Annonce

Aktuelt: Trist nyt i ubådssagen, førtidspension, deltidsarbejde, de unge vil have grøn politik og revolution!

Netavisen Pio giver dig det daglige nyhedsoverblik fra Socialdemokratiet, fagbevægelsen og verdens gang.
Ubådsbyggeren indrømmer dødsfald og afskaffelse af lig på havet
Sagen om Raket-Madsen og den forsvundne journalist Kim Walls tog en trist drejning i dag, da Peter Madsen for delvist åbne døre indrømmede, at der var sket en ulykke ombord på ubåden, som havde ført til journalistens død. Han havde derefter ‘udført en begravelse på havet’, på et ikke nærmere bestemt sted. Det oplyser Københavns politi. Ovenstående oplysninger er de eneste, der er omfattet af de delvist åbne døre. Resten af sagen holdes fortsat for lukkede døre.

Politiet oplyser, at sigtelsen for drab opretholdes. Peter Madsen har siddet varetægtsfængslet siden 12. august.

Læs en gennemgang af sagen her fra Berlingske.

Fagforbund ude med seks nye forslag til en reform af førtidspension og fleksjob
FOA, 3F og Dansk Magisterforening er blandt de 41 fagforbund, som i dag har præsenteret seks forslag til en reform af førtidspension og fleksjob. Det kommer som følge af en fornyet debat om konsekvenserne af den reform, der blev vedtaget i 2012.

Fagforbundenes mål er at dæmme op for de usikkerheder og fortolkningsrum, som den nuværende reform giver. Det har nemlig ført til en række af uholdbare vurderinger af borgeres evne til at tilgå det danske arbejdsmarked. Sager, hvor arbejdsevne beregnes i minutter om dagen, eller eksempler, hvor det enkelte menneske er så syg, at de må holde møder med jobcenteret fra en briks. Det har ført til opråb fra kommuner og demonstrationer og protester ved jobcentre i blandt andet København.

Læs mere om de seks forslag her.

Deltidsstillinger driver udviklingen i beskæftigelsen
Der er skabt 22.000 nye stillinger i de første seks måneder af 2017, viser nye tal. Men bag den imponerende stigning, gemmer sig en lidt mere tvivlsom udvikling.

For de 22.000 stillinger er i høj grad deltidsstillinger, hvilket kan omsættes til, at de 22.000 stillinger reelt set kun svarer til 9.000 fuldtidsstillinger.

Det er i høj grad kvinder, som går på deltid. Og det har en konsekvens for deres pensionsopsparing, advarer forsikrings- og pensionsbranchen.

“Vi er et af de lande i EU, hvor absolut flest arbejdende kvinder har deltidsjob. Det er godt for familien, men det har konsekvenser for deres pensioner, for når de arbejder mindre, får de også mindre løn – og så bliver der sat færre penge ind på deres pensionsopsparing”, siger underdirektør i Forsikring og Pension Anne Seiersen til Politiken.

De unge vil have grøn politik og liberalisme
En ny undersøgelse af valgforsker Kasper Møller Hansen lavet for Altinget.dk viser, at de unge i aldersgruppen 18-24 fravælger de ellers toneangivende partier, Socialdemokratiet, Venstre og Dansk Folkeparti. Kun 38 procent af de unge vil pege på de tre partier tilsammen.

Til gengæld vil de i højere grad have den såkaldte ‘grønne blok’ bestående af de Radikale, Alternativet, SF og Enhedslisten. Her peger 36 procent af de unge på på gruppen. Det står i kontrast til vælgere i hele aldersspektret, hvor kun 25 procent vil pege på den gruppe af partier. Mest markant er dog Liberal Alliances andel af de unge stemmer. Her scorer partiet klart højest, med 21 procent.

Læs hele analysen her.

Revolutionen kan komme hver dag, det skal være
I weekenden afholdt det kommunistiske parti i Danmark (KPiD) for 22. år i træk deres K-festival i Nørrebroparken. I anledning af 100-året for Oktoberrevolutionen, har Information været forbi en tur, for at finde ud af, om der stadig er lidt revolution tilbage i de kommunistiske rækker. Og det kan man roligt sige.

“Verden udvikler sig ikke hurtigt og mekanisk. Så når vi ikke har socialisme i hele verden i dag, 100 år efter den russiske revolution, betyder det ikke, at vi er dømt ude. Det tagerbare noget tid,« lyder det fra en af de cirka 200 deltagere.

Men der er også plads til selvindsigt. Partiet har meget svært ved at finde opbakning blandt unge, på trods af skandaler efter skandaler i Skat, salg af ulovlig overvågningsudstyr til diktaturstater og ministres vildledning af folkestyret. Der burde være grobund for revolution, lyder det fra KPiD’s formand.

“Vores problem er måske, at mange af os er fanget i 1970' erne. Vi gentager det, der virkede for os, dengang vi var unge, men der skal noget andet til i dag,” grubler KPiD-formanden til Informations udsendte.

Men på trods, er der stadig optimisme at spore hos kammeraterne. “Kritiske tunger vil sige, vi er til revolutionens gravøl i dag? »Overhovedet ikke. Husk på, at bolsjevikkerne i 1917 var ret få fra februar til april. Men fra april til oktober fik de over en halv million nye medlemmer til deres sag. Mao sagde, en gnist kan tænde en steppebrand.”

Læs hele reportagen her.

Line Sofie Gluud er student på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet