Aktuelt: Partier internt uenige om omskæring, politiker vil indhegne eller deportere ulve og amerikansk politiker skrev historie

Netavisen Pio giver dig det daglige nyhedsoverblik fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
Partier splittes af spørgsmål om drengeomskæring
Et borgerforslag stillet af foreningen Intact Denmark vil indføre “en kønsneutral mindstealder på 18 år for omskæring, som ikke er nødvendigt af helbredsmæssige årsager”. Borgerforslaget har fået knap 40.000 underskrifter og er derfor tæt på de 50.000, som det kræver for at få et borgerforslag taget op i folketingssalen.

En kønsneutral minimumsalder er i praksis et forbud mod rituel omskæring af drenge, som vil rammer både muslimer og jøder, som har praktiseret drengeomskæring af nyfødte drengebørn i mere end 1.000 år.

Regeringen har besluttet at man er imod forslaget, men alle tre regeringspartier har nu meldt ud, at man har valgt at sætte folketingsmedlemmer fri, hvilket betyder at det er op til den enkelte at beslutte om man vil stemme for eller imod.

Socialdemokratiet er imod omskæring, men stemmer imod forslaget.

”Der skal ikke herske nogen tvivl om, at Socialdemokratiet er imod omskæringer af børn, men vi mener ikke, at et forbud er vejen frem. Derfor kommer vi til at stemme nej til et forslag om forbud, siger sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen til Ritzau.

Læs mere om den historie her.

 

Socialdemokrat vil indhegne eller deportere ulve
Det skal være slut med, at ulve går frit rundt i den danske natur, mener Socialdemokratiets miljøordfører Christian Rabjerg Madsen:

”Danmark er entydigt for lille til et rovdyr som ulven. Vi vil ikke acceptere, at et rovdyr skaber så stor frygt og utryghed for mange mennesker især i det vestlige og sydlige Jylland,” siger han til avisen Danmark og uddyber.

”Vi foreslår, at man får indfanget de vilde ulve og sørger for, at de bliver indhegnet. Det kan foregå i reservater i Tyskland eller måske i Danmark”.

Ulve udgør ikke nogen større fare for mennesker, men mange der bor i nærheden af ulve er alligevel bekymret. Og det er disse menneskers bekymring, som Christian Rabjerg Madsen mener man bør tage alvorligt.

Læs mere her.

Tidligere Slagelse-borgmester vil i folketinget
Slagelses tidligere borgmester, Venstres Sten Knuth, vil i folketinget. Det skriver altinget.dk.

"Jeg har sagt ja tak til Venstres Holbæk kreds for en mulighed for at komme i folketinget ved det kommende valg"

Formelt set bliver det endeligt bestemt, hvem der får kandidaturet på et opstillingsmøde 7. maj 2018. Dog forventes det at være en såkaldt formssag.

Med stemmer fra både Slagelse og Holbæk vil Stén Knuth stå med ganske gode kort på hånden i forhold til at blive valgt.

I Sjællands Storkreds skal han kæmpe om Venstre-mandaterne med blandt andet statsminister Lars Løkke og partiet udlændingeordfører Marcus Knuth. De to Knuth’er er – trods navnesammenfaldet – ikke i familie med hinanden.

Læs hele historien her.

 

Forhandlere tager endnu i en tur i ”forligsen”
Efter at forligsmanden onsdag morgen valgte at udskyde en eventuel konflikt på det offentlige arbejdsmarked med yderligere 14 dage, så var forhandler fredag tilbage i Forligsinstitutionen for at se om de kan finde sammen om en ny overenskomst for de knap 800.000 offentligt ansatte.

Foran Forligsinstitutionen var hundredvis af mennesker mødt op for at udtrykke opbakning og solidaritet til lønmodtagernes forhandlere, blandt andet en masse pædagoger klædt i BUPL lyserøde farver:

 

 

Amerikansk politiker havde sin baby med i senatet
Den amerikanske senator Tammy Duchworth fra Illinois, skrev forleden historie, da hun er den første kvindelige senator i USA’s historie, som har fået et barn, mens hun er valgt.

Og det giver nogle praktiske problemer, for i modsætning til i Danmark, så er der intet system med suppleanter som kan tage over i en kortere eller længere periode, i tilfælde af at en amerikansk politiker bliver syg eller som Tammy Duckworth har fået et barn.

Derfor skal Duckworth have datteren med på arbejde, og senatet har måttet ændre deres regler, så hun kunne have barnet med i salen, når hun skal stemme.

50-årige Tammy Duckworth, der er krigsveteran og mistede begge ben i en helikopterulykke i Irak, havde forberedt sig grundigt på gårsdagens afstemning.

Der er nemlig regler for, hvilket tøj man som politiker må have på, når man befinder sig i Kongressen, og de regler skulle datteren Maile Pearl Bowlsbey naturligvis også overholde.

”Jeg har sikret mig, at hun har en jakke, så hun ikke overtræder den dresscode, der er i Senatet (der er krav om, at man bærer blazer). Jeg er ikke sikker på, hvad politikken er i forhold til en sparkedragt med ællinger, men jeg tror, vi er klar,” sagde hun.

I Danmark har folketingsmedlemmer haft mulighed for at tage barselsorlov siden 1972. Den første der gjorde det var i øvrigt socialdemokraten Helle Degn.

Læs hele historien her.

 

Seneste Pio Podcast
Halvanden million lønmodtagere blev i sidste uge samlet i en stor hovedorganisation.

Bliver det en stærkere stemme på den politiske arena eller risikerer man blot en organisation, hvor mange små særhensyn vil få det hele til at drukne.

Hvordan bliver fusionen mellem LO og FTF en succes for fagbevægelsen og de danske lønmodtagere?

Det diskuterer FTFs formand Bente Sorgenfrey, 3Fs næstformand Tina Christensen og Hanne Lykke Jespersen, der er næstformand for fagforbundet PROSA i denne udgave af Pio Podcast. Som altid i godt selskab med Netavisen Pios chefredaktør Jens Jonatan Steen.

Hør med her:

 

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift af redaktionen på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce