Aktuelt: Konflikt på vej, EL-rokade, valg i Italien og SPD-resultat på søndag

Netavisen Pio giver dig det daglige nyhedsoverblik fra Socialdemokratiet, fagbevægelsen og verdens gang.
Offentligt ansatte klar til konflikt efter påske
I dag fredag står det klart, at det offentlige Danmark rykker tættere på konflikt. Forhandlingsfællesskabet for de offentligt ansatte i kommuner og regioner har nemlig skrevet i en pressemeddelelse, at de vil varsle konflikt med virkning fra 4. april. Samme melding kommer fra Dansk Magisterforening på det statslige område.

”De offentlige arbejdsgivere i staten, kommunerne og regionerne er i færd med at sætte afgørende dele af den unikke danske sammenhængskraft ud af spil. Derfor er vores konfliktgrundlag, at der skal være fremskridt og ikke forringelser for alle ansatte i kommuner og regioner,” lyder det i Forhandlingsfællesskabets pressemeddelelse. Berlingske skriver via Ritzau. 

Mette F.: Regeringens ghettoplan går ikke langt nok
Oven på VLAK-regeringens ghettoudspil i går torsdag har Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, kritiseret planen for ikke at være vidtgående nok. I hvert fald ikke, når det gælder beskæftigelseskrav til indvandrerkvinder.

”Der er nogle steder, hvor jeg ikke synes, at regeringen går langt nok. Jeg vil gerne have flere krav – især til de kvinder, der ikke er en del af arbejdsmarkedet,” siger Mette Frederiksen til DR. ”Det er helt afgørende både for samfundsøkonomien og ligestillingen, at flere kvinder med ikke-vestlig baggrund kommer ud af lejlighederne derhjemme, lærer sproget og bliver en del af arbejdsmarkedet.”

DR skriver også, at Frederiksen savner fokus på fordelingen af elever mellem folkeskoler og fri- og privatskoler, som i dag er alt for opdelt, mener hun.

Johanne Schmidt-Nielsen på barsel udløser rokade i Enhedslisten
Enhedslistens tidligere politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen, går fra dags dato på barsel. Det betyder, at Nikolaj Villumsen overtager som udlændingeordfører. I rokaden træder Pelle Dragsted også tilbage som finansordfører og overlader posten til Rune Lund. Pelle Dragsted må på grund af partiets rotationsregler ikke genopstille ved næste valg. Søren Søndergaard bliver ny udenrigsordfører efter Villumsen, og ny retsordfører bliver Rosa Lund, som indtræder som suppleant i Folketinget for Johanne Schmidt-Nielsen. Berlingske har historien.

Italienerne går til valg på søndag
47 millioner italienere skal til stemmeurnerne på søndag. Matteo Renzis socialdemokrater i Partito Democratico kæmper en hård kamp for at beholde magten, mens Silvio Berlusconis parti, Forza Italia, bejler til magten. Forza Italia står sammen med blandt andet det indvandrerkritiske Lega Nord til at blive største blok. En joker, som faktisk står til at blive største enkeltstående parti, er den populistiske protestbevægelse Movimiento 5 Stelle, på dansk kendt som Femstjernebevægelsen, som har komikeren Beppe Grillo i spidsen. Bevægelsen forventes dog ikke at ville indgå i regering med andre partier.

Som optakt til valget kan du læse en række artikler på netavisen. Vi har skrevet om den generelle politiske situation, om hvordan vacciner pludselig blev et valgkampstema, og om hvad dansk-italienerne stemmer på søndag. 

Urafstemning i SPD afsluttes – resultatet kendes søndag morgen
SPD’s lidt over 460.000 medlemmer har over de sidste uger stemt om, hvorvidt partiet skal indgå i en ny stor koalition med Angela Merkels kristendemokrater. Her i weekenden skal de mange stemmesedler tælles op, og vi vil kende resultatet på søndag kl. 9. Dermed står det også klart, om Tyskland igen har en rigtig regering efter at have været uden regering siden september, eller om landet kastes ud i politisk kaos. Et nej vil betyde enten nyvalg eller en mindretalsregering, hvilket vil være ganske uhørt i den tyske tradition. Vi har skrevet om regeringsgrundlaget, som der blandt andet stemmes om, i artiklen her.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Kommentarer fra Facebook