Aktuelt: Lange OK-forhandlinger, Hammond vil tilbage og færre offentligt ansatte

Netavisen Pio giver dig det daglige nyhedsoverblik fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
Intet OK-gennembrud trods maratonforhandlinger
Overenskomstforhandlingerne fortsætter – og i nat forhandlede parterne på det kommunale område til langt ud på de små timer. Alligevel var der ikke tegn på, at parterne var tæt på et gennembrud, da forhandlingerne sluttede klokken halv tre i nat.

"Jeg havde bestemt håbet, at vi havde klaret det i dag. Men det har vi så ikke gjort. Så nu tror jeg, at det er en god ide, at forligsmanden har sagt, at vi alle sammen går hjem og sover lidt, så vi er friske i morgen," udtalte formanden for Forhandlingsfællesskabet, Anders Bondo, til TV 2.

På arbejdsgiversiden bekræftede Michael Ziegler fra KL, at forhandlinger ”går trægt lige i øjeblikket.” Det var spørgsmålet om lønstigninger til de kommunalt ansatte, der splittede parterne. Lørdag havde parterne ført 14 timers forhandlinger om en anden af de store knaster, nemlig spørgsmålet om en arbejdstidsaftale for lærerne.

Læs mere her.

 

Aleqa Hammond stiller op i grønlandsk valgkamp
Den tidligere Siumut-politiker Aleqa Hammond, der i øjeblikket er løsgænger i Folketinget, stiller op til det kommende valg til det grønlandske Landsting. Hammond stiller op for partiet Nunatta Qitornai, der ønsker en hurtig grønlandsk selvstændighed fra Danmark.

Aleqa Hammond var fra 2013 til 2014 landsstyreformand i Grønland, inden hun blev væltet på grund af en sag om, at hun havde brugt offentlige penge til personlige indkøb. Hun blev i 2015 valgt til Folketinget, men blev i 2016 ekskluderet fra Siumut efter endnu en skandale om private indkøb for offentlige midler.

Nunatta Qitornai ledes af en anden tidligere Siumut-politikker, Vittus Qujaukitsoq, der blandt andet har været minister for erhverv, arbejdsmarked og handel samt udenrigsanliggender. Han forlod Siumut-partiet og stiftede sit eget parti sidste år efter at have tabt i kampen om formandsposten til den nuværende Siumut-formand, Kim Kielsen.

Læs mere her.

 

Stor strejke mod Macrons reformer
Togtrafikken i Frankrig er lammet, efter at lokomotivførerne i det statslige togselskab SNCF er gået i strejke. De sker i protest mod de arbejdsmarkedsreformer, som den franske præsident Emmanuel Macron ønsker at gennemføre.

De ansatte ved SNCF har en række rettigheder, som Macron ønsker at gøre op med. Blandt andet en meget omdiskuteret mulighed for at trække sig tilbage på pension som 52-årige. Et privilegie, som ifølge kritikere stammer fra en tid, hvor det at arbejde ved jernbanerne var et langt mere fysisk krævende job, end tilfældet er i dag.

Macrons ønske om at gøre op med de ansattes rettigheder er en del af han store reformprogram, der har til formål at modernisere det franske arbejdsmarked, gøre landet mere konkurrencedygtigt og få styr på de offentlige budgetter.

Læs mere her.

 

Laveste andel af offentligt ansatte i 30 år
Antallet af ansatte i den offentlige sektor er det laveste i 30 år, når det sættes i forhold til befolkningen som helhed. Det viser en ny analyse fra AE-Rådet. Tænketanken har kortlagt hvor mange offentligt ansatte der er per 1.000 danskere.

Siden antallet toppede i 2010, er niveauet faldet med 6,5 procent. Og det er det laveste niveau siden 1986. Og ser man på regeringens planer om at holde en lav vækst i det offentlige forbrug frem mod år 2025, så er der udsigt til, at niveauet bliver endnu lavere i årene der kommer. Og det bør vække bekymring, mener Lars Andersen, der er direktør i AE-Rådet:

”Vi risikerer, at den offentlige service ikke længere kan følge med behovet og folks forventninger. Og så sker der det, at de ressourcestærke køber private ydelser, fordi de ikke er tilfredse med kvaliteten af de offentlige ydelser. Det ser man for eksempel inden for skoleområdet, hvor antallet af private skoler stiger fordi der bliver lukket folkeskoler. Og inden for ældreplejen, hvor flere køber private tillægsydelser.”

Du kan læse mere her.

 

Podcast: Banker på spring, penge i skjul
I denne uges podcast sætter Netavisen Pio fokus på bankernes rolle i forbindelse med blandt andet skattesnyd og hvidvaskning af penge.

Lyt med, når Jeppe Kofod, der til dagligt sidder i Europa-Parlamentet for Socialdemokratiet, Frederik Vad, forbundsformand for Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU), samt David Bentow, redaktør på finansmagasinet FinansWatch giver deres bud på, hvordan grebet om svindlerne kan strammes.

 

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

 


Flere artikler om emnet

Annonce