Med halvdelen af valgperioden gået, skal der ske et mirakel, hvis alle de 50 mandater i den socialdemokratiske folketingsgruppe skal genvindes ved det valg, der senest kommer i efteråret 2026.
I seneste Voxmeter-måling står socialdemokratiet til at miste 16 mandater. Men nationale målinger er ikke alt. I den interne kamp mellem kandidaterne i en storkreds spiller meget andet ind.
Historisk set har ’den socialdemokratiske valgmaskine’ altid vundet terræn i en valgkamp, men det nuværende tab i målingerne kan blive svært at hente.
Årsagerne er lige så mange, som antallet af vælgere, der har forladt partiet siden sidste valg. Siden indgrebet imod store bededag har partiet ligget i omegnen af 20 procent. Så et tab af mandater i omegnen af 10-15 mandater virker mere og mere sandsynligt.
Hvilke Socialdemokratiske folketingsmedlemmer der efter næste valg skal finde nyt arbejde, eller hvem der med rettidig omhug allerede nu gør sig overvejelser om nye karriereveje, afgøres af de personlige stemmetal i de enkelte storkredse. Og naturligvis hvor mange mandater partiet kan vinde hjem i storkredsene.
Her spiller mange lokale faktorer ind; Har man en lokal etableret kandidat, sidder partiet også tungt på rådhuset med en populær borgmester der kan støtte op i valgkampen, står det lokale sygehus til lukning og meget mere.
Fyn gav i 2022 seks socialdemokratiske folketingsmedlemmer. Her står man til at miste et til to mandater.
Den helt store stemmesluger var Bjørn Brandenborg, der forstår at være den lokale stemme i debatten, og senest har udgivet borgen ’Det I kalder udkant kalder vi hjem’, en stor debatbog, der sætter fokus på en lang række af de udfordringer hjemstavnens slås med.
En efterfølger i kredsen kan på ingen måde være sikker på valg
Dan Jørgensen, der blev nummer to, har forladt Fyn til fordel for en kommissærpost i EU. Dan Jørgensen formåede at samle stemmer på hele Fyn, der sikrede ham flotte valg.
Men senest kom kun 20 procent af Jørgensens stemmer fra egen kreds. En efterfølger i kredsen kan på ingen måde være sikker på valg.
De stemmer Dan Jørgensen fik kan nu samles op af lokale, hvis man formår at føre en god kampagne.
Alene her fik Dan Jørgensen tæt på 2000 stemmer.
Derfor ser det ikke sort ud for det 5. mandat Thomas Skriver Jensen, der som erhvervsskoleordfører og flittig gæst på lokale industrivirksomheder kan samle stemmer op fra Dan Jørgensen både i egen kreds i Odense og i Nyborg, hvor han bor.
Alene her fik Dan Jørgensen tæt på 2000 stemmer. Derfor er forudsigelsen af yderste mandat ved sidste valg Kim Aas og Lasse Haugaard Pedersen – indsuppleret for Dan Jørgensen – begge vil stå til meget svære genvalg.
Ved seneste valg havde de begge omkring 1500 stemmer op til Thomas Skriver Jensen, der må forventes at få en pænere valg end sidst.
Seks socialdemokratiske folketingsmedlemmer kan kalde Sydjyllands storkreds deres hjemmebane. Mister man ét mandat, er det forholdsvis nemt at identificere kandidaten med dårligste chancer for genvalg, da der er 3.393 stemmer op til den næste på listen.
Så Kris Jensen Skriver, står med den største udfordring ved det kommende valg.
Skulle der ryge to mandater, og det er ikke så sandsynligt, for storkredsen mangler store stemmeslugere fra andre partier.
Kikker vi nærmere på det felt, er der ting man skal være opmærksom på
Men skulle det ske, er banen dog langt mere åben, og kampen kan blive uhyggelig tæt. Da 5. 4. og 3. mandat kun havde omkring 500 stemmer imellem sig.
Så her kan en lille lokalsag, en effektiv SoMe-kampagne eller blot held spille ind på om det er Birgitte Vind i Vejle, Anders Kronborg i Esbjerg eller Christian Rabjerg Madsen i Kolding, der trækker det korteste strå.
Kikker vi nærmere på det felt, er der ting man skal være opmærksom på. Særligt Fredericias nye folketingskandidat.
Kredsen kan ikke i sig selv give valg, måske derfor har de valgt at opstille Maria Radoor, der var opstillet til EP-valget for Sydjylland.
Hun bor i Kolding med sin familie, og her fik hun 610 stemmer ved EP-valget. Og tager hun alle dem fra Christian Rabjerg Madsen ryger han fra 3. til 5. mandat.
Men skulle der ryge to mandater i Sydjylland står Birgitte Vind dog stadig med de dårligste kort på hånden af de tre
Madsen har dog fået lidt flere stemmer i 2022 end i 2019 efter sin tid som minister. Pt. er han politisk ordfører, en tung post der også giver massiv medieeksponering.
Men for både Madsen, Kronborg og Vind gælder, at de nok ikke skal vente til valget er udskrevet med at dele roser ud på gågaden.
Men skulle der ryge to mandater i Sydjylland står Birgitte Vind dog stadig med de dårligste kort på hånden af de tre.
Mister socialdemokratiet et mandat, og det ser de ud til at gøre, i Østjylland vil det med stor sandsynlighed blive Camilla Fabricius, der fra valget i 2019-2022 gik 2.000 personlige tilbage og har omkring 1.000 stemmer på til den næste på listen.
Skulle der ryge to mandater i Østjylland bliver det ligesom i Sydjylland mere spændende, og dog.
For af de seks mandater der er valgt for socialdemokraterne i dag, er 5. Thomas Monberg (Horsens) og 4. Malte Larsen (Randers).
Monberg lokal kandidat med stor L i Horsens og holder effektivt de socialdemokratiske stemmer hjemme ved personlige stemmer.
Mens Randers, som mange andre jyske byer er delt i to kredse. Det har tidligere været en fordel for Malte Larsen, der har fået flest stemmer i både nord- og sydkredsen.
Tilbage står en Randers Sydkreds med ambitioner om at stille egen stærk kandidat og lokal ufred
Men sydkredsen valgte i 2023 at opstille en ung kvindelig socialrådgiver, tidl. SOSU-assistent og tidligere finalist i DM-debat Agnes Daugbjerg.
Hun har dog valgt at trække sig igen, med en forklaring om at interne magtkampe og benspænd fyldte for meget og blokerede for hendes politiske arbejde.
Tilbage står en Randers Sydkreds med ambitioner om at stille egen stærk kandidat og lokal ufred. Samtidig spiller sagen om Nordic Waste, en lokal utilfredshed med borgmesteren og oplevelsen af uopfyldte løfter fra Magnus Heunicke og Mette Frederiksen i forbindelse med oprydningen, der suger penge op af kommunekassen.
Derfor er et godt socialdemokratisk stemmetal i Randers til Malte Larsen langt fra sikkert.
Denne storkreds har været gennem en vild udvikling på den socialdemokratiske fløj, siden valget i 2022.
Kredsens mest populærere kandidat Annette Lind er trådt ud af Folketinget for at blive Generalkonsul i Flensborg.
Holstebro-kredsen har i stedet opstillet Søren Frøstrup-Agger fra byrådsgruppen, der ved seneste kommunalvalg fik 298 personlige stemmer.
Derfra er der et stykke op til Linds 9.797 stemmer i 2022, og tidligere endnu højere. Lind samlede også mange stemmer op i Struer, Lemvig og Ringkøbing-Skjern-kredsene, der ikke i sig selv kan give socialdemokratiske valg.
Mandatet i Viborg har det med at komme og gå
At slå igennem som helt ny, som Vestkystens socialdemokratiske mandat kan blive svært at nå.
DSU’s forbundsformand Katrine Evelyn er blevet opstillet i Viborgs to kredse, der ellers har haft store interne kampe og en byrådsgruppe, der er spaltet.
Mandatet i Viborg har det med at komme og gå, Karin Gaardsted har haft det, men røg ud ved valget i 2019. Hun har sidenhen været indsuppleret i perioder og nu permanent som erstatning for Lind.
Men skal Viborg give sikkert valg skal man tilbage til Jens Chr. Lund – obersten – der som den lokale regimentschef kunne holde stemmerne hjemme i Viborg.
Om Katrine Evelyn kan det, uden at bo i kredsen, kan man godt tvivle på.
Thomas Jensen, Silkeborg, var ved sidste valg socialdemokraternes 4. og yderste mandat. Men siden sidste valg er Silkeborg kun vokset.
Folk der bor i Silkeborg, identificerer sig ikke som vestjyder
Motorvejen og stigende boligpriser i Aarhus-området presser mange nye mennesker mod Silkeborg, der nu er storkredsens største by. Samtidig er Silkeborg på mange måder frakoblet resten af storkredsen.
Folk der bor i Silkeborg, identificerer sig ikke som vestjyder, de ser ikke TV 2 Midtvest og deres verden vender sig mere mod øst. Det ses både i andre kandidaters stemmeandel i Silkeborg og Jensens stemmeandel vest på.
Nu hvor Thomas Jensen kan stå øverst på stemmesedlen i begge kredse i Silkeborg, er opgaven for det mangeårige folketingsmedlem at holde stemmerne hjemme i Silkeborg.
Hvilket nok også hjælpes af at være eneste socialdemokratiske folketingsmedlem i storkredsen, der også bor, hvor han er valgt. Noget man ikke skal underkende den lokale effekt af.
En yderligere fordel er posten som transportordfører, hvor ny jernbane direkte til Aarhus og Hærvejsmotorvejen yderligere kan styrke et lokalt stemmetal.
Anne Paulin og Mogens Jensen har ligesom Katrine Evelyn og Thomas Jensen fordele af to kredse, og sidder allerede i dag som folketingsmedlemmer.
Er Danish Crowns næste slagterilukning eksempelvis i Herning, vil det stille Mogens Jensen i en svær situation
I 2022 lykkes det Paulin at overhale Mogens Jensen i personlige stemmer en smule. Men meget kan nå at ske, en lokalsag kan rykke balancen mellem byerne og kandidaterne.
Er Danish Crowns næste slagterilukning eksempelvis i Herning, vil det stille Mogens Jensen i en svær situation.
Taber Socialdemokratiet ét mandat i Vestjylland bliver det højst sandsynligt i Holstebro, for Anette Lind fik kun 1/3 af sine stemmer i egen kreds.
Og det bliver en stor opgave for et forholdsvis ukendt byrådsmedlem at samle stemmer op i oplandet.
Nordjylland er – udover Inger Støjbergs – også socialdemokratisk hjemmebane. Med Mette Frederiksen som den helt store stemmesluger (60.837 personlige i 2022), skal man faktisk ikke have ret mange personlige stemmer som socialdemokratisk folketingskandidat for at blive suget med ind i Folketinget.
Ved sidste valg gjaldt det særligt Per Husted og Rasmus Prehn, der med stemmetal, der ikke ville have givet valg i andre storkredse, alligevel sikrede sig et mandat hver.
Op til valget havde Prehn været ramt af en personsag, der sendte ham ned som yderste mandat. Men det er langt fra sikkert, det ender sådan ved et kommende valg.
Samtidig har Prehn for nyligt skrevet en bog om Bjarne Lausten, der ikke genopstiller
Rasmus Prehn, der efter i flere år at være valgt i Aalborg, de sidste to valg har fået valg i Hjørringkredsen, er et kendt navn. Og vigtigt for Nordjyderne så er han formand for Folketingets transportudvalg.
Arbejdet med at bygge den 3. limfjordsforbindelse starter i begyndelsen af 2025. Og det er en milepæl, der vil give synlighed, når gravemaskinerne går i gang.
Samtidig har Prehn for nyligt skrevet en bog om Bjarne Lausten, der ikke genopstiller, og den er i hvert fald blevet læst i nabokredsen i Frederikshavn.
Endeligt har man kunne se Prehn arbejde ihærdigt for at rejse sig efter sidst valg, med ’træffetider’ på lokale samlingssteder hvor lokalevælgere kan komme med deres sag eller spørgsmål.
Derfor peger det på at et tabt mandat i Nordjylland vil betyde, at Per Husted må forlade folketingsgruppen
Alt det kandidathåndbogen beskriver man skal gøre, hvis man vil vælges. Og vinder Rasmus Prehn bare lidt af de tabte stemmer hjem igen, er det mest sandsynligt, at han vil slå Per Husted.
Derfor peger det på at et tabt mandat i Nordjylland vil betyde, at Per Husted må forlade folketingsgruppen.
Hvornår valget kommer vides naturligvis ikke, og meget kan nå at ændre sig både før og under en valgkamp.
Både lokale sager, hvor den lokale kandidat kan få med- eller modvind kan vende op og ned på billedet.
Så om resultatet ender her, vides først når de personlige stemmer er talt op
Men også debatten om et stop for den automatisk stigende pensionsalder kan give Socialdemokratiet et løft i en valgkamp, som det skete med både Arnepension og Lønløftet til de offentligt ansatte.
Så om resultatet ender her, vides først når de personlige stemmer er talt op.
Men én ting er sikkert – der er allerede folketingsmedlemmer, der ville tage telefonen hvis en headhunter ringede med et interessant tilbud om en spændende stilling i det private.
Kommentarer
Det er godt at vi har nogen som kan fortælle os hvem der bliver valgt og hvem som ikke bliver genvalgt, hvad skulle vi dog ellers gøre? Vi kan jo ikke bare lade valget afgøre hvem det bliver.
Alt for få socialdemokrater har forstået hvorfor, de risikerer ikke at blive genvalgt.
De tror simpelthen, de skal blive mere blå, mere fremmedhad ske - at den eneste vej frem er at udskamme enhver muslim mest muligt.
De forsøger rent faktisk at gå Rasmus Paludan i bedene.
Så hvem har den højeste IQ: Paludans somaliere eller danske socialdemokrater?
Måske er det et racistisk spørgsmål?
Ole, som ikke er socialdemokrat, og heller ikke kan fordrage partiet, deler lystigt ud af "gode" råd :)
Og det var mig, der ikke lige fik sat mit navn på.
Nu har de borgerlige partier jo et flertal tilsammen, vi er bare så heldige at de ikke kan enes om en samlet politik. Både moderaterne og de radikale er jo borgerlige partier, de er ikke så "røde" at det kan ses i deres politiske holdninger.
De, der ikke ved, hvad forskellen er på mænd og kvinder, og derfor støtter DBU's plan om at tillade drenge og mænd på pige- og kvindefodboldhold, risikerer at ryge ud!
NB!: Det gælder ikke for superwoke København!