Aktuelt: Kommunerne får mere at lave, ny enhed skal overvåge indsatte, Mette F. kan blive statsminister uden ALT-støtte

Netavisen Pio giver dig det daglige nyhedsoverblik fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang

Kommunerne får mere at lave – på bekostning af regionerne

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) bebuder strukturelle forandringer, der skal sikre en bedre sammenhæng i behandlingen i Danmark.

Regeringen vil komme med et forslag til en sundhedsreform, når Folketinget åbner til oktober.

”Vi skal have kommunerne meget længere frem på banen. Spørgsmålet er, hvordan man gør det,” siger Løkke på et pressemøde efter Venstres sommergruppemøde.

”Det kan godt være, at det kommer til at gøre noget ved regionerne. Det har jeg ikke konkluderet på endnu,” siger Løkke.

Det har tidligere været fremme, at regeringen overvejer at placere den forebyggende sundhedsindsats og efterbehandling i kommunerne – modsat nu hvor også den del af sundhedsbehandlingen ressortmæssigt er placeret i regionerne.

Alt andet lige er der dermed udsigt til, at kommunerne får mere at lave – og tilsvarende at regionerne får færre opgaver i fremtiden.

Både Liberal Alliance, Konservative og Dansk Folkeparti mener, at regionerne skal nedlægges.

 
Lovforslag: Efterretningsenhed skal overvåge både indsatte og pårørende

Med et lovforslag, der i denne uge er sendt i høring, vil justitsminister Søren Pape Poulsen (K) oprette en efterforskningsenhed i Kriminalforsorgen, der skal bekæmpe radikalisering, kriminalitet og uro i fængslerne.

Det skriver dagbladet Politiken.

Af lovforslaget fremgår, at den nye specialenhed via aflytninger af besøg, telefonsamtaler og brevvekslinger skal udarbejde ”trusselsvurderinger og efterretningsanalyser”. De ansatte får ret til at gennemlæse de indsattes mobiltelefoner uden retskendelse, og det skal være muligt at afskære indsatte fra kommunikation med omverdenen, hvis der er mistanke om radikalisering.

Kritikere ser overvågningsbeføjelserne som alt for vidtgående. Blandt andet lægger lovforslaget op til, at det bliver muligt for efterretningsenheden også at indsamle oplysninger om ikke-dømte personer, som de indsatte er i kontakt med. Dermed risikerer konen, manden eller besøgsvennen at blive registreret, og deres oplysninger videregivet til andre myndigheder, hvis det skønnes nødvendigt.

Læs mere her.

 
Ny måling: Mette F. kan blive statsminister uden opbakning fra Alternativet

”Vi trækker simpelthen vores mandater ud af ligningen,” sagde Alternativets leder Uffe Elbæk før sommerferien, da han spillede sig selv på banen som statsministerkandidat.

Men ifølge en ny måling foretaget af Norstat for Altinget og Jyllands-Posten vil Uffe Elbæk i stedet komme til at stå alene og uden for indflydelse. Det skriver altinget.dk.

Socialdemokratiet, Radikale, SF og Enhedslisten står nemlig tilsammen til at få 85 mandater, mens den blå blok, inklusiv Nye Borgerlige, kun kan mønstre 82 mandater.

Meningsmålingen giver fremgang til de radikale (Fra otte til 12), SF (Fra syv til ti) og Enhedslisten (Fra 14 til 16). Og 47 mandater til Socialdemokratiet – altså status qvo.

Læs mere her.

 
LA-formand Leif Mikkelsen genopstiller ikke til Folketinget

Landsformand og folketingsmedlem for Liberal Alliance Leif Mikkelsen genopstiller ikke ved næste valg, oplyser partiet i en pressemeddelelse.

Leif Mikkelsen vil fortsætte som landsformand for Liberal Alliance, oplyser han.

”Tallene på min fødselsattest siger mig, at jeg skal til at bruge min tid på andet end politik. Det har været en fantastisk tid, og jeg har fået lov at prøve utroligt mange ting”, siger han i pressemeddelelsen, med henvisning til at han tidligere i år fyldte 68 år.

I stedet for Leif Mikkelsen bliver Alex Vanopslagh spidskandidat for Liberal Alliance i Vestjyllands Storkreds.

Den 26-årige tidligere formand for Liberal Alliance Ungdom og medlem af Københavns Borgerrepræsentation.

Læs mere her.

 
S-opgør med satspuljen

Socialdemokratiet vil gøre op med satspuljen - en pulje på nu 16 milliarder kroner, som hvert år uddeles til en lang række sociale tiltag.

"Vi vil gerne rive hele satspuljen op med rode og i stedet lave sociale investeringsprogrammer, så man helt går bort fra den gamle måde at lave satspulje på, hvor man drypper penge ud på en masse enkeltprojekter, som så efter tre år ikke aner, om de er købt eller solgt," siger socialordfører Pernille Rosenkrantz-Theil til Altinget.

Dansk Folkeparti erklærede sig i sidste uge klar til at opsige satspuljeforliget for at give pensionister flere penge mellem hænderne.

S ønsker, at en del af puljens midler afsættes til permanente driftsbevillinger direkte på finansloven. Og så skal der skrues op for midlerne til sociale investeringsprogrammer, hvor offentlige og private aktører samarbejder om at bekæmpe for eksempel hjemløshed.

"Hvis vi får serveretten, vil vi som regering komme med et udspil til satspuljen, hvor flest muligt penge skal lægges over i sociale investeringsprogrammer. Så er det jo op til en forhandling, hvad man ender med at aftale, men der vil uden tvivl være meget lidt eller ingenting tilbage i sukkerskålen," siger Pernille Rosenkrantz-Theil.

Læs mere her.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

 

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce