Annonce

Aktuelt: Justitsminister vil kulegrave alle Kina-besøg siden 1995, Folkemødet godt i gang og hvem vinder Dialogprisen

Netavisen Pio giver dig det daglige nyhedsoverblik fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
Søren Pape vil have kulegravet alle officielle Kina-besøg siden 1995

På baggrund af nye oplysninger om et officielt kinesisk besøg i 2011 vil justitsminister Søren Pape Poulsen (K) lægge op til at udvide Tibetkommissionen til at omfatte samtlige officielle kinesiske besøg i hvert fald siden 1995.

Samtidig skal rigspolitichefen og PET-chefen redegøre for de tiltag, som de har taget og vil tage i kølvandet på sagen. Endelig iværksætter justitsministeren en ekstern undersøgelse af politiets, anklagemyndighedens og PET’s håndtering af data.

Det skriver justitsminister Søren Pape Poulsen i en pressemeddelelse.

Politiet har – ifølge pressemeddelelsen – i går oplyst Justitsministeriet om en taktisk befaling fra Københavns Politi i forbindelse med besøget af den kinesiske udenrigsminister i oktober 2011. Den taktiske befaling rejser spørgsmål ved politiets håndtering af mulige demonstrationer under det pågældende besøg. Endvidere er Justitsministeriet i forbindelse med pressehenvendelser blevet bekendt med oplysninger om, at der er rejst spørgsmål om politiets håndtering af demonstrationer i forbindelse med officielle kinesiske besøg i 1995 og 2002. Her hentyder Pape blandt andet til Berlingske, hvor flere politifolk i dag står frem og fortæller, at politiet i årtier har skånet kinesiske statsledere for at se demonstranter, når de besøgte Danmark (Kræver abonnement).

Læs mere her.

 
Folkemødet i Allinge på Bornholm er i gang

Folkemødet 2018 på Bornholm i Allinge – det 8. rækken - åbnede torsdag formiddag og lukker søndag kl. 12.00.

Der er fri entre og alle events er gratis. Igen i år kan man se frem til en masse debatter, oplæg, taler og ikke mindst politisk gøgl i alle afskygninger. Partier, NGO’er og organisationer kæmper en hård – til tider nærmest indædt - kamp om deltagernes opmærksomhed.

Hver aften samler Folkemødets Hovedscene til fælles aftenprogram. Lørdag aften bliver der folkefest fra kl. 17.30, når Danmark spiller mod Peru ved VM i fodbold, og kampen vises på storskærm.

Alle partier i Folketinget råder over Hovedscenen en halv time i løbet af festivalen. Her holder partilederne deres traditionsbundne partiledertaler.

Alternativets leder, Uffe Elbæk, talte tidligere på dagen. Kl. 19 er det det den radikale partileder, Morten Østergaards tur. Fredag lægger Liberal Alliances Anders Samuelsen ud kl. 10. Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen taler kl. 13 – efterfulgt af Venstres formand, statsminister Lars Løkke kl. 16. SF’s formand Pil Olsen Dyhr kan høres kl. 19.

Læs mere her.

 
Hvem vinder Dialogprisen?

I forbindelse med Folkemødet uddeles Dialogprisen. Prisen gives til den politiker, der i løbet af året har været bedst til at lytte og gå i konstruktiv dialog.

Vinderen modtager en statuette, der går videre til næste års vinder, samt mulighed for at holde en tale på Hovedscenen ved næste års prisoverrækkelse.

I år er de nominerede:

Pernille Rosenkrantz Theil, Socialdemokratiet, MF, som juryen nominerer for sin rummelige og dialogsøgende stil i den offentlige debat, der viser, at lydhørhed godt kan kombineres med klare og skarpe holdninger.

Jan E. Jørgensen, Venstre, MF, og kommunalbestyrelsesmedlem på Frederiksberg, som juryen blandt andet fremhæver for hans mod og hæderlighed til også at tage debatter, hvor hans position står for skud.

Mette Abildgaard, Konservative, MF, der nomineres, fordi hun ifølge juryen ikke er bange for at deltage i en debat og give sine holdninger til kende - også på de sociale medier, hvor hun er tilgængelig for folket i ordets bogstaveligste forstand.

Jacob Mark, SF, MF, hvor juryen fremhæver hans oprigtige interesse i at mødes med folk, uanset hvor i samfundet de arbejder eller bor, hvilket åbner vejen for en klar dialog, der kan gå begge veje.

Dan Jørgensen, Socialdemokratiet, MF, som juryen blandt andet nominerer, fordi han både følger og starter dialogen igennem podcasts og turneer rundt i landet, hvor han altid er åben for en snak med kollegaer såvel som danskerne generelt.

Prisen overrækkes søndag 17. juni kl 9-10 på Cirkuspladsen ved Hovedscenen.
 

Uffe Elbæk: Socialdemokratiet har givet sig selv – og de øvrige partier i rød blok - et frihedsbrev

”Det er meget modigt og forfriskende gjort. Socialdemokratiet har givet sig selv et frihedsbrev. Dermed har andre partier også fået et frihedsbrev. Det næste valg bliver nok det mest spændende i mit liv.”

Sådan sagde Alternativets leder Uffe Elbæk under sin partiledertale tidligere torsdag på Folkemødet i Allinge på Bornholm - som reaktion på den socialdemokratiske udmelding om, at Socialdemokratiet går til valg på at danne en ren S-regering efter næste valg. Altså en S-regering uden de radikale.

Uffe Elbæk kunne også fortælle, at Alternativet går til valg uden at pege på en bestemt statsministerkandidat – modsat ved det seneste folketingsvalg, hvor Alternativet pegede på Helle Thorning-Schmidt som partiets statsminister-kandidat:

”Til gengæld håber vi, at det bliver et valg mellem håbet over for frygten. Mellem de systemfornyende og de systembevarende partier,” sagde Uffe Elbæk, der gerne vil have danskerne tilbage på 68-sporet:

”68 var en periode, hvor alt var i spil og til diskussion. Køn, klasse og magt.”

I foråret '68 lyttede Uffe Elbæk til et radioprogram, hvor Jørgen Mylius fortalte om rockkoncerten i Monterrey i '67.

”Det sendte et budskab til os: "Make Love, Not War". Det var det, der skabte '68. Vi forestillede os, at tingene kunne være helt anderledes. Det er den energi, vi skal i kontakt med.”

”Vi skal være meget mere ambitiøse. Kort sagt, vi skal tilbage til 68-sporet. I Paris skrev de studerende: Vær realistisk, kræv det umulige,” sagde Uffe Elbæk i sin Folkemøde-tale om ”Det næste Danmark”.

 
Danske politikere får kritik for hård debattone, populisme og løftebrud i ny undersøgelse

Det kniber med danskernes tillid til politikerne. Næsten to ud af tre danskere - 65 procent - har kun lille tillid til de folkevalgte, viser en ny måling, som analyseinstituttet Wilke har foretaget for Avisen.dk.

Hver tredje svarer, at de har 'stor tillid' til politikere i almindelighed. En lille kerne på knap to procent erklærer, at de har 'meget stor tillid' til politikere.

I den nye måling svarer hver anden dansker - 52 procent - at de inden for det seneste år har oplevet politikerlede. De fleste siger, at politikerleden skyldes, at de oplever politikere som populister, at politikerne ikke holder deres løfter og 'en generel dårlig tone' i debatten.

SF’s gruppeformand Jacob Mark:

”Jeg ser undersøgelsens resultat som et udtryk for, at vælgerne oplever, at der er langt til Borgen. Det lyder som en kliché, men sådan er det,” siger en af de nominerede til Folkemødets Dialogpris, Jacob Mark, til Avisen.dk

Læs mere her.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet