Annonce

Aktuelt: S går solo, DF klar til regering og aftale med regioner

Netavisen Pio giver dig det daglige nyhedsoverblik fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
Socialdemokratiet går solo
Socialdemokratiet går efter at danne en ren S-regering efter næste valg. Det forklarer partiformand Mette Frederiksen i en kronik i Jyllands-Posten tirsdag, og budskabet blev også gentaget i Frederiksens grundlovstale.
“Når valget udskrives, går vi til valg på at danne en socialdemokratisk et-parti regering. Kun sådan kan vi opnå vores to vigtigste mål: At vi fortsætter den stramme udlændingepolitik – sammen med et bredt flertal i Folketinget. Samtidig med at vi sætter velfærden først, styrker den sociale retfærdighed og markant hæver ambitionerne for den grønne omstilling – sammen med de partier, der også ønsker en anden retning for Danmark,” skriver hun blandt andet.
Dermed bliver der altså ifølge Mette Frederiksen ikke tale om en ny SR-regering, som ellers har regeret Danmark i flere perioder, senest op til folketingsvalget i juni 2015.
Læs mere her.
 

##https://twitter.com/PiaOlsen/status/1003934147130417152##

 

Thulesen Dahl: Vi er klar til at gå i regering
Dansk Folkeparti er klar til at gå i regering efter næste valg. Det meddelte partiformand Kristian Thulesen Dahl i dag i sin grundlovstale. Står det til Thulesen Dahl, skal den nuværende VLAK-regering efter et valg afløses af en regering mellem Venstre og Dansk Folkeparti:

"Hvis danskerne vil give os opbakning, så vil vi gøre det klart, at så er vi klar til, at det er med os i Dansk Folkeparti i regeringen. Så er vi parate til at styre Danmark fremad fra regeringskontorerne," sagde Thulesen Dahl i sin tale.

Det er nye toner fra Kristian Thulesen Dahl, som tidligere har argumenteret for, at Dansk Folkeparti får mest indflydelse ved ikke at være en del af en regering, men i stedet kunne stå udenfor og danne flertal til begge sider i Folketinget.

Læs mere her.

 
Løkke lover udsendelsescenter
Danmark arbejder sammen med andre europæiske lande for at oprette et udsendelsescenter for afviste asylansøgere. Det fortalte statsminister Lars Løkke Rasmussen i sin grundlovstale. Centret kan ifølge Løkke være klar som pilotprojekt ved udgangen af 2018.
”Der, hvor man kunne starte, og det der ville gøre en stor forskel, var, hvis man kunne lave en lejr, som ikke lå i de attraktive asyldestinationslande, men et andet sted. Det ville have en enorm præventiv effekt, og er det rigtige sted at starte,” siger han til DR Nyheder.

Ifølge Løkke kan et udsendelsescenter være først skridt på vejen mod også at få etableret en form for modtagelsescentre uden for Europa, sådan som Socialdemokratiet har foreslået.

Mette Frederiksen har flere gange efterlyst svar på, hvor langt regeringen er i forhandlinger med andre lande om at etablere et sådant modtagelsescentre. Blandt andet i forbindelse med Folketingets afslutningsdebat i sidste uge.
Læs mere her.
 
Aftale om regionernes økonomi på plads
Regeringen og Danske Regioner indgik natten til tirsdag aftale om regionernes økonomi for 2019. Aftalen betyder, at sundhedsvæsnet næste år tilføres omkring én milliard kroner ekstra.
”Jeg er meget tilfreds med, at regeringen har lyttet til vores argumenter og anerkendt behovet for et substantielt løft til det sundhedsvæsen, som vi alle nyder godt af. Regionerne er garant for, at pengene bliver brugt forsvarligt til gavn for patienterne,” udtaler Stephanie Lose (V), der er formand for Danske Regioner.
Ud over flere penge betyder aftalen også, at det såkaldte produktivitetskrav på to procent definitivt afskaffes. Det sker efter pres fra et bredt flertal i Folketinget. Desuden betyder aftalen, at der skal satses mere på behandling tæt på borgerne.
”Med økonomiaftalen sætter vi to streger under, at sundhedsvæsenet skal indrettes mere på borgernes præmisser. Vi kan f.eks. hjælpe flere borgere med KOL og diabetes hjemme, så de undgår mange hospitalsbesøg. Derudover giver aftalen psykiatrien et løft på 200 mio. kroner ekstra i 2019, der bl.a. skal bruges til øget kapacitet, både i børne- og voksenpsykiatrien,” lyder det fra Ulla Astman (S), der er næstformand i Danske Regioner.
Læs mere her.
 
Jernbaneansatte på vej mod konflikt
Mandag kunne det ene fagforbund efter det andet offentliggøre massive ’ja’-flertal i forbindelse med urafstemningen om de offentlige overenskomster.
Men sidst på dagen tikkede en overraskende nyhed ind: De ansatte ved lokalbanerne, der er organiseret af Dansk Jernbaneforbund, havde stemt massivt nej til en ny overenskomst med Kommunernes Landsforening (KL).
”Vi møder i KL torsdag med en klar forventning om at finde en aftale. Men det kræver, at vi kan finde hinanden. Ellers er konflikten jo desværre en realitet fra midnat den 11. juni”, udtaler Henrik Horup, forbundsformand hos Dansk Jernbaneforbund.
Godt 85 procent af de afgivne stemmer stemte ’Nej’. Det er angiveligt spørgsmålet om arbejdstid, der skiller parterne. Modsat de ansatte ved lokalbanerne, så stemte de ansatte ved statsbanerne massivt ’ja’ til den nye overenskomst.
Læs mere her.
 

Pio Podcast: Dagpenge til debat
Dagpengene, en hjørnesten i den danske model, er under massivt pres. Og det skader både lønmodtagere og erhvervsliv, lyder det fra a-kasserne.

Er dagpengesatserne så attraktive, at de giver et påskud for at undlade at tage arbejde, og i stedet eksempelvis hygge sig rundt omkring på landets mange museer og biblioteker, eller er systemet efterhånden så udhulet, at det på sigt måske ikke længere aktuelt at melde sig ind i en A-kasse og understøtte dagpengesystemet?

Flere borgerlige peger på førstnævnte når talen falder på den forsikringsordning, der skal sikre lønmodtagere mod økonomisk usikkerhed, hvis de er så uheldige at ryge ud af beskæftigelse.

Dagpenge er for de fleste danskere noget man kun tænker på, når man får brug for ordningen, så derfor forsøger Pio Podcast i denne uge, sammen med Torben Poulsen, leder af Dansk Metals a-kasse og formand for Danske A-kasser, og Dennis Kristensen, der forhenværende formand i FOA samt Netavisen Pios chefredaktør Jens Jonatan Steen som er vært, sætter fokus på dette afgørende element i den danske arbejdsmarkedsmodel.


Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift af redaktionen på Netavisen Pio.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Flere artikler om emnet