Aktuelt:  Reform af beskæftigelsesindsats, flere penge til kultur og tænketank advarer om globalisering

Netavisen Pio giver dig det daglige nyhedsoverblik fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
Reform af beskæftigelsesindsats skal give mindre bureaukrati

Regeringen, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, de radikale og SF har torsdag indgået en aftale, der skal forenkle beskæftigelsesindsatsen for de ledige.

Målet med aftalen er at frigøre ressourcer til bedre at hjælpe ledige i job. Centrale krav skal ikke længere i detaljer styre, hvilken indsats ledige skal have. Og fremover skal indsatsen tilrettelægges ud fra den enkeltes behov, lyder det fra Beskæftigelsesministeriet.

Reformen får pæne ord med på vejen fra fagbevægelse og a-kasser, mens kommunerne er mere lunkne.

”Der har længe været brug for at få luget ud i de mange beskæftigelsesregler, der blot forvirrede de ledige. For eksempel blev ledige tvunget til at skrive jobansøgninger, selv om de allerede havde fået job. Det slipper man heldigvis for nu”, siger hovedkasserer i Dansk Metal, Torben Poulsen, der også er leder af Metals A-kasse og formand for a-kassernes brancheorganisation, Danske A-kasser.

Læs hele historien her.

 
Regering vil styrke kulturen med 100 millioner

Efter store millionbesparelser på kulturområdet de seneste år, hvor museer og teatre er blevet pålagt at spare to procent om året, vil regeringen over de kommende fire år afsætte 400 millioner kroner til kulturen. Altså 100 millioner om året.

”Vi vil gerne sige, at det også er væsentligt, at man investerer i kultur. Kultur er det, som binder mennesker i et samfund sammen. Nu har der været nogle år, hvor vi har omprioriteret, fordi der har været andre væsentlige ting, vi skulle investere i som sundhed og forsvar. Nu er tiden kommet til, at vi også ser på kulturområdet,” siger kulturminister Mette Bock til DR.

Pengene skal gå til en lang række forskellige initiativer inde for kulturområdet, museer, scenekunst og orkestre samt ikke mindst ministerens eget ønske om, at alle børn i 4. klasse skal komme på bustur rundt og opleve Danmark.

Læs hele historien her.

 
Efter lidt betænkning lover S stop for besparelser på gymnasier

Socialdemokratiets finansordfører Benny Engelbrecht sagde onsdag til gymnasieskolen.dk, der er gymnasielærernes fagblad, at partiet ikke ville love at fjerne omprioriteringsbidraget – altså det årlige 2-procents sparekrav - på gymnasierne efter et eventuelt regeringsskifte.

Men efter en dags betænkningstid er han kommet på andre tanker. Torsdag siger han:

“Vi mener, at der inden for det økonomiske råderum er penge til at finansiere en afskaffelse af omprioriteringsbidraget, og vi mener, også at der vil være mere end 90 mandater bag den politik i Folketinget, hvis Socialdemokratiet vinder regeringsmagten," siger Beny Engelbreacht i dag til gymnasieskolen.dk.

Læs hele historien her.
Minister beklager tilbageholdt notat

Også en anden politiker valgte at komme på bedre tanker henover natten. Miljøminister Jakob Ellemann-Jensen (V) beklager torsdag, at hans forgænger Esben Lunde Larsen ikke udleverede centralt notat til Folketinget under pesticidforhandlingerne i 2017. Men Folketinget blev ikke vildledt, fastslog han. Det skriver altinget.dk.

”Jeg har noteret mig, at der har været utilfredshed og kritik af forløbet i forbindelse med et notat, der ikke blev udleveret. Og jeg vil gerne beklage, at det lader til at have været et ærgerligt forløb, hvor tilliden har lidt et knæk,” sagde han og fortsatte:

”Og jeg forventer selvfølgelig, at mit ministerium præsenterer den relevante faglige information om et emne, når vi skal forhandle.”

Nye toner fra ministeren, der tidligere har afvist at det skulle være et problem, med det manglende notat.

Læs hele historien her.


Ny rapport fastslår: Her er globaliseringens vindere og tabere
Globalisering og frihandel er ikke lykken for alle.

Det fastslår en omfattende rapport, som offentliggøres torsdag af den uafhængige tænketank Kraka. Tænketanken har sammen med konsulentfirmaet Deloitte undersøgt sammenhængskraften i Danmark i forbindelse med projektet »Small Great Nation«. Det skriver Berlingske.

”Økonomer har haft en tendens til at sige, at de, der er bekymrede for globaliseringen, tager fejl, for globaliseringen giver os alle billigere varer. De vælgerbevægelser, vi har set, og som vi formentligt også vil se ved det kommende valg til Riksdagen i Sverige, er så store, at det ikke bare kan være et irrationelt fænomen, der bunder i en ubegrundet frygt. Dette var vores udgangspunkt,” siger professor og tidligere overvismand Hans Jørgen Whitta-Jacobsen, som er en af hovedmændene bag rapporten, til avisen.

Rapporten kan læses her.

Læs hele historien her.

 

Nyhedsoverblikket Aktuelt kommer alle ugens hverdage og skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

 

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce