Alternativet afviser at tilbagebetale penge fra skattely

Kampen mod skattely er en hjertesag for Alternativet, men partiet modtog op til Folketingsvalget i 2015 450.000 kroner fra Gibraltar og Luxembourg.
Ekstra Bladet kunne i går afsløre, at Alternativet op til Folketingsvalget i 2015 modtog 450.000 kroner fra skattelylande.

Det var fra den danske rigmand Ditlev Bredahl, som til daglig bor i London og har et eller flere postboksselskaber i skattelyet Gibraltar. Pengene til Alternativet er sendt derfra og fra Luxembourg, skriver Ekstra Bladet.

Det vækker skarp kritik, da Alternativet har kampen mod skattely som en kernesag.

Uffe Elbæk: Vi betaler ikke pengene tilbage
Alternativet har ikke villet stille op til interview med pressen, men har dog svaret igen på de sociale medier.

Uffe Elbæk skriver blandt andet på Facebook, at det først er gået op for partiet, hvor pengene kom fra, da mediet Journalista bragte historien i sidste uge:

”Vi må bare konstatere, at vores sikkerhedstjek den gang (op til folketingsvalget red.) simpelthen ikke var dyb nok. Det skal vi selvfølgelig gøre alt for ikke er tilfældet fremadrettet.

Derfor er vores landsorganisation nu i kontakt med ulandsorganisationen IBIS, der er blandt de fremmeste bekæmpere af skattely, så vi får en praksis som tager højde for en sag som denne.”

Det er da langt bedre, at de er blevet brugt på den grønne omstilling i Danmark end i et skattelyland. Pengene er i øvrigt også brugt for længst

Men Uffe Elbæk afviser at tilbagebetale pengene: ”Det gør vi ikke. For det er da langt bedre, at de er blevet brugt på den grønne omstilling i Danmark end i et skattelyland.
Pengene er i øvrigt også brugt for længst – og vi synes ikke, pengene skal tages fra vores medlemmer.”

Alternativet bør spille med åbne kort
Afvisningen af at tilbagebetale pengene vækker vrede blandt venstrefløjens partier, hvor SF og Enhedslisten på det kraftigste opfordrer Alternativet til at spille med åbne kort:

”Jeg vil virkelig opfordre Alternativet til med det samme at lægge alt frem, så alle kan se, om der er betalt skat af pengene eller ej,” siger SF's politiske ordfører Karsten Hønge.

Jeg håber - og forventer - at Alternativet får undersøgt det her grundigt, så vi kan få frem, om det er rent i kanten, eller om der er problemer.

Også Enhedslistens finansordfører Pelle Dragsted kommer med en opfordring til Alternativet:

”De partier, der kæmper mod skatteundragelse skal selvfølgelig ikke på nogen måde selv være involveret eller bidrage til den slags. Jeg håber - og forventer - at Alternativet får undersøgt det her grundigt, så vi kan få frem, om det er rent i kanten, eller om der er problemer,” siger han til Ekstra Bladet.

Medlem fik kaffen galt i halsen
Blandt en stor del af partiets egne medlemmer er der også vrede over partiets beslutning om ikke at betale pengene tilbage. Blandt andet Jane Schoeneburg skriver på Alternativets facebookside:

Jeg synes vi i Alternativet skal slippe dem fluks!! Vi har ikke noget at gøre med den slags midler på kontoen

”Jeg ELSKER Alternativet - er glad medlem - og var ved at få kaffen galt i halsen, da jeg læste overskrifterne i dag.
Jeg går ingen steder, og synes det er top-fedt med en åben og ærlig udmelding som der hurtigt kom. Det er klart også det jeg forventer, og jeg ville rende min vej fra partiet hurtigere end nogen kunne nå at sige "troværdighed" hvis ikke det vedblev at være et åbent og ærligt og moralsk parti.
Dog vil jeg sige, at jeg præcis på det punkt omkring, hvad der skal ske med de befængte penge er uenig i den plan, der er lagt i dag. Jeg synes vi i Alternativet skal slippe dem fluks!! Vi har ikke noget at gøre med den slags midler på kontoen. Jeg synes de kan og bør sendes afsted til Skat, eller godgørende formål.”


Kommentarer fra Facebook