Aktuelt: Lavere arveafgift ikke DF-ønske, skævt at skære i dagpenge og rød blok øger føring

Netavisen Pio giver dig det daglige nyhedsoverblik fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
DF: Lempelse af arveafgiften står ikke på vores ønskeseddel

En nedsættelse af arveafgiften står ikke på Dansk Folkepartis ønskeseddel. Det fastslår partiets finansordfører René Christensen mandag over for Netavisen Pio.

Berlingske skrev ellers lørdag, at Dansk Folkeparti var ”positive” over for et ”opgør” med arveafgiften, sådan som flere regeringspartier har talt for.

Ifølge René Christensen er Dansk Folkeparti klar til at drøfte ændringer i arveafgiften i form af eksempelvis højere bundfradrag, dog på én klar betingelse: ”Vi siger bare helt grundlæggende, at det skal være finansieret. Det må ikke gå ud over velfærden, det her.”

Hos Socialdemokratiet tager skatteordfører Jesper Petersen godt imod Dansk Folkepartis udmelding:

”Hvis DF mener noget med, at der skal være råd til velfærd, så er det helt skørt med en fjernelse eller sænkning af arveafgiften. Derfor er det meget positivt, at Berlingske i deres kampagne mod arveafgiften tydeligvis har overfortolket signalerne fra Dansk Folkeparti ganske markant,” siger Jesper Petersen til Netavisen Pio.

Læs kommentar fra René Christensen her.
Læs kommentar fra Jesper Petersen her.

 
LO: Skævt at skære i dagpenge til nyuddannede

Det vil være helt skævt at skære i dagpengene for nyuddannede. Sådan lyder det fra LO, som frygter at det vil få færre nyuddannede til at melde sig ind i a-kasser:

”Det vil være helt forkert at skære på de nyuddannedes rettigheder, det vil reelt vil sætte en stopper for nytilkomne til a-kasserne. Det vil blive meget svært at overbevise unge mennesker om, at de skal forsikre sig og melde sig ind i dagpengesystemet, hvis der ikke er en økonomisk gevinst herved i forhold til kontanthjælpssystemet,” siger Ejner K. Holst.

Økonomi- og indenrigsminister åbnede i weekenden i et interview i Berlingske op for at sænke dagpengesatsen for nyuddannede:

”Nogle gange kan strukturerne være indrettet på en måde, så det bliver for nemt at træffe et andet valg end det ansvarlige. Det her indikerer, at det er for let at lade være med at tage ansvar for sin egen situation. Personligt aviser jeg ingenting. I første omgang er det vigtigt at få fakta frem.”

Det skete efter en analyse fra Økonomi- og indenrigsministeriet viste, at mens det totale antal af dagpengemodtagere siden 2013 er faldet fra 120.000 til 80.000, mens antallet af nyuddannede på kontanthjælp har ligget konstant omkring 20.000.

 
Rød blok øger føringen i snit af meningsmålinger

Rød blok ville vinde valget med hele ni mandater, hvis der var folketingsvalg i dag. Det viser den seneste opgørelse af det såkaldte ”Risbjerg-snit”, der er et vægtet gennemsnit af en lang række meningsmålinger, som valgforsker Kasper Møller Hansen har udarbejdet for Altinget.dk.

Socialdemokratiet ligger med 26,1 procent over resultatet ved folketingsvalget, og også SF, Enhedslisten og Radikale Venstre går frem.

I den blå lejr er det især Dansk Folkeparti, som mister vælgere. Partiet står med 16,5 procent af stemmerne til at få den laveste vælgeropbakning siden februar 2017, og langt under de 21,1 procent partiet fik ved folketingsvalget i 2015. Nye Borgerlige står med 2,1 procent af stemmerne til lige nøjagtig at blive repræsenteret i Folketinget.

 
Niels Anker Kofod er død

Tidligere minister, folketingsmedlem og medlem af Europa-Parlamentet for Venstre Niels Anker Kofod er død, 89 år gammel.

Kofod blev medlem af Folketinget i 1968, og var bortset fra 14 måneder medlem de næste 30 år, frem til 1998. Hans var desuden medlem af Europa-Parlamentet 1975-78 og igen 1989-1999.

Niels Anker Kofod var landbrugs- og fiskeriminister i Poul Hartlings regering 1973-75, landbrugsminister i Anker Jørgensens SV-regering 1978-79 og landbrugsminister igen de første år under Schlüter-regeringen.

”I Niels Anker Kofoed har vi mistet en politiker, som evnede at spænde fra det helt lokale til det globale. I hans verden var der plads til såvel små sager på Bornholm som store visioner for Europa,” skriver statsminister Lars Løkke Rasmussen i et mindeord.

 
Podcast: Danskhed

Der er blevet sovet i timen fra det politiske centrum-venstre, når der skulle sættes ord på, hvad national identitet betyder. Det er budskabet fra den radikale Ida Auken i hendes nye bog "Dansk".

I denne uge tager vi derfor debatten om hvad danskhed er for størrelse og hvad det kan bruges til. Gæsterne er Ida Auken, næstformand i den socialdemokratiske folketingsgruppe Dan Jørgensen og historiker, samfundsdebattør og lektor emeritus fra RUC, Henrik Jensen.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Flere artikler om emnet

Annonce