået den endelige godkendelse fra Trafikstyrelsen til at køre med passagerer. Og dermed kunne den lidt uheldige historie om letbanen, der måtte så grueligt meget igennem, endelig få en positiv slutning.

Klokken 11 i dag kørte banen sin første tur med særligt indbudte, og derefter blev banen åbnet op for alle andre. Turen blev mødt med glæde, og du kan læse en hyggelig lille reportage med nogle af de første passagerer her.

Nye overenskomster til tusindvis af DSB-ansatte
DSB meldte sig i sidste uge ind i Dansk Industri, og med det skifte overgår mere end 7.300 ansatte i DSB fra offentlige til private overenskomster fra 1. april 2018.

Det bekymrer de fagforeninger, som dækker store dele af de berørte medarbejdere, for ændringerne kan have indflydelse på de ansattes løn, arbejdstid og pensionsvilkår.

"Vores medlemmer er urolige over, hvad de risikerer at miste. De skal over på en privat overenskomst, hvor de vil miste nogle fordele. Det står ret klart. Så vi synes ikke, at det her er en god idé. Forhåbentlig kan vi forhandle en ny aftale på plads, der kan kompensere for det tabte," siger Dennis A. Jørgensen, formand for HK Trafik & Jernbane, der har godt 1.000 DSB-ansatte under sin afdeling, til Altinget.

Læs mere om skiftet hos Altinget.

X-factor overgår til TV2
Selvom DR tidligere på året annoncerede, at den kommende sæson af X-factor ville blive den sidste, er der nu godt nyt til fans. TV2 kan nemlig i dag meddele, at de har købt rettighederne til programmet, og derfor vil det allerede fra 2019 være muligt at følge med på TV2, skriver Berlingske.

Hurra: Macron fylder 40 år
Bon anniversaire til Frankrigs præsident Emmanuel Macron, som i dag fylder 40 år.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Kommentarer fra Facebook