Alternativets kommunale kandidater falder som fluer

Alternativet sænker ambitionerne: Flere af deres kandidater giver op. Forklaringer: Intern uro, lysten til at være filosof og kritik af partiledelsen
Billede: Alternativet

Partileder og stifter af Alternativet Uffe Elbæk har højest overraskende annonceret sin afsked. Overfor Jyllands-Posten bekendtgjorde Uffe Elbæk, at han har lovet sin folketingsgruppe at tage et valg mere, så han i løbet af næste folketingsperiode vil træde ned fra scenen, og overlade formandsposten til det han kalder en ’sulten’ partikollega.

Den sidste tid i Alternativet har da også været præget af rokader på Christiansborg, intern uro i medlemsorganisationen og ikke mindst massiv konflikt i det kommunalpolitiske bagland, der ellers kæmper for at slå igennem ved kommunalvalget den 21. november.
Tidligere på året var Uffe Elbæks ambition, at partiet skulle erobre to borgmesterposter i henholdsvis og Aarhus og København, samt 60 kommunalbestyrelsesmedlemmer på landsplan.

Den ambition, som er en del af partiets kampagne for det grønne håb, er nu droslet betydeligt ned, så partilederen i dag kun taler om København og erklærer sig villig til at nøjes med blot 15 mandater ved det kommende kommunalvalg.

Den mindre ambitiøse målsætning kan begrundes med de kommunalpolitiske uroligheder i et parti, hvor mange opstillede kandidater frem mod kommunalvalget har brugt tiden på at ombestemme sig, springe fra eller sågar at blive ekskluderet. I 11 kommunerne har Alternativet mistet kandidater og mindst 17 kandidater har valgt nedlægge deres kandidatur, inden valget overhovedet er blevet afviklet. Netavisen Pio har kigget på nogle af de mange eksempler og begrundelser for, at opstillede alternativister er sprunget fra før valget.

Odense: Kritik af partihykleri førte til eksklusion af storsponspors søn 
Rolf Jackson blev akut ekskluderet af Alternativet og kunne dermed heller ikke længere være byrådskandidat i Odense. Den ekskluderede Alternativist der er søn til rigmanden Ross Jackson, havde ellers været meget aktiv i de politiske diskussioner og udviklingen af partiets politiske profil. Ligesom det netop var hans far, der leverede et storsponsorat i millionklassen til Alternativet.

”Min centrale interne kritik af ledelsen har hovedsageligt været for hykleri og manglende respekt for vedtægterne. Helt centralt for mig er integritet: At vi gør, som vi siger”, lød det fra det ekskluderede, men tidligere centralt placeret medlem af Alternativet og Urtekrammillionær, Rolf Jackson. Partiets forperson Nilas Bay-Foged nægtede at uddybe eksklusionen.

København: Stop for økohysteriet
Henover sommeren valgte intet mindre end tre bestyrelsesmedlemmer af Alternativet i København at trække sig, ligesom også kommunalbestyrelsesmedlem Stine Bardaleben Helles valgte at trække sit kandidatur. Sidstnævnte gjorde det i protest mod kammerateri, topstyring og soloridt fra partiets spidskandidat i København.

Den nu forhenværende kandidat gav også den politiske linje i Alternativet en hård medfart i et brev stillet direkte til partiets landsledelse: “Hvor elitære og selvforherligende kan vi som alternativister give os selv lov at være og stadig forvente, at almindelige mennesker med almindelige jobs og hverdagsbekymringer, socialt udsatte, erhvervsfolk … alle dem, som ikke er storbysmarte øko-hipstere, kan opfatte os som troværdige?”.

Efter den interne uro overtog partiets pressechef på Christiansborg Magnus Hasle Haslebo formandsposten i Alternativets Københavnerkreds.

Faxe: Jeg har brug for at være mere filosof
I Faxe droppede partiets første og eneste opstillede kommunalvalgskandidat sine politiske ambitioner for Alternativet med henvisning til, at hun hellere vil beskæftige sig med filosofi. Lokalavisen i Faxe kunne citere kandidaten for følgende: ”Jeg har brug for at kunne være filosof, og det har jeg haft svært ved samtidig med, at jeg arbejder partipolitisk. Der er meget tværpolitik i filosofi, og jeg har brug for at kunne sprede mig ud, tværpolitisk”, begrunder Tanja Schjellerup beslutningen ifølge Sjællandske.

Ringkøbing Skjern: Alternativet opgiver at blive repræsenteret
Spidskandidat Peder Sørensen har pludselig trukket sig, og det får nu Alternativet til helt at droppe at stille op til valget. For få uger siden indgik Alternativet valgforbund med Socialdemokratiet og De Radikale, men nu har det nye parti meldt sig helt ud af valgkampen, ifølge lokalavisen.

Årsagen er, at spidskandidat Peter Sørensen har trukket sit kandidatur, da han ikke mener, han har gejsten til endnu en byrådsperiode - samtidig med arbejdet med at få en ny organisation op at køre. Da ingen af de tre øvrige kandidater på opstillingslisten var parate til at tage hans plads, så man ingen anden udvej end at trække sig.

”Jeg synes, det er meget sent at komme med sådan en melding. Der er få måneder til valget, og vi har ingen mulighed for at rekruttere en ny spidskandidat. De andre kandidater er helt uprøvede, så vi kan ikke gøre andet end at opgive denne gang”, siger Børge Sommer, der er næstformand i Alternativet i Ringkøbing-Skjern

Kalundborg: 3 ud af 5 giver op!
Alternativet i Kalundborg er en vinge skudt, som lokalavisen Nordvestnyt beretter. Ifølge partiets lokale talsmand, Peter Skov Larsen, er der i alle tre tilfælde tale om personlige årsager: ”Vi har det festligt i Alternativet. Først havde vi tre kandidater, så fem, men nu er vi desværre nede på to, oplyser han.

De fem kandidater blev opstillet på to møder i foråret. Nu, da nedtællingen til kommunalvalget er i gang, er der imidlertid talt ned fra fem til to på kandidatlisten. Over for Nordvestnyt understreger Peter Skov Larsen, at det ikke er politisk fnidder, der er baggrund for kandidatproblemerne:

”Da Signe Duus smuttede, var det, fordi der nok var forskellige forventninger til, hvordan tingene skulle køre. Hun følte sig vred og svigtet”, uddyber han og fortsætter: ”Dannie Cuber er meget vred på en af de andre kandidater og har meddelt, at enten var det den anden eller ham selv, der måtte forlade listen”.

Jammerbugten: ”Det her er et græsrodsoprør”.
I Jammerbugten genopstiller Alternativets nuværende medlem af kommunalbestyrelsen ifølge Fjerritslev Ugeavis, Aysel Jørgensen, ikke ved valget. Og lokalforeningsformand David Petersen udtaler: ”Alternativets vedtægter er alt for bureaukratiske. Det giver mening, når der skal opstilles kandidater til et folketingsvalg, men det giver ikke mening ved lokalopstilling til kommunalvalg. Vi har faktisk på et tidspunkt overvejet at opstille en ny grøn liste i stedet”.

Stevns: Vi mangler aktive medlemmer
På Stevns har Alternativet måtte vinke farvel til to kommunalkandidater. Kirsten Kock, der er forperson for Alternativet Faxe Stevns beklager udviklingen: ”Det er trist, at der så på nuværende tidspunkt ikke er flere kandidater for Alternativet Stevns. Men jeg har forståelse for Charlottes og Tobias' beslutning, og jeg respekterer den fuldt ud. Vi må konstatere, at vi mangler flere aktive medlemmer, der er parat til at gøre en indsats for partiet her lokalt”.

Langeland:
Nu skal vi se fremad
Fra tidligere kommunalvalgskandidat Frank Lundstrøm lød følgende fåmælte forklaring til Fyns Amtsavis, da han nedlagde sit kandidatur: ”Jeg har ikke lyst til at bore i årsagen til, hvorfor jeg forlod Alternativet. Jeg synes bare, vi skal komme videre og ikke skade hinandens sager. Nu skal vi se fremad, og der skal fokuseres på det kommende valg.”

Frank Lundstrøm har i stedet valgt at oprette Lokallisten Langeland, hvor han nu er kandidat.

Dragør: Alternativet mangler praktiske lokalpolitiske løsninger
I marts meldte løsgænger Svend Mathiasen sig ind i Alternativet, der netop havde etableret en lokalafdeling i Dragør, men medlemskabet varede blot fem måneder. I august meldte Mathiasen sig ud igen med den begrundelse, at Alternativet var et nationalt og globalt projekt, der ikke i tilstrækkelig grad prioriterede og fokuserede på lokalpolitiske udfordringer: ”Praktiske løsninger for at finde dækning til de basale velfærdsydelser borgerne har krav på og efterspørger”.

Svend Mathiassen har efterfølgende meldt sig ind i lokallisten Liste T.

Nyborg: Kun én tilbage på listen
Nanna Bille Adamsen har valgt at trække sit kandidatur til kommunalvalget i november. Partiets lokalforeningsformand ærgrer sig, men er fortrøstningsfuld - trods alt. Tilbage på listen er kun tidligere maskinmester Kaj Løvstrøm Nilsson, 66 år, der er bosat i Svindinge.

Det lykkedes ikke for Fyens Stiftstidende at få en kommentar fra Nanna Bille Adamsen, men Kaj Løvstrøm Nilsson fortæller, at hans valgkamp blandt andet vil bestå i en cykeltur rundt i kommunen.

Hjørring: Uenigheder i lokalforeningen
”Jeg kan bekræfte, at der har været uenigheder i lokalforeningen, men jeg har ikke yderligere kommentarer”, siger forhenværende partiforeningsformand Bent H. Jørgensen.

Alternativets spidskandidat Mette Harbo Arleth bekræfter ligeledes, at der er uenigheder: ”Alternativet har valgt ny formand, fordi vi var nogle, der var utilfredse med Bent H. Jørgensen. Vi trængte til et bedre samarbejde”, siger Mette Harbo Arleth, som heller ikke ønsker at uddybe, hvad uenighederne drejer sig om. Hun understreger, at hun udtaler sig på egne vegne.

Jens Jonatan Steen er chefredaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce