Aktuelt: Marshall-hjælp til Afrika, udvidet burkaforbud, Khader vil sælge TV2

Netavisen Pio giver dig det daglige nyhedsoverblik fra Socialdemokratiet, fagbevægelsen og verdens gang.
Socialdemokratiet foreslår Marshall-plan for Afrika
På en konference hos Tænketanken Europa har Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, i dag foreslået, at Danmark skal stille sig i spidsen for en europæisk Marshall-hjælp til Afrika. En ny Marshall-hjælp skal give Afrika et varigt løft og bekæmpe årsagerne til, at så mange migrerer til Europa i jagten på et bedre liv.

”Vi bliver nødt til at have styr på EU's ydre grænser, men vi er simpelthen også nødt til at få løftet niveauet i Afrika,” siger Mette Frederiksen og henviser til, at støtten til Afrika bør opprioriteres i det nye syv-årige EU-budget. ”Det handler om handel, investeringer og at få åbnet døren op for, at flere europæiske virksomheder kan investere direkte i Afrika, så det ikke kun er kineserne, der gør det,” siger S-formanden.

Socialdemokratiets EU-ordfører, Peter Hummelgaard, fortæller mere om forslaget i denne video:

Forbud mod burkaer skal også gælde kunstigt skæg, masker og huer
Justitsministeriet barsler i øjeblikket med det forbud mod burkaer, som et flertal i Folketinget ønsker gennemført. I et udkast til lovforslag fra ministeriet, som DR har læst, fremgår det, at

”Omfattede beklædningsgenstande kan f.eks. være huer, hætter, tørklæder, masker, hjelme, heldækkende dragter, kunstige skæg mv.”

Regeringen lægger op til, at det skal koste enten bøde på 1.000 kroner eller fængsel i op til tre måneder, hvis man overtræder forbuddet. Hele historien kan læses hos DR her.

Mette F: Arbejdskraftens frie bevægelighed i EU er gået for vidt
”Arbejdskraftens frie bevægelighed i EU er gået for vidt”. Sådan lyder det fra Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen ifølge Avisen.dk. ”Tag motorvejen ned gennem Jylland og se på rastepladserne. Det var da ikke det europæiske arbejdsmarked, jeg ville have,” siger hun.

Ordene faldt på Tænketanken Europas konference torsdag. Mette Frederiksen henviser særligt til den unfair konkurrence med ringe løn og dårlige arbejdsforhold, som den fri bevægelighed har gjort mulig. Men Mette Frederiksen anerkender også, at den frie bevægelighed har ført meget godt med sig.

Regeringen vil sælge hele TV2 – ikke kun 49 procent
Både medieordførerne Naser Khader (K) og Britt Bager (V) melder nu ud ifølge Politiken, at de ønsker at sælge 100 % af TV2. I sidste uge meldte Britt Bager (V) ellers ud, at man blot ville sælge 49 procent.

”Der er ikke truffet en regeringsbeslutning om kun at sælge 49 procent af TV 2. For os er det vigtigt, at man sælger 100 procent. Det har vi skrevet til ministeren,” fortæller Naser Khader til avisen.

Salget kompliceres dog af, at der er en verserende retssag mod tv-stationen om ulovlig statsstøtte i perioden 1995-2002. Spørgsmålet er, om EU vil acceptere, retssagerne isoleres, så en mulig køber af TV2 ikke hænger på regningen for den tilbagebetalte statsstøtte. Regeringen forventes at fremlægge et nyt medieudspil i februar.

Norddjurs’ S-borgmester fylder 60 i dag
Den tidligere mangeårige MF’er Jan Petersen, der siden 2009 har været borgmester i Norddjurs Kommune, fylder 60 år i dag. Jan Petersen har også tidligere været forbundsformand for DSU. I en længere portrætartikel i Lokalavisen Norddjurs fortæller han blandt andet om, hvorfor han stoppede i landspolitik i 2007 og i stedet gik efter borgmesterposten i sin hjemkommune.

“Nu skulle jeg prøve noget andet. De tre børn boede stadig hjemme, og dem ville jeg opleve mere sammen med, og jeg havde svært ved at se mig på Christiansborg hele livet. Jeg var nok heller ikke helt enig i den måde, som Helle Thorning-Schmidt ville føre Socialdemokratiet videre på. Jeg havde svært ved at se projektet 100 procent klart. Der var for meget modernitet. Det groede frem og fyldte for meget efter min smag - uden at det skal tages som et udtryk for, at jeg var vildt uenig med hende politisk. Men jeg fandt, at tiden var inde til en større indsats for den del af Danmark, hvor jeg bor og er vokset op - og så blev det lokalpolitik i stedet for landspolitik for mig,” fortæller han.

 

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

 

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Kommentarer fra Facebook