Aktuelt: Løkke beskyldes for løftebrud, EU vil bestemme barsel og ingen Ramadan-risiko

Netavisen Pio giver dig det daglige nyhedsoverblik fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
Mette F: Klokkeklart løftebrud fra Løkke

Socialdemokratiet formand Mette Frederiksen langer i dag hårdt ud efter statsminister Lars Løkke Rasmussen. Ifølge Frederiksen har Løkke nemlig ikke leveret på et løfte om, at indeksere børnepenge til EU-borgere, så der ikke længere skal udbetales fuld børnepenge til EU-arbejdere fra eksempelvis Polen og Rumænien:

”Den måde, det her er endt på, er et klokkeklart løftebrud fra Lars Løkke Rasmussen,” siger hun ifølge Ritzau.

Baggrunden er, at en ny EU-forordning om sociale ydelser ikke indeholder forslag om at indeksere børnepengene. Som oppositionsleder under den tidligere SR-regering lovede Løkke ellers, at han kunne sikre Danmark ret til at indeksere børnepengene, mener Frederiksen.

Den socialdemokratiske formand er også kritisk over for en andre dele af forordningen, blandt andet at det bliver muligt at tage danske dagpenge med til udlandet i helt op til seks måneder.

Læs mere her.

Bredt flertal: EU skal holde sig fra barslen

EU skal ikke blande sig i, hvordan vi i Danmark indretter vores barselsregler. Sådan lyder det i dag fra et bredt flertal i Folketinget.

Det sker efter, at beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen tidligere på dagen oplyste, at Danmark står til at blive nedstemt, når EU’s medlemslande senere på måneden skal stemme om et direktiv, som vil øremærke to måneders barsel til fædrene.

Socialdemokratiet ikke, at EU skal blande sig i, hvordan man sikrer en mere ligelig fordeling af barslen mellem mænd og kvinder: ”Det er noget, som Danmark kan løse selv og bør løse selv,” siger Socialdemokratiets ligestillingsordfører Rasmus Horn Langhoff.

Ud over regeringen og Socialdemokratiet er også Dansk Folkeparti og Enhedslisten modstandere af forslaget fra EU, mens Radikale, SF og Alternativet støtter forslaget.

I dag har forældre i Danmark ret til 52 ugers barsel, hvoraf kun de to er øremærket til fædrene. EU’s medlemslande skal stemme om forslaget på et møde den 21. juni.

Læs mere her.

 

Ingen dokumentation for Ramadan-risiko

Der findes ingen dokumentation for, at fastende buschauffører skulle udgøre en sikkerhedsrisiko. Det skriver transportminister Ole Birk Olesen i et svar til Socialdemokratiets udlændingeordfører Mattias Tesfaye.

Svaret kommer på baggrund af et meget omtalte indlæg fra udlændingeminister Inger Støjberg, der opfordrede muslimer til at holde ferie under ramadanen. ”Det kan helt lavpraktisk være farligt for os alle, hvis buschaufføren hverken spiser eller drikker i løbet af en hel dag,” skrev Støjberg blandt andet.

Ole Birk Olesen skriver, at væskemangel kan være en udfordring, men kan ikke finde noget belæg for Støjbergs påstand: ”Jeg er dog ikke bekendt med, at forskning på området har konkluderet, at der skulle være en konkret sikkerhedsmæssig udfordring for afvikling af buskørslen under ramadanen”.

Læs mere her.

 

Danmark får ekstra plads i Europa-Parlamentet

Ved næste års valg til Europa-Parlamentet kan danskerne sende en ekstra politiker afsted til Bruxelles. Antallet af danske pladser i Parlamentet udvides nemlig fra 13 til 14.

Årsagen er det britiske exit fra EU. Briterne sidder i dag på 73 ud af de 751 pladser i Parlamentet. Europa-Parlamentet har i dag besluttet, at der ved det kommende valg skal skæres 46 pladser væk, mens de resterende 27 pladser skal fordeles mellem de tilbageværende 27 medlemslande. Det betyder én ekstra plads til Danmark.

Fordelingen mangler dog at blive endeligt godkendt af EU’s regeringsledere på et møde i slutningen af juni.

Læs mere her.

 

Podcast: Overmoden dansk model?

I Danmark bryster vi os af vores unikke forhandlingsmodel, kendt som ‘den danske model’, der skal sikre tilfredse arbejdsgivere og lønmodtagere. Men har de  seneste års overenskomstforhandlinger vist, at der måske er brister i den ellers blanke overflade?

Den snak tager vi i denne uges podcast, hvor ekspertpanelet består af Anders Bondo, formand for Danmarks Lærerforening og chefforhandler for de kommunalt og regionalt ansatte, samt arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet, Laust Kristian Høgedahl.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Kommentarer fra Facebook