Annonce

Alternativet revser Enhedslisten: “Det er ikke klogt, Pelle”

Rødgrønne partier røget i totterne på hinanden i kølvandet på aftale om hjælp til udsatte børnefamilier
Foto: Folketinget/Steen Brogaard
Torsten Gejl, politisk ordfører for Alternativet
Torsdag aften udmøntede seks partier - regeringspartierne Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne sammen med SF, De Radikale og Alternativet - hvordan man fordeler 300 millioner kroner i hjælp til trængte børnefamilier.

Aftalen udløser kras kritik af Enhedslisten, der valgte at forlade forhandlingerne om inflationshjælpepakken, herunder hjælp til udsatte børnefamilier, på et meget tidligt tidspunkt.

Kritikken af Enhedslisten kommer ikke fra højre eller midten, men derimod fra vennerne ude på venstrefløjen, Alternativet.

Jeg er ærgerlig over, at Enhedslisten ikke blev ved bordet

”Jeg er ærgerlig over, at Enhedslisten ikke blev ved bordet og bidrog til forhandlingerne til gavn for de mest trængte børnefamilier,” lyder det i en debattråd på Twitter fra Alternativets finansordfører, Christina Olumeko.

Enhedslistens finansordfører, Pelle Dragsted, forsvarer sig i debattråden med, at Enhedslisten ikke er med, fordi man ikke vil gøre fattige familier endnu fattigere:

“Fordi vi ikke vil være med til at gøre de fattigste familier endnu fattigere. Det troede jeg egentlig heller ikke Alternativet ville. Forstår ikke at i bidrager til denne her farce, hvor man kalder det "hjælp" at tage penge fra fattige familier.”

“Det var ikke klogt, Pelle. Tak SF”

Den forklaring tænder Alternativets politiske ordfører, Torsten Gejl, helt af:

Tænk sig at Ø har stemt imod at give hårdt trængende og pressede danskere milliarder af kroner i hjælp???

“Tænk sig at Ø har stemt imod at give hårdt trængende og pressede danskere milliarder af kroner i hjælp??? Og at I så bare løb væk, da vi skulle sikre, at de mest borgerlige partier ikke fik liv (lov, red.) at fordele børnetilskuddet udenom indvandrerne. Det var ikke klogt, Pelle. Tak til SF.”

Pelle Dragsted bider fra sig:

“Netop de fattigste familier på integrationsydelse mister tusindvis af kroner med jeres aftale. Mener du, at det er fair og retvisende at kalde det for en håndsrækning. Burde I ikke som minimum skyde regeringens spin ned frem for at bidrage til det?”

Torsten Gejl fastholder dog, at Enhedslisten her har svigtet de fattigste, og henter hjælp i sin argumentation hos højrefløjen:

“Det her siger det hele, Pelle: “Vi kan ikke acceptere, at man giver mange ikke-vestlige indvandrere, der er kommet til DK nye tilskud. Derfor har vi sagt nej til regeringen, og gået fra forhandlingerne,” siger Peter Skaarup, der er udlændingeordfører for Danmarksdemokraterne.”

Sådan fordeles pengene til udsatte børnefamilier

De 300 millioner kroner til udsatte børnefamilier betyder et ekstraordinært og skattefrit beløb til alle børnefamilier i kontanthjælpssystemet og børnefamilier, hvor mindst én af forældrene er i ressourceforløb eller jobafklaringsforløb og modtager ressourceforløbsydelse.

  • Inflationshjælpen afhænger af antal børn og aftrappes for hvert barn. Børnefamilier med ét barn modtager 7.500 kroner, børnefamilier med to børn modtager 3.750 kroner for det andet barn, og børnefamilier med tre børn modtager 2.250 kroner for det tredje barn.

  • Pengene udbetales i to rater og modregnes ikke i øvrige offentlige ydelser. Den første halvdel af beløbet udbetales senest i juni 2023 og anden halvdel udbetales primo august 2023.

  • Aftalen ventes at hjælpe ca. 65.100 børn fordelt på ca. 40.500 familier.

Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) sagde ved præsentationen af aftalen torsdag aften:

“Inflationen har ramt mange børnefamiliers økonomi, og der vil være familier, som har svært ved at få pengene til at slå til på grund af de høje priser. Der er risiko for, at den stigende inflation kommer til at gå ud over børnene, og derfor er dagens aftale vigtig. For de seks aftalepartier har det været vigtigt, at vi målretter hjælpen til de børnefamilier, der trænger mest. Og at hjælpen kan komme ud så hurtigt som muligt. Det leverer vi med denne aftale.

V: Vigtigt at der er tale om et engangsbeløb

Beskæftigelsesordfører for Venstre, Christoffer Melson, understregede, at aftalen kommer et meget større antal børnefamilier, end der hidtil har fået hjælp til gavn:

“Derudover har det været vigtigt for Venstre, at pengene er et engangsbeløb, der ikke bliver udbetalt på en måde, hvor familierne mister penge, hvis en eller begge forældre kommer i arbejde. For Venstre er det nemlig afgørende, at det altid kan betale sig at tage et arbejde.”

Beskæftigelsesordfører for SF, Karsten Hønge, understregede, at SF havde foretrukket, at det hidtidige børnetilskud, som et flertal har afskaffet, var fortsat, men med den nye inflationshjælp ser det nu en anelse lysere ud:

Med inflationshjælpen ser det en anelse lysere ud

“I dag sætter vi et plaster på såret i de børnefamilier, som har mindst, og som har sværest ved at klare de stigende priser. Det er på høje tid, og det sker med et beløb, som kan mærkes. SF er stærk tilhænger af det børnetilskud, som et flertal desværre har afskaffet. Familierne mangler nu penge, og det rammer hårdt i mange familier. Med inflationshjælpen ser det en anelse lysere ud.”

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Alternativet = Nye Radikale = Gennemsyret borgerlig ligesom B90 Die Grune i Tyskland Begge hører hjemme på højrefløjen.

Sådan bevar man stor bededag. FORSLAG
Arbejde 1 time feks hver fredag i januar og feburar = 8 timer
Eller valgfri dag, på ugen i 2 måneder = 8 timer

Og hold så fingerne væk fra stor bededag

Annonce