Altingets chefredaktør: "Det er altid kedeligt at begå fejl"

”Regeringen hyrer omstridt konsulenthus til coronaindsats”, lød rubrikken på Altingets artikel. Der er bare et problem: Konsulenthuset arbejder gratis.
Plejer det ikke at indebære en ”hyre”, når man ”hyrer” nogen? Eller hvad er tanken bag den overskrift?

Det spørgsmål stiller boligminister Kaare Dybvad (S) til Altingets ansvarshavende chefredaktør, Jakob Nielsen.

 

Årsagen til spørgsmålet er, at Altinget torsdag morgen bringer en artikel med rubrikken ”Regeringen hyrer omstridt konsulenthus til coronaindsats”.

Jakob Nielsen har ligeledes delt artiklen i et opslag på det sociale medie Twitter, hvor han bl.a. skriver, at ”Altinget har historien”.

placeholder

 

Overskrift på artikel blev ændret

Der er dog særligt ét ord, som er problematisk i den oprindelige rubrik i Altingets artikel. Nemlig valget af ordet ”hyrer”.

For konsulentfirmaet McKinsey er ikke blevet hyret – og får dermed heller ikke nogen hyre for sit arbejde. I stedet har McKinsey selv tilbudt sin hjælp og arbejder gratis for myndighederne.

McKinsey er ikke blevet hyret

Efter udgivelsen af artiklen ændrer Altinget rubrikken til ”Regeringen får hjælp af omstridt konsulenthus til coronaindsats”. Dermed er ”hyrer” blevet ændret til ”får hjælp af”.

I bunden af Altingets artikel bringes følgende præcisering:

”Præcisering. I artiklen er det nu præciseret, at McKinsey har tilbudt deres assistance til myndighederne og arbejder gratis. Derfor er overskriften også ændret.”

Chefredaktør: Vi var ikke opmærksomme

Netavisen Pio har stillet Altingets chefredaktør, Jakob Nielsen, en række spørgsmål om sagen og dens forløb:

I har valgt at ændre rubrikken i artiklen. Medgiver du dermed, at den oprindelige rubrik, herunder valget af ordet “hyrer”, var misvisende?

”Da vi skrev historien, var vi ikke opmærksomme på, at McKinsey optræder uden honorar i det Nationale Operative Beredskab. Vi sendte centrale passager af historien til gennemsyn hos Anders Frandsen (kommunikationsdirektør, red.) ved Rigspolitiet, og her indgik også formuleringen ”at konsulentvirksomheden McKinsey er hyret til at bidrage i processen”. Dette gav ikke anledning til kommentarer fra hans side,” lyder det fra chefredaktør Jakob Nielsen i et skriftligt svar til Netavisen Pio.

Da vi skrev historien, var vi ikke opmærksomme på, at McKinsey optræder uden honorar

”Da historien blev publiceret, henvendte Anders Frandsen sig og påpegede, at McKinsey deltager uden honorar. På baggrund af den henvendelse tilføjede vi oplysningen i artiklen, ligesom vi ændrede rubrikken,” tilføjer Jakob Nielsen.

Altinget vidste ikke, at McKinsey arbejdede gratis

Før Kaare Dybvads kommentar var også beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) på banen i kommentarsporet til Jakob Nielsens Twitter-opslag:

 

Som svar på Kaare Dybvads kommentar til dit Twitter-opslag, skriver du, at I ”først her til morgen” blev opmærksomme på, at McKinsey arbejder gratis. Men blev I opmærksomme på det før eller efter Peter Hummelgaards kommentar til dit tweet? Eller var det på baggrund af Hummelgaards kommentar, at I rettede henvendelse til Rigspolitiet for at få det bekræftet?

”Vi blev opmærksomme på det, fordi Anders Frandsen fra Rigspolitiet henvendte sig. Derfor var vi i gang med at ændre artiklen, da diskussionen begyndte på Twitter;” skriver Jakob Nielsen i sit mailsvar til Netavisen Pio.

Vi blev opmærksomme på det, fordi Anders Frandsen fra Rigspolitiet henvendte sig

Fortryder du – eller vil du undskylde eller beklage – ordvalget i rubrikken?

”Jeg er ked af, at vi ikke var klar over, at McKinsey udfører arbejdet uden honorar – havde vi vidst det, ville det selvfølgelig have fremgået af artiklen fra begyndelsen. Da vi opdagede det, valgte vi også at ændre rubrikken, da ordet ”hyre” kunne forstås som om, de blev betalt for opgaven. Det er altid kedeligt at begå fejl, men vi forsøger at rette fejl, så snart vi opdager dem. Jeg synes stadig, at brugen af konsulenter fra McKinsey i den Nationale Operative Stab er en væsentlig og interessant historie,” skriver Jakob Nielsen.

Det er altid kedeligt at begå fejl

Politisk medarbejder i Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU) og tidligere student på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Burde man ikke tage fat i det mildest talt problematiske i at regeringen tager imod hjælp fra nogen, der sandt for dyden ikke er uafhængige og uvildige.

Det kan godt være, at de ikke får nogen hyre, men Mckinsey gør ikke noget, der ikke er kalkuleret til at gi' profit på bundlinjen. At tro at Mckinsey pludselig skulle udvise en eller anden form for samfundssind er temmelig naivt.

Det her er et politisk "Good will stunt" fra Mckinsey's side, hvor de forsøger at påvirke regeringen til at udføre tiltag der i sidste ende vil gavne dem selv.

Annonce