Annonce

Aktuelt: Politikere i kamp mod udligningsordning, finansministeriets regnemodeller og udlændinge der skylder SU

Netavisen Pio giver dig det daglige nyhedsoverblik fra Socialdemokratiet, fagbevægelsen og verdens gang
Borgmestre i kamp om udligningsmillioner
Et udvalg under Økonomi- og Indenrigsministeriet foreslår at tage mellem en halv og en hel milliard mere fra hovedstadskommunerne og sende ud i resten af landet. Og det får flere borgmestre til at mene, at der er tale om et politisk bestillingsarbejde fra regeringen for at tækkes vælgerne i Jylland. Det afviser regeringen. Det skriver Berlingske.

Forslagene om at øge udligningen til kommunerne uden for hovedstadsområdet møder heftig kritik fra en række af hovedstadsområdets borgmestre, for eksempel Høje Taastrups Michael Ziegler.

”Man (kan) stille sig selv det spørgsmål, hvorfor det nu skal gå ud over de statsansatte og borgerne i hovedstaden, at Lars Løkke ikke har lært af de fejl, han har begået,” siger han til avisen.

Læs hele historien her.


Tværpolitisk opgør med finansministeriets regnemodeller
Finansministeriets regnemaskine bør opdateres og indregne effekten af offentlige investeringer. Det har længe været en ønske fra politikerne på især venstrefløjen, men nu bakkes det røde ønske op af både Venstre og tænketanken Cepos. Det skriver DR.

"Regnemaskinen er rusten. Jeg mener i hvert fald, at der er ting, der umiddelbart giver et forkert grundlag at træffe beslutninger på," siger Venstres finansordfører Jacob Jensen, der bakkes op af Cepos.

Den tværpolitiske enighed glæder Socialdemokratiets socialordfører Pernille Rosenkrantz-Theil:

"Det er ikke så tit, at jeg er enig med Cepos, men det her handler ikke om at vinde en politisk kamp. Det handler om at have et sagligt grundlag at træffe beslutninger ud fra,” siger hun og fortsætter:  "Men en bedre regnemaskine vil ikke aflyse de politiske kampe om pengene, mener hun. Liberal Alliance vil stadig bruge pengene på at lempe registreringsafgiften, og jeg vil bruge pengene på socialpolitik".

Finansministeriet har allerede meldt ud, at de arbejder på at opdatere regnemodellen.

Læs hele historien her.

 

Regeringen vil sende inkassofirma efter SU-skyldnere
Regeringen præsenterede i dag syv initiativer, der skal intensivere jagten på de cirka 80 millioner kroner, som udenlandske borgere skylder i SU. Det skriver Altinget.

"Desværre kan vi konstatere, at mange udenlandske studerende rejser hjem og efterlader deres gæld ved grænsen. Det er selvfølgelig ikke rimeligt. Derfor styrker vi nu indsatsen med det formål at få flere af pengene i kassen”, siger skatteminister Karsten Lauritzen.

Et af forslagene drejer sig blandt andet om at hyre inkassofirmaer til at inddrive gælden.

Læs hele historien her.


Kendte indleder jagten på Se og Hør-erstatninger
Retssagen om erstatninger i den såkaldte Se og Hør-sag begyndte i dag. For selv om Aller Media, chefredaktører og journalister for længst er dømt i sagen, indleder sagens ofre nu en jagt på kompensation. Det skriver Ritzau.

Ved Retten i Lyngby har EU-parlamentarikeren Morten Helveg Petersen (R) som den første stævnet to tidligere chefredaktører, den såkaldte tys-tys-kilde og Aller Media for 250.000 kroner.

”Det er allerede slået fast, at der er foregået noget dybt ulovligt. Det skal også have et økonomisk efterspil,” sagde Morten Helveg Petersen fredag i forbindelse med retssagens start.

Den 51-årige politiker er én blandt langt over 100 kendte, der i årene 2008-2012 fik deres kreditkort overvåget af en it-operatør hos Nets.

Sagen fortsætter på mandag. Dommen ventes først i slutningen af marts.

Læs mere her.


Tidligere klimaminister skifter kreds

Vi bliver hos familien Helveg Petersen, hvor lillebror Rasmus Helveg Petersen, der også er medlem af de radikale og som var klimaminister i den forrige regering, har meddelt at han skifter storkreds.

Rasmus Helveg Petersen var ved sidste valg opstillet i Sjællands Storkreds, men skifter til Fyns Storkreds, hvor han vil opstilles i Odense.

Familien Helveg Petersen har stærke bånd til Fyn. Rasmus Helveg Petersens far, tidligere udenrigsminister Niels Helveg Petersen, var fra Odense og var opstillet som folketingsmedlem i Middelfartkredsen og repræsenterede fynboerne i folketinget af flere omgange fra 1977 til 2011.

Rasmus Helveg Petersens farfar, Kristen Helveg Petersen, der både nåede at være kultur- og undervisningsminister, kom oprindeligt fra Langeland, var også for en tid valgt til Folketinget af fynboerne.

Læs hele historie her.

 

Seneste Pio Podcast
Denne uges podcast handler om borger-inddragelse med Alternativets leder Uffe Elbæk, socialdemokratiets folketingsmedlem, tidl. minister Christine Antorini o(A) g direktør i konsulenthuset DeltagerDanmark, Rune Baastrup.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift af redaktionen på Netavisen Pio.

Husk at du kan synes godt om Netavisen Pio på Facebook

Netavisen Pio

Flere artikler om emnet