Aktuelt: S-DF-alliance for velfærdspenge, vismandsrapport og KL-boss om udlignings-plaster

Netavisen Pio giver dig det daglige nyhedsoverblik fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
S-DF-alliance imod regeringens finansiering af energiforlig: Penge skal gå til velfærd

Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti danner nu fælles front imod regeringens planer om at finansiere et nyt energiforlig med det økonomiske råderum. Det skriver TV2.

”Det går selvfølgelig ikke at vi betaler et energiforlig med fremtidens velfærdspenge,” siger S-formand Mette Frederiksen til TV 2.

”Råderummet er jo de penge, vi har til de ekstraudgifter, der kommer, når der kommer flere ældre og flere demente ældre, der skal have pleje og omsorg for eksempel,” siger Kristian Thulesen Dahl til tv-stationen. Han nævner også stigende udgifter til skoler og sygehuse.

I stedet vil partierne bruge pengene fra råderummet på bedre velfærd. Dermed mangler der 7,7 milliarder kroner til at finansiere regeringens energiplaner. Regeringen lagde i sit udspil op til, at afgiften på el og el-varme skulle sænkes gradvist. For et funktionær-par ville besparelserne løbe op i 1500 kroner årligt, skriver TV2.

Hele historien kan læses her.
Vismænd: Regeringen kan uproblematisk bruge 20 mia. på velfærd eller lavere skat - og den bør skære i SU’en

Det Økonomiske Råd, også kendt som vismændene, har i dag fremlagt en ny rapport. I rapporten skriver vismændene blandt andet, at statsfinanserne i dag er "overholdbare".

"Det betyder, at man ifølge fremskrivningen permanent enten kunne sænke skatterne med godt 20 mia. kr. uden at spare på de offentlige udgifter, eller hæve udgifterne med et tilsvarende beløb uden at skulle hæve skatterne, og uden at den offentlige gæld vil løbe løbsk på noget tidspunkt," skriver vismændene i rapporten.

Vismændene mener også, at det ikke giver ”anledning til de store fordelingsmæssige bekymringer”, hvis man for eksempler fjerner SU’en på kandidatuddannelser og i stedet tilbyder de studerende lån. De mener også, at de sociale konsekvenser ved at beskære SU’en med 10 procent vil være ganske små.

Vi har skrevet historien om de overholdbare finanser her og om SU-forslaget her.
Rekordmange sydeuropæere arbejder i Danmark

Siden 2013 er antallet af portugisere, italienere, franskmænd, spaniere og grækere i arbejde i Danmark næsten fordoblet. Det skriver Ugebrevet A4.

”Siden finanskrisen ramte Sydeuropa, er mange sydeuropæere søgt nordpå for at finde arbejde. Historisk har det været sådan, at nogle af dem landede i Danmark, men rigtigt mange slog sig ned i lande som Tyskland og England. Nu ser vi en udvikling, hvor flere søger mod Danmark,” siger Jonas Felbo-Kolding, arbejdsmarkedsforsker ved Forskningscenter for Arbejdsmarkeds og Organisationsstudier på Københavns Universitet, til ugebrevet.

En ny afhandling fra forskningscentret viser dog, at sydeuropæiske lønmodtagere har en højere arbejdsløshed end både deres østeuropæiske og danske kolleger her i landet.

Hele historien kan læses her.
KL-formand: Regeringens tilbud om udlignings-milliard er ”et lille plaster”

Regeringen har tilbudt 27 nødstedte kommuner 1,1 milliard kroner som kompensation for den ekstraregning, som denne gruppe af kommuner har fået oven på de kuldsejlede forhandlinger om et nyt udligningssystem. Men det er KL-formand, Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard (S), ikke tilfreds med. Det skriver DR.

”Det her er et lille plaster på et meget stort sår,” siger Jacob Bundsgaard, til DR Nyheder.

Regeringen vil nemlig koble pengeposen med krav om, at kommunerne ikke må hæve skatten, og at de skal overholde deres anlægsbudgetter – ellers vanker der sanktioner.

Hele historien kan læses her.
Is-producent hiver produktion hjem til Danmark

Premier Is går mod strømmen og ansætter 20 procent flere medarbejdere i deres produktion i Thisted samtidig med, at de afvikler en række arbejdspladser i Tyskland, Irland, Sverige, Slovenien og Polen. Det sker efter Premier Is har opkøbt Hjem-Is. Det skriver DR.

”Vi kan lave et bedre produkt i Thisted end der for eksempel kan laves i Polen eller Slovenien,” forklarer kommerciel direktør Christian Brink over for DR. ”Det koster mere i lønninger at drive produktion i Danmark, men opvejet mod kvalitetsforbedringen på vores is vurderede vi, at det ville være en god investering,” siger han.

Hvert år rykker danske virksomheder cirka 3.000 job ud af landet. Det er dog et fald set over de seneste år.

Hele historien kan læses her.
Podcast: "Roser og Torne" om Viggo Kampmann

I denne uges afsnit af ”Roser og Torne” er vi nået til Viggo Kampmann, der var statsminister i den korte periode fra 1960 til 1962. Forinden var han finansminister i en årrække. Han blev trods den korte embedsperiode kendt som statsministeren, der forvandlede de spæde 1960’eres opsving til udbygningen af velfærdssamfundet. Podcasten kommer også omkring, da Kampmann engang var ved at stikke af til Finland… Hør hele podcasten her:

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift af redaktionen på Netavisen Pio.

 

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Flere artikler om emnet

Annonce