Annonce

Amnesty: Gasmaske-guide er en frygtelig fejl

Det var en frygtelig fejl at opfordre til at tage gasmaske på til demonstration, siger Amnesty, der understreger, at de går ind for fredelige protester.
Tre retsordførere rejste i Netavisen Pio hård kritik af Amnesty International for i deres medlemsblad at skrive, at demonstranter bør iføre sig gasmaske for at undgå tåregas. ”Annoncen lægger jo nærmest op til, at man bliver anholdt”, sagde eksempelvis Socialdemokratiets retsordfører Trine Bramsen om annoncen, der også mødte hård kritik fra SF og Dansk Folkeparti.

Generalsekretær i den danske afdeling af Amnesty, Trine Christensen erkender da også, at opfordringen til at bære gasmaske var en frygtelig fejl.

”Det er en frygtelig fejl. Selvfølgelig skal vi ikke opfordre til at maskere sig ved danske demonstrationer. Guiden er en oversættelse af noget, vores amerikanske afdeling har lavet i forbindelse med demonstrationer ved Standing Rock i North Dakota (hvor der demonstreres mod en olieledning gennem en lejr for indfødte amerikanere, red.), men det giver selvfølgelig ikke mening i en dansk kontekst”, siger Trine Christensen til Netavisen Pio.

”Det har været konteksten. Hele opslaget er lavet med tanke på det internationale. Det skulle vi selvfølgelig have skrevet. Vi vil aldrig opfordre til at gå med i noget voldeligt. Aldrig. Derfor ærgrer det mig også, at der står det med maskeringen. For alt det andet er jo rigtig fint. At man skal kende sine rettigheder, at man skal tage vand med, at man skal holde øje med sin demo-buddy. Alt det er rigtig fint.”

”Jeg ærgrer mig dels over grafikken (hvor en demonstrant er iført gasmaske, red.) og ordet gasmaske. Det må man jo ikke i Danmark. Det skulle vi have fanget (i oversættelsen fra engelsk til dansk, red.) Vi havde allerede aftalt at berigtige det, og jeg er dybt ulykkelig over det”, siger Trine Christensen.

Andre steder i verden kan gasmaske være nødvendigt
Selvom Amnesty altså ikke mener, at man skal iføre sig gasmaske ved demonstrationer i Danmark, understreger Trine Christensen, at det desværre kan være en god idé andre steder i verden.

”Vi ser demonstrationer rundt om i verden, der bliver mødt med overdreven vold og magt. Når vi går med i Pride (optog til fordel for homoseksuelles rettigheder, red.) i Litauen eller Hviderusland, så er det ikke kun fra politiet, men også fra moddemonstranter. Der risikerer man altså tåregas. Sådan er situationen heldigvis ikke i Danmark.”

”Lige nu er verden i en situation, hvor fredelige demonstrationer bliver mødt med overdrevent pres. Det er den tanke, vi alle sammen har haft i hovedet. Det er simpelthen så brandærgerligt. Vi ville gøre opmærksom på noget, der er så vigtigt. Det, vi kæmper for, er det fredelige, det ikke-voldelige, ytringsfriheden”, siger Trine Christensen og peger blandt andet på Tyrkiet som et sted, hvor der har været et stigende pres på fredelige demonstrationer.

Trine Christensen understreger også, at hun og Amnesty går fuldt ind for politiets ret til at kontrollere voldelige demonstrationer.

”Vi går ind for fredelige demonstrationer. Sådan er reglerne. Også i Danmark. Når dele af en demonstration går hen og bliver voldelig, har politiet ret og pligt til at få den under kontrol”, siger altså Trine Christensen fra Amnesty.

Mads Havskov Hansen er cand.jur. og tidligere pressekonsulent i Socialdemokratiet


Flere artikler om emnet