Aktuelt: Krisemøde hos LA, kold luft i regeringen og FOA klar til kamp

Netavisen Pio giver dig det daglige nyhedsoverblik fra Socialdemokratiet, fagbevægelsen og verdens gang.
Krisemøde hos Liberal Alliance
Der er lagt op til krisemøde, når Liberal Alliances hovedbestyrelse i dag mødes i Nyborg. Det sker efter en dramatisk uge, hvor Liberal Alliance i tirsdags måtte se Løkke aflive partiets store prestigeprojekt, en ”ambitiøs” skattereform. Det har udløst hidtil uhørt hård kritik af Anders Samuelsen fra baglandet.

De seneste dage har flere medier kunne fortælle om utilfredse lokalformænd. Flere ønsker at partiet forlader regeringen, og enkelte har endda sat spørgsmålstegn ved, om Samuelsen er den rigtige til at lede partiet. Onsdag aften skrev Anders Samuelsen en længere undskyldning på Facebook, i et forsøg på at dæmpe gemytterne, men kritikken fortsætter. Torsdag aften valgte lokalformand for Liberal Alliance i Thy/Mors, Leo Skydt Jørgensen, at trække sig.

På fredagens krisemøde skal partiformand Anders Samuelsen derfor forsøge at overbevise sine partifæller om, at Liberal Alliance trods alt har haft succes til at trække Danmark i en mere liberal retning, og at der er mere indflydelse at få ved at være en del af regeringen, end ved at stå udenfor. Og ikke mindst, at han stadig er den rigtige til at stå i spidsen for partiet.

V og K: LA selv skyld i skattesammenbrud
Det er ikke kun internt i Liberal Alliance, at bølgerne går højt. Også mellem regeringspartierne udveksles der usædvanlig skarpe bemærkninger. I dagens udgave af Jyllands-Posten lyder det fra både Venstre og Konservative, at Liberal Alliance selv bærer en stor del af ansvaret for, at det ikke lykkedes at komme i mål med en stor skatteaftale.

”Det bliver sværere at få en part til at give sig i en forhandlingsposition, hvis man står med hænderne over hovedet og fejrer sejren på forhånd”, siger de Konservatives politiske ordfører Mette Abildgaard med henvisning til, at blandt andre LA-formand Anders Samuelsen før jul på Twitter glædede sig over, at der kom skattelettelser, selvom der endnu ikke var indgået en aftale med Dansk Folkeparti.

Også Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen, mener, at Liberal Alliances offensive udmeldinger fik konsekvenser for forhandlingerne. Ikke overraskende afviser LA’s finansordfører Joachim B. Olsen kritikken og lægger i stedet ansvaret over på Dansk Folkeparti.

FOA klar til konflikt
Selvom overenskomstforhandlingerne på det offentlige arbejdsmarked endnu ikke er gået i gang, så forbereder fagforbundet FOA sig allerede på muligheden for en konflikt. Det skriver FOA-formand Dennis Kristensen på Facebook: ”FOA har i dag bedt vore afdelinger om at udpege forslag til de arbejdspladser, der skal omfattes af en eventuel strejke.”, skriver han blandt andet.

Han skriver videre, at mellem 10 og 15 procent af FOA’s medlemmer udtages til at deltage i en eventuel strejke, svarende til 15.000-20.000 FOA-ansatte i kommuner og regioner.

Forhandlingerne er endnu ikke kommet i gang, fordi fagforbundene har krævet, at der igangsættes reelle forhandlinger om lærernes arbejdstid, før forhandlingerne kan starte. Og netop spørgsmålet om lærernes arbejdstid er ifølge Dennis Kristensen en af årsagerne til, at forbundet nu forbereder sig på konflikt. Et andet stridspunkt bliver spørgsmålet om lønstigninger: ”Arbejdsgiverne er gået til angreb på de ansattes lønudvikling med en fejlagtig påstand om, at de offentligt ansattes løn er steget mere end de privatansattes.”

Nye overenskomster på det offentlige arbejdsmarked skal efter planen være på plads senest 1. april, hvor de nuværende overenskomster udløber.

Justitsministers samlever taget for spirituskørsel
Justitsminister Søren Pape Poulsens samlever, Josue Medina Vasquez, er blevet taget for spirituskørsel. Det oplyser Søren Pape Poulsen selv på Facebook fredag formiddag. Vasquez er blevet taget med en promille på 1,25, et godt stykke over grænsen på 0,5 promille.

”Der skal ikke herske tvivl om, at det er en meget alvorlig sag, som jeg er inderligt ked af. Spirituskørsel kan ikke forsvares og kan have meget store konsekvenser. Nu må min samlever tage sin straf ligesom alle andre. Min holdning til lov og orden er den samme i dag som i går.”, skriver Pape på Facebook.

Ifølge Ekstra Bladet står Vasquez nu til at få frakendt kørekortet ubetinget i tre år, ligesom han står til en bøde på en nettomånedsløn ganget med promillen.


Kommentarer fra Facebook

Annonce