Aktuelt: Opgør med nedskæringer, loft for spillebonus og ny LA-DF fejde

Netavisen Pio giver dig det daglige nyhedsoverblik fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
Frederiksen vil stoppe nedskæringer på erhvervsskoler
Socialdemokratiet vil kæmpe for, at det udskældte omprioriteringsbidrag på uddannelsesområdet afskaffes. Sådan lød det fra den socialdemokratiske formand Mette Frederiksen, da hun onsdag talte til Danske Erhvervsskoler- og Gymnasiers (DEG) årsmøde i Nyborg. Det skriver Altinget.

“Jeg vil have lov til at sætte foden ned og sige, at en to-procents besparelse hvert eneste år på alle vores uddannelser ikke alene er kortsigtet. Det er tudetosset,” sagde Frederiksen.

Den socialdemokratiske formand vil i første omgang fokusere på de besparelser, der har ramt erhvervsuddannelserne:

“Jeg kan ikke love, at vi kan rulle alle besparelserne tilbage. Vi kommer til at have mange opgaver, såfremt vi nyder jeres opbakning efter et valg. Men jeg kan love, at jeg vil starte ét sted før et andet. Det bliver erhvervsuddannelserne,” sagde hun.

Uddannelsesområdet blev fra 2016 underlagt et årligt omprioriteringsbidrag, som betyder, at deres budgetter hvert år beskæres med to procent. Alene på erhvervsskoleområdet har omprioriteresbidraget betydet besparelser på over 350 millioner kroner. Regeringen lægger op til, at videreføre omprioriteringsbidraget de kommende fire år.

Læs mere her.

 

LA og DF uenige om nye udflytninger
Liberal Alliance og Dansk Folkeparti er endnu engang røget ud i en offentlige uenighed. Denne gang er det spørgsmålet om yderligere udflytning af statslige arbejdspladser, som skiller de to partier.

Til DR fortæller Liberal Alliances politiske ordfører, Christina Egelund, at smertegrænsen for udflytninger er nået. ”Det har haft sin tid,” siger hun i P1-programmet Slotsholmen.

Men den holdning er bestemt ikke afstemt med regeringens støtteparti. Over for Netavisen Pio fastholder Dansk Folkepartis ordfører medieordfører Morten Marinus, at Dansk Folkeparti ønsker yderligere udflytninger:

”Ja, men det er vi så ikke enige i. Vi ser gerne yderligere udflytninger. Og konkret ser vi meget gerne Radio24syv flyttet til Århus. Det forslag vil vi fremlægge under medieforhandlingerne, når vi når så langt.”

Også Socialdemokratiets ordfører Mogens Jensen har talt positivt for tanken om at flytte Radio24syv til Vestdanmark.

Læs mere her.

 

Politiet skal ikke flå burkaer af kvinder
Det meget omtalte burkaforbud – eller maskeringsforbud, som det formelt hedder – blev i dag fremsat i Folketinget. Et af de store spørgsmål har været, hvad politiet konkret skal foretage sig, hvis de støder på en kvinde i burka.

I dag lover justitsminister Søren Pape Poulsen så, at politiet ikke vil blive bedt om at flå burkaerne af kvinder midt på gaden: ”Jeg skal ikke have betjente, der skal stå og hive beklædningsgenstande af folk. Burkaer eller andet. Det kommer ikke til at ske”, siger ministeren.

Den udmelding glæder Politiforbundets formand Claus Oxfeldt, som længe har efterspurgt retningslinjer for, hvordan hans medlemmer skal optræde, hvis de møder burka- eller niqabklædte kvinder. ”Det er vigtigt, at vi får nogle klare retningslinjer, og nu er der allerede sendt det første signal,” siger han.

En overtrædelse af maskeringsforbuddet vil som udgangspunkt blive straffet med en bøde på 1.000 kroner.

Læs mere her.

 

Flertal uden om regeringen vil forbyde spillebonusser
Der tegner sig nu et klart flertal uden om regeringen for at sætte et loft over de bonusser, som betting-firmaer tilbyder deres kunder. Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, SF og Enhedslisten skal der fremover være grænser for, hvor mange penge spillefirmaerne må lokke med i kampen for nye kunder.

”I dag er der nogle spillefirmaer, der tilbyder 10.000 kroner i bonusser og VIP-programmer med rejser for at holde på kunder, hvor nogle af dem spiller for meget og i stedet burde have hjælp til at spille noget mindre,” siger socialdemokratiets skatteordfører Jesper Petersen til DR.

Socialdemokratiet ønsker grænsen sat ved 1.000 kroner, mens de øvrige partier ikke har meldt klart ud, hvor deres grænse går. Regeringen har ikke tidligere ville melde klart ud, hvor den står hende i spørgsmålet om et loft men i stedet henvist til, at den på et senere tidspunkt vil komme med et udspil på området.

Læs mere her.

 

Folketingets yngste medlem stopper
Danske Folkepartis turismeordfører Tilde Bork genopstiller ikke. Tilde Bork er 24 år og dermed Folketingets yngste medlem.

Tilde Bork forklarer, at beslutningen skyldes, at hun gerne vil ud at prøve kræfter i det private erhvervsliv: "Jeg er meget ung og vil vældig gerne prøve min uddannelse af og arbejde erhvervsrettet med det, jeg kan," udtaler hun.

Tilde Bork er valgt i Østjyllands Storkreds, hvor hun ved valget i 2015 fik 3.198 personlige stemmer. Ud over Folketinget er hun også medlem af regionsrådet i Region Midtjylland.

Læs mere her.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Flere artikler om emnet

Annonce