Macron på besøg, Løkke Rasmussen vil til EU og Ryanair indgår overenskomst

Netavisen Pio giver dig det daglige nyhedsoverblik fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang.
God eftermiddag,

Tirsdag den 28. august var de danske medier præget af Trikoloren, da Frankrigs præsident Emmanuel Macron ankom til et todages statsbesøg i Danmark.

Men også andre historier markerede sig, hvor Ryan Air indgik sin første overenskomst i Italien, Socialdemokratiet stillede sig positive overfor regeringens ’paradigmeskifte’ i udlændingepolitikken, og så vil Bergur Løkke Rasmussen vælges til Europa-Parlamentet. Nedenfor kan du læse mere om vores udvalgte historier, god fornøjelse!

Macron til Danmark ovenpå minister-exit

Det var første gang i 36 år, da Frankrigs præsident Emmanuel Macron i dag landede i Kastrup lufthavn på statsbesøg i Danmark. Foran ham ligger to dages program, som både indeholder royalt gallataffel,  og arbejdsfrokoster med statsminister Lars Løkke Rasmussen. På dagsordenen har Macron sat den danske model, hvor særligt flexicurity-delen har vakt interesse i det franske. Men forventeligt bliver det også EU, hvor Danmark og Frankrig forud har givet udtryk for lidt forskellige tilgange til EU-samarbejdet på både det finanspolitiske og sikkerhedspolitiske. I forhold til det sidste, varmede Lars Løkke Rasmussen op til besøget med gentagelsen af en gammel udmelding, da han mandag aften meldte ud, at han gerne så, at Danmark kom af med sit EU-forsvarsforbehold.

Hjemme i Frankrig har Macrons miljøminister stjålet lidt af opmærksomheden, da han i et radiointerview meddelte sin afgang som minister. Det har vakt en del opsigt, da hverken regeringstoppen eller de andre ministre var underrettet, og har trukket de franske overskrifter væk fra præsidentens statsbesøg. Den historie kan du læse mere om her.

Læs mere om statsbesøget og programmet her.

 

Første Ryanair-overenskomst

Lavprisselskabet, der ellers har været kendt for kategorisk at afvise kontakt med fagforeninger, har indgået den første overenskomst med en personalegruppe. Det skriver DR. Det sker i Italien, hvor fagforeningen Anpac, der organiserer de italienske piloter i selskabet, har indgået en overenskomst. Det sker næsten 9 måneder efter det 'historiske tøbrud' i december 2017, hvor Ryanair meldte ud, at de nu var villige til at forhandle med fagforeninger om overenskomster for deres ansatte.

Ligeledes melder selskabet om, at der også er forhandlinger i gang med de irske piloter, samt inviteret til samtaler med fagforeninger i England, Spanien og Tyskland. Fagforeningen Flyvebranchens Personale Union, der organiserer de danske kabineansatte, har også mødtes med selskabet tilbage i februar i år, uden at der dog kom noget konkret ud af mødet.

Du kan læse mere om overenskomstaftalen her.

 

Socialdemokratiet er positive over ’paradigmeskifte’

Et regeringsnotat med ni forslag til et såkaldt paradigmeskifte indenfor udlændingepolitikken er kommet i Politikens besiddelse.

Notatet omhandler ni forslag til, hvordan de nuværende regler og rammer kan skifte fokus fra integration til hjemsendelse for flygtninge med midlertidig beskyttelsesstatus. Forslagene omhandler blandt andet omlægningen af et integrationsprogram til et hjemrejseprogram, repatrieringsstøtte, hvis flygtningene rejser hjem indenfor tre år og omlægningen af en række rettigheder.

Socialdemokratiet melder sig positiv overfor en overvejende del af forslagene, og Socialdemokratiets udlændingeordfører Mattias Tesfaye har gennemgået forslagene sammen med Politikens journalist. Du kan læse gennemgangen her.

 

Bergur Løkke Rasmussen vil til EU

Venstres Europaudvalg i København har indstillet statsminister Lars Løkke Rasmussens søn til europaparlamentetsvalget i 2019. Det skriver Altinget.

Indstillingen skal medlemmerne i Venstre i Københavns Storkreds tage stilling til den 11. september, hvor der er opstillingsmøde. Bergur Løkke Rasmussen er 28 år og studerer International Business på CBS.

 

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Line Sofie Gluud er student på Netavisen Pio.


Kommentarer fra Facebook