Aktuelt: Radikale giver Venstre toppost i regioner, DF løber fra aftale i Region Sjælland og ingen aftale i Slagelse

Netavisen Pio giver dig det daglige nyhedsoverblik fra Socialdemokratiet, fagbevægelsen og verdens gang.
Der er i dag tre historier, som alle har det til fælles, at de handler om konstitueringer efter kommunal- og regionsvalget og i alle tre tilfælde har de radikale i en nøglerolle.

Venstre tager toppost i Danske Regioner
Selv om Socialdemokratiet fik klart flest stemmer og sidder på formandsposterne i flest regioner, så bliver det alligevel Venstres Stephanie Lose fra Region Syddanmark, der bliver ny formand for Danske Regioner.

Det står klart efter at den radikale Karin Friis Bach fra Region Hovedstaden, har valgt at konstituere sig med de øvrige blå partier i Danske Regioners 17-mand store bestyrelse og dermed er der 9 stemmer bag ved Lose.

”Vi har i dag valgt at pege på Stephanie Lose som formand for Danske Regioner. Lose har lagt op til en åben og inddragende ledelsesstil, hvilket giver et godt afsæt for et bredt, tillidsfuldt samarbejde. Det ser vi frem til,” siger Karin Friis Bach til Jyllandsposten.

34-årige Stephanie Lose var regionsvalgets helt store stemmesluger med 90.000 personlige stemmer.

Med aftalen følger også, at Karin Friis Bach bliver formand for Danske Regioners magtfulde sundhedsudvalg.

Det var ellers forventet, at Socialdemokratiets Ulla Astman fra Region Nordjylland skulle afløse partifællen Bent Hansen på posten, men sådan skulle det altså ikke gå. Stephanie Lose tiltræder formelt posten, når Danske Regioner holder generalforsamling 22. marts.


DF løber for rød aftale i Region Sjælland
Vi bliver ved regionerne, for i Region Sjælland ser det ud som om, at Dansk Folkeparti nu forsøger at finde på en måde de kan løbe fra den aftale, som partiet lavede med blandt andet Socialdemokratiet om at Heino Knudsen skulle være formand for Region Sjælland.

Dansk Folkeparti har krævet time-out i forhandlingerne, med den begrundelse, at Enhedslisten skulle have stillet krav til aftalen om både halal-kød og arabisk information på regionens hospitaler. Men det afviser Enhedslistens spidskandidat Bruno Jerup på det skarpeste.

”Vi bliver øjensynligt brugt i en politisk rævekage, hvor Dansk Folkeparti forsøger at finde en undskyldning for at løbe fra den ellers gode aftale, vi har givet hinanden håndslag på. Det er rigtig ærgerligt, og jeg håber for de sjællandske borgere, at den gode aftale ender med at blive fastholdt,” siger han i en pressemeddelelse.

Også i Region Sjælland er de radikale tættere på blå blok end på de røde.


Stadig ingen afklaring i Slagelse
Mens borgmesterkabalen er faldet på plads i alle de øvrige 97 kommuner, så mangler politikerne i Slagelse kommune stadig at finde ud af en aftale om hvem der fremover skal lede kommunen. Og også her er de radikale, med spidskandidat Troels Brandt, i centrum.

Efter valget var der et flertal på 17 ud af 31 mandater bag ved socialdemokraten John Dyrby Paulsen, men siden har Liberal Alliance og nu de radikale trukket sig fra aftalen. Liberal Alliance har nægtet at pege på Venstres Sten Knuth og de radikale har betænkeligheder ved om John Dyrby Paulsen.

Derfor er den mest oplagte løsning, at pege på en anden for Venstre, men den løsning er Sten Knuth ikke så overraskende, ikke så begejstret for.

Læs hele historien her.


To af valgets tabere siger farvel
Politik kan indimellem være en hård branche, hvor der er kontant afregning ved stemmeboksen. Og valget sidste tirsdag har allerede fået de to første spidskandidater til at trække stikket. Det skriver Altinget.dk.

Den ene er Socialdemokratiets Vibeke Ejlertsen fra Nyborg, som kunne notere sig for en tilbagegang på 8,2 procentpoint, hvilket var den næststørste tilbagegang af alle 98 socialdemokrater.

"Jeg har sagt fra den dag, jeg blev valgt, at hvis det her projekt ikke lykkes med mig i spidsen, så er jeg ikke spidskandidat en gang til. Jeg har udtrykt det meget kontant: Der er ét skud i bøssen. Men det valg, vi har fået, er der et tydeligt signal om, at det ikke skal være mig," siger Vibeke Ejlertsen til Fyens.dk.

Også den første Venstre-mand har meldt ud, at han ikke genopstiller næste gang. Det drejer sig om Morten Egeskov, der var spidskandidat i Odsherred og som endnu engang kunne konstatere, at borgmester Thomas Adelskov (S) ikke var sådan lige at vippe af pinden.

"Allerede 10 min. efter valgstederne lukkede for en uge siden, og jeg kunne se den ubehageligt store forskel på bunkerne med A- og V-stemmesedler, vidste jeg, at valget var mit sidste," skriver han på Facebook.

Fødselsdagssang til Mette Frederiksen
Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen fyldte 40 forleden, og i anledning af at hun i dag holder reception, har partiets finansordfører Benny Engelbrecht haft guitaren fremme og digterkysen på hovedet og forfattet en lille vise til lejligheden.


placeholder

Annonce