Annonce

Alternativet: Vi vil ikke sige noget

Interview: I Alternativet frygter man ikke at gå i Naser Khaders fodspor og efterlyse en dronningerunde, frem for at pege på enten Mette Frederiksen eller Lars Løkke som statsminister efter næste valg. Vi har talt med Alternativets politiske ordfører om sagen.
Lars eller Mette? Det kan godt være, at vælgerne og Christiansborg gerne vil have svar på, hvem som Alternativet gerne ser som statsminister efter næste valg. Men på nuværende tidspunkt kommer partiet ikke til at pege på nogen statsministerkandidat, lyder det fra den politiske ordfører Rasmus Nordqvist (Å). Ifølge ham er det vigtigste ikke at tale om personer, men hvilket politiske projekt, der efterfølgende skal gennemføres.

Som "den frække dreng i klassen" vil Alternativet og Uffe Elbæk gerne være anderledes. Partiet er bygget på en grundlæggende tanke om, at man er noget andet - og bedre - end de andre partier. Derfor vil man hverken pege på nogen statsministerkandidat, have nogen forbindelse til rød blok eller beskæftige sig med noget konventionelt som ideologi. Det sådan Alternativet forsøger at distancere sig selv fra Christiansborg-fnidder og de traditionelle magt-logikker.

Men når Alternativets partiformand Uffe Elbæk fastslår at ”Alternativet vil langt hellere snakke politik end personer”, så er det en sandhed med modifikationer.

Alternativet virker nemlig mere end almindeligt  glade for at tale om lige præcis personer. I en række debatindlæg, interviews og pressemeddelelser har Alternativet således fastslået, at partiet på nuværende ikke ønsker, at pege på Mette Frederiksen som statsminister. Partiet vil istedet lade det være op til en såkaldt Dronningerunde.

Nasser Khader-fælden spøger
Alternativet er langt fra det første parti, som har bøvlet med processerne omkring dronningerunde. Tilbage i de glade Ny Alliance-dage var det Naser Khader, der nægtede at pege på Anders Fogh som forhandlingsleder i forbindelse med folketingvalget i 2007 - medmindre Fogh lovede at indfri en række krav.

Det skete aldrig og Anders Fogh Rasmussen lod sig ikke rokke. Naser Khader havde både overspillet sine kort og misforstået hvad en dronningerunde betyder.

Det nummer kostede, som det er de fleste bekendt, Ny Alliance dyrt på troværdigheden. På den baggrund lavede TV2.dk dengang en forklaring på hvad en dronningerunde præcis er.

Den slags går vi altid ind med åben pande
Om Alternativet er ved gentage Naser Khaders strategi, er endnu for tidligt at konkludere, men for at blive en smule klogere hvad Alternativet ønsker at opnå med deres ønske om en dronningerunde.

Diskussionen om dronningerunde og hvem Alternativet vil pege på har fyldt meget i diverse medier – hvad er oppe og nede i denne diskussion?

”På nuværende tidspunkt vil vi ikke sige noget, om hvem vi peger på. Der over 2 år til valg og vi står midt i en valgperiode. Vi vil ikke sige noget om det nu, fordi der er så lang tid til et valg. Vi er jo kun midt i valgperioden.”

 

Men hvis ikke I vil sige noget om det, hvorfor har I så skrevet og fokuseret så meget på det her med at I ikke vil pege på Mette Frederiksen. Det virker som om at det er meget vigtigt for jer at fastslå dette?

”Det er meget vigtigt for os at svare på de spørgsmål, som bliver stillet. Og det her er åbenbart noget som interesser mange journalister. Det er ikke meget magtpåliggende for os lige nu. Men det er en debat, der kører lige nu. Den slags går vi altid ind til med åben pande.”

 

Men hvis det ikke interesserer jer i Alternativet, så behøver I vel ikke bruge så meget tid på det. I har jo selv sendt pressemeddelelser ud om dette. Kan I ikke bare sige, at det ikke er noget, som I vil kommentere på før et valg? 

”Sådan fungerer det jo ikke med dygtige og kritiske journalister som dig sig selv. Vi er nødt til at svare på det, vi bliver spurgt om. Men på nuværende tidspunkt kommer vi ikke til at pege på en bestemt person. Det vigtigste for os er det politiske projekt”

Det politiske projekt skal findes
Hvorfor snakker I, så meget om personer? 

”Det gør vi heller ikke, det er jo bare dig og andre journalister, der bliver ved med at bringe det op”

 

Men er det politiske projekt ikke afhængig af hvorvidt det er Lars Løkke eller Mette Frederiksen, der står i spidsen for det?

 

”Tjo. Men vi har jo også hele tiden sagt, at det politiske projekt skal findes indenfor den nuværende opposition. Men for os handler det bareom politik og ikke personer. Vi synes ikke, at der eret tydeligt projekt lige nu. Men vi er meget glade for, at der er kommet gang i snakken i oppositionen”

Du snakker meget om et fælles politisk projekt og jeg har tidligere læst at det handler meget om bæredygtighed, men kan du ikke præcisere hvilke krav det er i vil stille til Mette Frederiksen og resten af oppositionen?

 

”Det handler om fokus på bæredygtig omstilling med en langt mere ambitiøs klimapolitik, der indeholder større C02-eduktion og som tager vores internationale aftaler langt mere alvorligt. Så er der også hele ulighedsdiskussionen, hvor vi ikke særlige glade for den kurs, som vi har i dag.”

 

Mener du ikke at gør nogen forskel, hvorvidt det er Mette Frederiksen eller Lars Løkke, der skal stå i spidsen for den grønne omstilling og bekæmpelse af uligheden?

 

”Det er ikke, der vi er. Det handler ikke om at pege på nogen personer, men om det politiske projekt. Men vi har hele tiden sagt, at ikke kommer til at støtte nogen, som ikke tilhører den nuværende opposition”

Alternativet vil lægge mere end et navn i en dronningerunde
Men hvis I nægter at pege på både Mette Frederiksen og Lars Løkke for i stedet at vælge en helt tredje kandidat som f.eks. Morten Østergaard, så vil det jo alligevel blive Løkke, der får fleste stemmer bag sig og derfor ender i alligevel med at gå Venstre ærinde? Hvad tænker i om det?

 

”Jeg tænker ikke noget om det lige nu. Men man kan lægge mere end bare et navn ind i dronningerunde”

 

Du har selv i et interview med Jyllandsposten nævnt at ”Der ligger ret mange muligheder i dronningerunden”. Hvad mener du med det – en dronningerunde er vel lige til, hvor man peger på en forhandlingsleder – en såkaldt kongelige undersøger – der skal se om vedkommende kan danne flertal?

 

”Man kan godt lægge mere i mandatet. Det kan være et krav om, at det skal være en kombination af flere partier eller et krav om en flerparti regering.  Det så vi f.eks. med Liberal Alliance ved sidste valg. Men det ikke noget, som vi på nuværende tidspunkt har gjort os nogen strategiske overvejelser omkring”

 

Der er kritiske røster, som er begyndt at sige, at Alternativet er ved at gå i Nasser Khader-fælden?

”Vi siger helt stilfærdigt, at vi ikke vil pege på en bestemt person, men interesserer os for et fælles politisk projekt. Der kan ske alt muligt inden et valg," slutter Rasmus Nordqvist.

 

Jens Jonatan Steen er chefredaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet