Annonce

Aktuelt: ’Meget lidt sandsynligt’ med finanslov inden jul, Løhde, Tulle i midten og kampfly

Netavisen Pio giver dig det daglige nyhedsoverblik fra Socialdemokratiet, fagbevægelsen og verdens gang.
’Meget lidt sandsynligt’ med finanslov inden jul
Vi skriver i dag den 14. december, og regeringens finanslovs- og skatteaftalekrise er stadig i fulde omdrejninger. I dag mødtes forhandlingspartnerne igen til forhandlinger i Statsministeriet - men uden nye tilnærmelser. Det kunne Kristian Thulesen Dahl oplyse umiddelbart efter mødets afslutning.

Alting synes kastet op i luften. Og selvom regeringen og Dansk Folkeparti i fredags kunne annoncere en finanslovsaftale, så har de efterfølgende hårde udmeldinger fra regeringspartiet Liberal Alliance skabt usikkerhed om samarbejdet. Derfor var meldingen efter dagens møde også, at Dansk Folkeparti har svært ved at se, at parterne kan nå til enighed inden den skæringsdato, der er sat for færdigbehandlingen af finansloven 22. december. For ifølge Thulesen Dahl er der nogle grundlæggende problemer i kommunikationen.

”Jeg har anbefalet regeringen, at man har en plan. Planen kunne for det første indebære, at man stemmer for sin egen finanslov,” siger Kristian Thulesen Dahl til DR.

Udflytning af statslige arbejdspladser skydes til efter jul
Planen for, hvilke statslige job der skal flyttes ud i det nye år - som del af fase to i regeringens plan for udflytning af statslige arbejdspladser - bliver forsinket. Den skulle ellers være blevet præsenteret her i december, men skydes nu til januar.

Minister for offentlig innovation, Sophie Løhde, undskylder beslutningen med, at de sidste dele af planen ikke helt er på plads endnu.

”Vi skylder naturligvis alle medarbejdere, der måtte blive berørt af næste flytterunde at være godt forberedt, så det kan blive en så god proces som muligt. For mig er det derfor vigtigere, at vi får en ordentlig proces, end at vi haster ting igennem kort før jul. Det er mest ordentligt over for medarbejderne og deres familier,” siger hun til Altinget.

Ministeren har i denne uge gjort sig upopulær hos de offentligt ansatte og deres fagforeninger, efter hun præsenterede en ny plan for lønpolitik frem mod overenskomstforhandlingerne for de offentligt ansatte, som startede med udveksling af krav i denne uge. I den forbindelse kom Sophie Løhde med den opsigtsvækkende udmelding, at de offentligt ansatte får for meget i løn, med henvisning til løngabet mellem den offentlige og den private lønudvikling. Tallene blev dog hurtigt kritiseret for at være manipulerende.

Anbefalet læsning: Tulle i midten og historisk løftebrud
Vi bringer to anbefalinger til læsning i dag, hvor vi starter med et indlæg fra Kasper Fogh Hansen, politik- og kommunikationschef i CEVEA. Han har skrevet en analyse på K-Forum, der detaljeret udpensler, hvordan Kristian Thulesen Dahl har fået manøvreret sig ind på den eftertragtede midterplads i dansk politik.

”Så hvis LA folder deres ultimative krav sammen, vinder Tulle. Hvis Løkke smider LA ud af regeringen, vinder Tulle. Hvis LA forlader regeringen og forlanger nyvalg, vinder Tulle. Han har dygtigt manøvreret sig hen mod at blive 'Tulle i midten', for han kan nu med både Mette og Lars. Tulle vincit omnia. Og sandsynligvis Mette Frederiksen med.”

Vi anbefaler også et blogindlæg af Lars Olsen, forfatter og samfundsdebattør, om regeringens historiske løftebrud, som han skriver om hos Fagbladet 3F:

”Regeringen - og især Liberal Alliance - presser på for milliardstore skattelettelser. Pengene skal tages fra det såkaldte “råderum”, det vil sige statens forventede indtægter frem til 2025. Mange af disse kommer fra reformer af efterløn og pensionsalder. Danskerne bliver længere på arbejdsmarkedet, betaler mere i skat, og staten sparer udgifter til efterløn og folkepension.

Da politikerne forringede efterløn og pensionsalder, skete det ellers med argumentet, at velfærdssamfundet skal have råd til det stigende antal ældre. Borgere, der koster i hjemmehjælp og sundhedsudgifter.”

16,37 milliarder kroner til kampfly godkendt
Folketingets finansudvalg har i dag godkendt købet af 27 nye F-35 kampfly til Forsvaret. Regningen lyder på 16,37 milliarder kroner. Og dermed har mange års debat og diskussioner nået sin endestation.

Det blev allerede for 10 år siden påpeget, at de nuværende F-16 kampfly var klar til at blive pensioneret. Men nu kommer de nye fly altså, på trods af kritik af forløbet, kritik af flyvetid, støj og en rodet forligsproces, hvor først de Konservative og SF trådte ud, hvorefter de Konservative tilsluttede sig igen for at kunne gå i regering.

Man forventer, at de første kampfly kan leveres i 2021. Læs mere hos Jyllands-Posten.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Flere artikler om emnet

Annonce