Annonce

Alternativet afviser at give dokumentation: ’Vi har spurgt vores donor’

Ifølge Alternativet er det ikke muligt at få den dokumentation for skattebetaling, som både medier, støtter og samarbejdspartnere efterspørger.
Sagen om Alternativets donationer tilbage i 2015, som førte 450.000 kroner via skattely-landene Gibraltar og Luxembourg til partikassen, har nu i flere uger lagt pres på ledelsen i det relativt nye parti.

Og særligt spørgsmålet om dokumentation af skattebetaling af de donationer, som partiet har modtaget fra IT-millionæren Ditlev Bredahl, har fyldt i udredningen af forløbet.

Men Alternativets forperson, Nilas Bay Foged, afviser muligheden for at frembringe den dokumentation, partiet presses for at fremlægge.

Han bakkes op af lektor i international skatteret, som understreger, at det er en kompleks opgave.

Dokumentation er afgørende
I sidste uge kunne vi her på Netavisen Pio bringe et interview med Oxfam IBIS’s programleder Lars Koch. Oxfam IBIS er en del af den internationale organisation, Oxfam, som i en årrække har arbejdet for at bekæmpe finansiel spekulation og skattely.

Lars Koch understreger, at spørgsmålet om dokumentation er afgørende for Alternativets videre færd, da det rammer dem på troværdigheden.

“De har endnu ikke dokumenteret, at de penge, de har fået igennem nogle suspekte strukturer, at der er betalt skat af dem. Og hvis ikke de kan få en ordentlig forklaring fra den rigmand, som har doneret gennem de her særlige strukturer, og måske også få en god forklaring på, hvorfor han har valgt at gøre det på den måde, så burde de måske genoverveje at tage imod donationen.”

“Nej, dokumentation er ikke muligt”
Men hos Alternativet afviser man, at man kan skaffe den dokumentation, der efterspørges.

“Nej, for Alternativet er det ikke muligt at frembringe dokumentation for skattebetaling af donationer. Hvilken type dokumentationer skulle det være? Er det et, to eller 10 års skattebetaling fra alle de selskaber, som donoren har ejet, samt en beskrivelse af hvordan donors virksomheder eller privatøkonomi hænger sammen?” spørger Nilas Bay Foged retorisk, og understreger, at journalister endnu ikke har kunnet uddybe præcist nok, hvilken slags dokumentation, der efterspørges.

For Alternativet har det været tilstrækkeligt i sagen, at de har fået bekræftelse fra Ditlev Bredahl om, at det ikke er hemmelige overførsler, der ikke kan spores.

“Derfor har vi også fra Alternativet konkret spurgt til om omtalte donationer kommer fra Ditlev Bredahl privat og hvorvidt der er betalt den korrekte skat, og begge dele har han bekræftet.”

Alternativet afviser også at spekulere over, hvorfor deres donationer er kommet via Gibraltar.

Hvorfor tror I (Alternativet, red.) at Ditlev Bredahl har penge placeret i Gibraltar?

“Det må du spørge donor om.”

Men I tror ikke, at det er fordi, der er nogle lukrative skattefordele?

“Det må du spørge donor om.”

Det må I have en holdning til?

“Det må du simpelthen spørge donor om. Vi har spurgt om der er blevet betalt den retmæssige skat, det er så langt, vi kan gå. Andet kan vi ikke gå ind og undersøge. Men vi har et politisk mål om, at der skal laves bedre internationale love og retningslinier for at bekæmpe skattely.”

Forsker i skatteret: “Ja, det er meget komplekst”
Lars Kjærgård Terkelsen er lektor og forskningsleder ved det juridiske institut på Syddansk Universitet, og har som sit specialeområde netop international skatteret.

Og han er tilbøjelig til at give Alternativet ret i, at det er et yderst komplekst spørgsmål at skulle dokumentere skattebetaling af penge, som bliver sendt fra udlandet. Med mindre bidragsyderen - som i dette tilfælde er Ditlev Bredahl - er villig til at ligge dokumentationen frem.

“Ja, det ville være meget komplekst at finde ud af, hvorvidt lige præcis de midler, som er doneret til Alternativet, er blevet beskattet. Det afhænger også af, at det ikke er til at vide hvor i verden, der er blevet betalt skat af dem. Bare fordi man har en indkomst og ikke har betalt skat i Danmark, så betyder det jo ikke, at de ikke er blevet beskattet overhovedet. Det er en større undersøgelse at finde ud af.”

Den letteste vej skulle gå igennem bidragsyderen, lyder det fra professoren.

“Men så skal man have bidragsyder på banen til at vise, at vedkommende rent faktisk har betalt skat af de penge, der er givet i tilskud. Det forestiller jeg mig, at man har rimelig svært ved. Det kommer an på, om de vil lægge de tal frem.”

Det betyder dog ikke noget for skattebetalingen - som Alternativet ellers henviser til - om der er tale om en privat donation eller gennem en virksomhed, påpeger Lars Kjærgård Terkelsen.

Line Sofie Gluud er student på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet