Annonce

Aktuelt: Regering i krig om licens, Mette F åbner for grønlandsk selvstændighed og første borgerforslag afvist

Netavisen Pio giver dig det daglige nyhedsoverblik fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
Blå blok uenige om licensændring
I forbindelse med aftalen om at medielicensen i stedet skal betale over skatten er regeringen blevet uenige om finansieringen. Beregninger fra den liberale tænketank viser, at omlægningen vil betyde en årlig skattestigning på 500 millioner kroner. Og derfor vil Liberal Alliance nu have aftalen ændret. Det skriver flere medier om i dag.

”Regeringen må sætte sig ned sammen med DF og få ændret aftalen, så den politiske intention, de fire partier har haft, kan blive realiseret i den virkelige verden,” siger finansordfører Joachim B. Olsen til Ritzau. Det afviser finansminister Kristian Jensen (V), der mener Cepos tager fejl.

Dansk Folkeparti har også meldt ud, at de er klar til at se på om aftalen skal laves om.

Socialdemokratiets politiske ordfører Nicolai Wammen havde følgende kommentar på Twitter:


Mette Frederiksen åbner op for grønlandsk selvstændighed
I en ny bog fortæller Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen, at hun ikke vil afvise en opløsning af rigsfællesskabet mellem Danmark og Grønland – hvis folk i Grønland ønsker det. Det skriver Weekendavisen.

”Udgangspunktet er Grundloven og Selvstyreloven, men der er ikke noget statisk i politik, så præcis hvordan det skal se ud om ti eller tyve år, det kan jeg jo ikke lægge mig fast på nu,” siger Mette Frederiksen, hvor hun tilføjer, at hun fuldstændig forstår mange grønlænderes ønske om at blive en selvstændig nation.

Socialdemokratiets Nick Hækkerup uddyber over for Ritzau, at Socialdemokratiet ikke ønsker rigsfællesskabet opløst, men at man åbner op for, at der over sigt kan blive ændret for den ramme, som rigsfællesskabet udgør.

Læs hele historien her.


Danmarkshistoriens første borgerforslag nedstemt
Der blev i dag skrevet danmarkshistorie, da det første borgerforslag blev behandlet i folketingssalen fredag. Et forslag om at fjerne det såkaldt ”uddannelsesloft” blev fremsat for 56 dage siden, og det tog knap to uger at opnå de 50.000 elektroniske underskrifter, der kræves.

Forslaget blev – helt som ventet – ikke vedtaget, da partierne bag aftalen, regeringen, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet ikke havde skiftet holdning, siden at de indgik aftalen i efteråret 2016. Heller ikke modstanderne havde skiftet synspunkt, så det var stadig de radikale, SF, Enhedslisten og Alternativet, der var for borgerforslaget.

Muligheden for at stille borgerforslag blev vedtaget den 19. december sidste år.


Viser Mette Frederiksen vejen ud krisen for de europæiske socialdemokrater?

De kriseramte socialdemokratier rundt omkring i Europa bør se på det danske socialdemokrati, lyder det fra professor i politisk økonomi ved Cambridge University Helen Thompson. Det skriver Altinget, som har talt med hende om den faldende opbakning til stort set alle socialdemokratiske partier i Europa.

Adspurgt om det danske Socialdemokrati er en formel til efterfølgelse, siger hun følgende:

”Jeg vil umiddelbart sige ja, men mange vil nok hævde, at den vej vil de ikke gå ned ad af politiske og moralske årsager. Jeg mener bare, at hvis de tager problemerne alvorligt, så er det uklogt ikke i det mindste at skele til Danmark. Det vil være hårdt for dem, men det ændrer ikke ved, at de skal tage et valg. Groft sagt: Vægter de moralsk renhed over chancen for at genvinde relevans på baggrund af nogle politiske kompromiser?”

Hun modsiges af konkurrence-statens ophavsmand Ove Kaj Pedersen, der mener at man skal være varsom med at udlægge de danske socialdemokraters nuværende målinger som udtryk for en generel tendens, men mere se på tendensen over tid.

Læs hele artiklen her.


Podcast: Banker på spring, penge i skjul
I denne uges podcast sætter Netavisen Pio fokus på bankernes rolle i forbindelse med blandt andet skattesnyd og hvidvaskning af penge.

Lyt med, når Jeppe Kofod, der til dagligt sidder i Europa-Parlamentet for Socialdemokratiet, Frederik Vad, forbundsformand for Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU), samt David Bentow, redaktør på finansmagasinet FinansWatch giver deres bud på, hvordan grebet om svindlerne kan strammes.

 

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Flere artikler om emnet

Annonce