Annonce

Aktuelt: Statsrevisorer kritiserer DONG-salg, to retssager og en effekt der forsvandt.

Netavisen Pio giver dig det daglige nyhedsoverblik med de vigtigste nyheder fra Socialdemokratiet, fagbevægelsen og verdens gang.
Rigsrevisionen revser DONG-salg
Statsrevisorerne retter en heftig kritik af Finansministeriet i forbindelse med beslutningen om at børsnotere energiselskabet DONG i 2014. Det skriver DR.

Kritikken får blandt andet på at centrale dokumenter er væk, og at der mangler vigtig dokumentation om ministeriets overvejelser i forbindelse med dele af sagen.

”Statsrevisorerne finder det meget utilfredsstillende, at Finansministeriet ikke har levet op til god forvaltningsskik, idet flere centrale dokumenter ikke findes på Finansministeriets sager, og centrale overvejelser om kapitaludvidelsen ikke er tilstrækkeligt dokumenteret. En skærpende omstændighed er, at der er tale om en meget væsentlig økonomisk transaktion, hedder det i beretningen.

De politisk udpegede statsrevisorer peger i deres kritik også på, at ”væsentlige dele” af buddet fra den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs ikke blev afgivet skriftligt, selvom det var et krav.

Et af mange kritikpunkter af DONG-salget gik på at staten solgte DONG for billigt. Staten indgik i november 2013 en aftale med Goldman Sachs, ATP og PFA om en kapitaludvidelse af DONG Energy på 11 milliarder kroner. Og i juni 2016 bliver selskabet børsnoteret til en samlet værdi på 98 milliarder kroner. DONGs værdi er i perioden november 2013 - juni 2016 steget med 119 %, skriver revisorerne.

DONG havde i 2016 for første gang siden 2011 et overskud – det lød på hele 13,2 milliarder kroner.

Læs Statsrevisorernes beretning her.


Millioner til for asbestofre
Alle, der har boet sammen med en asbestarbejder, kan nu få erstatning. Tidligere var det kun ægtefæller og samlevere. Det skriver avisen.dk.

Det er resultatet af en bred aftale i Folketinget, der er indgået onsdag. Samtidig bliver ordningen udvidet med to andre kræftformer, kræft i bug- eller testikelhinden. Den tidligere ordning, der gjaldt for ægtefæller og samlevere til asbestarbejdere, omfattende kun lungehindekræft.

Socialdemokraternes sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen, der har arbejdet med emnet i længere tid, er glad for den nye aftale.

- Jeg er meget tilfreds. Vi har et stort ansvar over dem, der ikke kan få en arbejdsskadeerstatning, siger han til Avisen.dk.

Kræftens Bekæmpelse har vurderet, at der vil være tale om ekstra to til fem tilfælde om året, og det er vurderingen, at det vil koste mellem 340.000 og 850.000 om året.

Læs mere om aftalen her.


Lars Aslan frifundet for injurier
Folketingsmedlem Lars Aslan Rasmussen frifindes for at have ærekrænket lederen af det indvandrerkritiske Danskernes Parti, Daniel Carlsen, der havde sagsøgt folketingsmedlemmet for 100.000 for i Aftenshowet at have sagt, at den tidligere nazist ”var ked af, at han ikke har dræbt nogle jøder endnu".

Daniel Carlsen skrev i 2008 på et internetforum, at: ”Jeg har gjort meget. Mit første jøde-drab har jeg dog endnu til gode”.

Lars Aslan Rasmussen glæder sig over dommen.

”Jeg er selvfølgelig rigtig glad for, at man ikke bare kan sige, man har sit første jødedrab til gode og så bagefter sige, at det var for sjov. Specielt i disse tider, hvor der også har været en imam, der har opfordret til jødedrab,” siger han til Ritzau.

Daniel Carlsen skal i sagsomkostninger betale 25.000 kroner til Lars Aslan Rasmussen. Hans advokat vil først torsdag kommentere dommen.

Læs hele historien her.

 

Freddy Blak tiltalt for lækage
Og mens Lars Aslan Rasmussen er blevet frifundet, så har anklagemyndigheden rejst tiltale mod en anden socialdemokrat, nemlig regionsrådsmedlem i Region Sjælland Freddy Blak. Han tiltales for at have lækket fortrolige oplysninger i bestikkelsessagen om it-virksomheden Atea. Det skriver Ritzau.

”Han har som regionsrådsmedlem haft en tavshedspligt omkring nogle fortrolige oplysninger. I forbindelse med Ateasagen blev der lavet en revisionsrapport. En del af den blev gjort fortrolig,” oplyser specialanklager Maria Jepsen.

De fortrolige oplysninger skal han have lækket til en journalist fra Weekendavisen. Hvis han bliver dømt, kan Freddy Blak se frem til en bødestraf.

Læs hele historien her.


Schultz-effekten ist vorbei
SPDs kansler-kandidat Martin Schulz skulle redde partiet for en nedsmeltning. Nu har partiet tabt tre delstatsvalg i træk, inklusiv et i SPD-højborgen Nordrhein-Westfalden.

har selv erkendt, at han ikke er nogen troldmand. Netavisen Pio har fundet fem grunde til at Schulz-effekten er kortsluttet længe før den for alvor fik alvorlig betydning.

”Martin Schulz har indtil videre reddet på en bølge af social retfærdighed, opgør med uligheden og et budskab om at ‘reformere reformerne’ på det økonomiske område.

Det har givet opmærksomhed og lagt afstand til især den udskældte forgænger på SPD-formandsposten Gerhard Schröder. Men det har udelukkende været formuleret i overskrifter og slogans,” skriver Jens Jonatan Steen.

Læs hele analysen her.

 

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift af medlemmer af redaktionen på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet