Aktuelt: Satspulje og job-penge betaler ghetto-aftale, Løkke takker ja til at se på Den Danske Model og flere lejere sættes ud

Netavisen Pio giver dig det daglige nyhedsoverblik fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
Satspulje og beskæftigelsespenge betaler ghetto-plan

Et bredt flertal bestående af regeringen, Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet, De Radikale og SF har indgået en aftale om finansieringen af regeringens ghettoudspil, der skal gøre Danmark ghettofrit inden 2030.

Pengene kommer fra blandt andet satspuljen, ubrugte penge på beskæftigelsesområdet og 10 milliarder kroner kommer fra Landsbyggefonden.

Fra 2019 til 2026 udmøntes 10 milliarder kroner fra Landsbyggefonden til renovering, nedrivning, infrastrukturændringer, boligsociale indsatser og huslejenedsættelser i de udsatte boligområder.

Regeringen havde ellers lagt op til at hente 12 af 21 milliarder kroner i Landsbyggefonden, som almene lejere i hele landet – altså også uden for de udsatte boligområder - har betalt via deres husleje. Det er penge, der typisk bruges til renovering af almene boliger.

S-formand, Mette Frederiksen, siger, at Socialdemokratiet sammen med Dansk Folkeparti har stået fast på, at lejerne ikke skal betale hele regningen for ghettoplanen.

”Det har været rigtig vigtigt for os at sikre, at landets lejere ikke skal betale hele regningen alene.  Det, som vi har problematiseret hele vejen igennem, det er, at man ville tage penge ud af Landsbyggefonden og bruge det til formål, der ikke har noget med lejerne at gøre. For så er det jo at tage lejernes penge, og det kan vi selvfølgelig ikke være med til, så det har vi fået forhindret med denne aftale,” siger Mette Frederiksen.

Læs mere her.

 

Flere lejere sættes ud – skurken er kontanthjælpsloftet

På bare et år er antallet af mennesker der sættes ud af deres lejebolig steget med næsten 10 procent.

Hos boligselskaberne begrunder man stigningen med de stramninger af ydelser, blandt andet kontanthjælpsloft, 225-timers regel og integrationsydelse. Det har presset økonomien hos mange lejere, som altså ikke kan betale deres husleje.

Læs mere her.

 

Løkke takker ja til invitation fra S-formand om at se nærmere på Den Danske Model

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) erklærer sig nu parat til at se på, om den danske model på det offentlige arbejdsmarked skal justeres.

Det kom frem under tirsdagens spørgetime i Folketinget, hvor Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, rejste spørgsmålet over for statsministeren.

Mette Frederiksen meldte i sidste uge ud, at der er brug for at se på justeringer af den danske model oven på overenskomstforhandlingerne på det offentlige område. Hun kritiserede blandt andet den rolle, som Moderniseringsstyrelsen under innovationsminister Sophie Løhde har spillet.

Læs mere her.

 

Yildiz Akdogan afsat som psykiatri-ordfører

Yildiz Akdogan (S) har mistet sit ordførerskab som psykiatriordfører.

”Det kom bag på mig. Jeg er meget ærgerlig over det. Jeg synes selv, at jeg har gjort det godt med at sætte fokus på psykiatrien - især psykisk sårbarhed hos børn og unge,” siger Akdogan til dagbladet Politiken.

For nylig blev Mette Gjerskov frataget hvervet som udviklingsordfører.

Mette Gjerskov, Daniel Toft Jakobsen og Kirsten Brosbøl har i lighed med Yildiz Akdogan været kritiske over for Socialdemokratiets strammere linje på udlændinge-området.

De fire udeblev således i december fra en afstemning i folketingssalen om, at det fremover skal være op til udlændingeministeren at bedømme, hvorvidt Danmark skal tage kvoteflygtninge.

I en e-mail til Politiken afviser gruppesekretær Christine Antorini (S), at der har været tale om en straf, der bunder i, at Yildiz Akdogan har været kritisk over for partilinjen på udlæningeområdet.

»Det er korrekt, at Yildiz ikke længere er psykiatriordfører. Jeg kan afvise, at det handler om udlændingepolitik. Vi ændrer ind i mellem på rollefordelingen, og Yildiz’ gode arbejde for Socialdemokratiet kommer naturligvis til fortsat at skabe værdi for os alle«.

Læs mere her.

 

Pio Podcast: Danskhed

Der er blevet sovet i timen fra det politiske centrum-venstre, når der skulle sættes ord på, hvad national identitet betyder. Det er budskabet fra den radikale Ida Auken i hendes nye bog “Dansk”.

I denne uge tager vi derfor debatten om hvad danskhed er for størrelse, og hvad den kan bruges til.

Gæsterne er Ida Auken, næstformand i den socialdemokratiske folketingsgruppe Dan Jørgensen og historiker, samfundsdebattør og lektor emeritus fra RUC, Henrik Jensen.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Jan Kjærgaard er redaktør på Netavisen Pio.


placeholder

Annonce