Aktuelt: Verden i sorg, ny terror-taktik og Støjberg på dybt vand

Netavisen Pio giver dig det daglige nyhedsoverblik.
Verden i sorg
Mindst 22 personer er blevet dræbt, mens over 60 er sårede, som følge af det myndighederne nu betegner som et terrorangreb efter en koncert i Manchester Arena i Storbritannien.

Eksplosionen skete cirka klokken 23.30 dansk tid under en koncert med den 23-årige amerikanske sangerinde Ariana Grande, som har en stor fanskare blandt helt unge piger. Mindst 12 børn er blandt ofrene for angrebet, som Islamisk Stat har taget ansvaret for.

Terrorangrebet har fremkaldt sympati reaktioner fra politikere over hele verden, som er i sorg over den forfærdelige begivenhed, som er den seneste i række over – det der ligner - en længere række af religiøst motiverede terrorangreb, som rammer alle steder på kloden.

Se politikernes reaktion her i en opgørelse fra Netavisen Pio.

Tid til ny terror-taktik?
”Vi har længe brugt den knyttede næve, men hvad har det hjulpet? Måske vi skulle prøve med den fremstrakte hånd”, sådan lyder det fra tidligere PET-chef Hans Jørgen Bonnichsen i interview med Jyllands Posten oven på angrebet i Manchester.

Bonnichsen understreger, at vi længe har brugt hårde metoder i terrorbekæmpelsen, men at vi måske bør skifte strategi og kigge efter andre løsninger. Så i stedet for bombning, dronekrig og tortur bør vi imødekomme dem, som potentielt kunne blive fremtidige ’krigere’.

”Hvis man ser på de personer, som udfolder terror, så er det tabte mennesker uden fremtid. De er blevet marginaliseret på en måde og føler derfor, at de kan eksistere gennem ekstreme handlinger, fordi de bliver hædret,” fortsætter den tidligere PET-chef, der samtidig mener, at vi bør rette opmærksomheden mod at forebygge, at folk overhovedet tilslutter sig terrororganisationer som IS.

Støjberg på dybt vand
Ifølge Politiken, der har gravet i sagen, så sad Inger Støjberg alvorlige advarsler overhørid. Dagen inden hun udsendte en ulovlig ordre om at tvangsadskille asylpar under 18 år, advarede embedsmænd i en e-mail op gennem systemet om juridiske problemer. Flere partier i Folketinget kræver nu at få udleveret den interne mail og opfordrer desuden departementschefen til at stå frem i sagen.

Også Folketingets Ombudsmand omtaler i sin redegørelse om sagen en intern e-mail fra Udlændinge- og Integrationsministeriet fra 9. februar, som belyser ministeriets ”retlige overvejelser” forud for udsendelsen af den ulovlige instruks. E-mailen blev i første omgang – i strid med loven – ikke journaliseret i ministeriets system.

Det er hævet over enhver tvivl at tvangsægteskaber og såkaldte børnebrude udgør en meget alvorlig meget udfordring, som vi aldrig må lukke øjnene for. Men alligevel, så betyder det altså ikke, at man kan tillade sig at bryde konventioner og almindelige lovgivning fordi det lige passer én minister. Alligevel tyder alt på at det var præcis var Inger Strøjberg gjorde ud fra devisen går den, så går den.

Men som SF-veteran Holger K. Nielsen stille og roligt forklarede Politiken: ”Jeg mener, at Inger Støjberg er ude på aldeles dybt vand i den her sag”. Det er nok en pæn måde at sige det på – Støjbergs metoder går for langt – også i forhold til lovgivningen.

Trump på udebane
Donald Trump var med sit besøg i Israel og det palæstinensiske selvstyre i bogstavelig forstand på udebane. Han har hverken indgående kendskab til konflikten og synes heller ikke specielt interesseret.

Derfor sluttede besøget da også uden nye fredsplaner og egentlige konklusioner. En af de førende eksperter på området, Helle Malmvig, der er seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier var også ret skuffet:

”Jeg er bange for, at han tror, det er nemmere end som så med den kommentar. Trumps udtalelse lægger ikke op til, at han har en plan eller forestilling om, hvordan man skal skabe den fred”.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrive på skift af medlemmer af redaktionen.


Flere artikler om emnet

Annonce