Alle forslag om mink-undersøgelse nedstemt og kæmpebøde til Kåre Schultz

Netavisen Pio samler de væsentligste historier fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
Alle forslag om mink-undersøgelse blev torsdag nedstemt i Folketinget, Margrethe Vestager giver kæmpebøde til Kåre Schultz, og nedgravning af mink er ulovlig ifølge juraprofessorer.

Velkommen til dagens Aktuelt.

 

Alle forslag om mink-undersøgelse nedstemt i Folketinget

Regeringen kom i mindretal, men der var heller ikke flertal for andre forslag. Arbejdet med at finde en model for undersøgelse af minksag fortsætter.

Det skriver tv2.dk.

Regeringen, Enhedslisten og SF havde fremsat et forslag om en "uvildig undersøgelse" og et "nyt parlamentarisk redskab, som kan tages i brug om nødvendigt". Men regeringen kunne ikke samle flertal for forslaget og kom dermed i mindretal, hvilket er usædvanligt.

De andre partier havde heller ikke flertal for deres forslag. Venstre, Dansk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance havde foreslået, at der skal nedsættes en kommissionsundersøgelse, hvor der blandt andet indkaldes vidner til afhøring.

Radikale Venstre havde foreslået en ny model i form af et granskningsudvalg og en parlamentarisk undersøgelse, som er en mellemting af en advokatundersøgelse og en kommissionsundersøgelse. Der var næsten ingen opbakning til det forslag.

Nye Borgerlige havde fremsat et forslag om, at Folketinget udtrykker mistillid til regeringen, og at regeringen skal gå af. Det forslag blev dog også nedstemt.

Læs mere her.

 

Vestager giver kæmpebøde til Kåre Schultz

“Hard-Kåre” får stor lussing fra EU-kommission for brud på regler

Sådan skriver Ekstra Bladet.

Den israelske medicinalgigant Teva, som har danske Kåre Schultz som administrerende direktør, har sammen med firmaet Cephalon fået en bøde af EU's konkurrencekommisær, Margrethe Vestager.

Det oplyser EU-Kommissionen.

Bøden er på 60,5 millioner euro, hvilket svarer til 450 millioner danske kroner.

Kåre Schultz, som har fået tilnavnet “Hard-Kåre”, fordi han har stået bag flere større fyringsrunder, har tidligere stået i spidsen for danske Lundbeck, indtil han i oktober 2017 satte sig i spidsen for Teva.

Teva og Cephalon har fået bøden for i fællesskab at tilbageholde en billigere version af Cephalons medicin mod søvnløshed, kaldet modafinil, i flere år efter, at Cephalons patent var udløbet.

Læs mere her.

 

Nedgravning af mink er ulovlig, siger juraprofessorer

Der er mistanke om en ny mangel på lovligt grundlag i minksagen. Denne gang handler det om massegravene til døde mink. Flere partier vil have spørgsmålet undersøgt. Myndighederne afviser ulovligheder.

Det skriver Jyllands-Posten.

En række jurister sætter spørgsmålstegn ved lovligheden af nedgravningen af de tusindvis af døde mink.

Og eksperter peger på en bekendtgørelse fra miljøminister Lea Wermelin (S), hvori det fremgår, at nedgravning af minkene skal ske ifølge med retningslinjerne i den såkaldte veterinær beredskabsplan.

Men ifølge den skal nedgravningen af døde dyr ske i aftale med kommunerne. Og det er kommet frem, at borgmestrene i Viborg og Holstebro, hvor massegravene er placeret, først blev orienteret, da gravene blev opdaget af lokale borgere.

Miljøstyrelsen oplyser i et skriftligt svar, at den ikke er enig i, at der er tale om ulovlig nedgravning af de døde mink.

Både Venstre, Dansk Folkeparti, Enhedslisten og SF vil have gransket, om nedgravningen er sket på et lovligt grundlag.

Læs mere her.

 

Vaccine-pas: Flertal i Folketinget er positive

En rundspørge blandt partierne viser flertal blandt partier, der er positive over for idéen om såkaldte vaccine-pas. SF, De Radikale og Dansk Folkeparti er imod og frygter indirekte tvang.

Det skriver Fagbladet 3F.

I en artikel i Jyllands-Posten tirsdag foreslog Dansk Industri, at man med et såkaldt covid-pas i lufthavnen skal kunne dokumentere, at man er vaccineret mod coronavirus.

Og det er også noget, regeringen arbejder på, skriver Sundheds- og Ældreministeriet i en mail til Fagbladet 3F.

Tanken bag vaccine-passet er, at man hurtigt og trygt kan åbne samfundet op, når vaccinen kommer.

Både De Konservative, Alternativet og Venstre er tilhængere af et såkaldt vaccine-pas.

Dermed tegner der sig et flertal for idéen om vaccine-pas. For Socialdemokratiet, Venstre, De Konservative og Alternativet har tilsammen 104 mandater.

Både hos SF, Radikale Venstre og Dansk Folkeparti Blandt er der dog udpræget skepsis over idéen om vaccine-pas.

Læs mere her.

 

Svært handicappede børn kan nu slippe for idrætseksamen

“To glade ministre ved dagens vedtagelse af L51, der giver børn med svære handicap mulighed for at blive undtaget fra idræt som prøvefag.”

Sådan lyder det fra social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) i et tweet.

placeholder
 

“Tak til Danske Handicaporganisationer og andre for at løfte problemet frem. Man får jo helt lyst til at skrive at vi er stærkere sammen,” skriver hun til et billede af hende og børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S).

Danske Handicaporganisationer (DH) arbejder for, at mennesker med handicap kan leve et liv som alle andre. DH er talerør for 35 handicaporganisationer.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Tim Tørnqvist Jensen er student på Netavisen Pio.


placeholder

Annonce