Annonce

Analyse: Fire scenarier for Helle

Mens Lars Løkke Rasmussen er færdig, som formand, hvis han ikke leverer en valgsejr til blå blok, så er mulighederne for Helle Thorning-Schmidt mere åbne og uforudsigelig.
”Det lakker mod enden, som manden sagde, da han havde spildte fernis ned af ryggen”. Det gør det også for en særdeles hård valgkampen, hvor vi indenfor de næste 12 timer kan forvente at have et sikkert valgresultat, der udpeger tabere og vindere.

Tydelig fremgang vil give Helle reelle muligheder for at blive på posten, men det er straks mere tvivlsomt om hun er villig til at tage endnu en tørn.

Mens Lars Løkke Rasmussen kan være sikker på at skulle slippe tøjlerne i Venstre, hvis han ikke leverer den længeventede og forventede valgsejr til Venstre, så ser mulighederne for Helle Thorning-Schmidt stadig mere åbne og uforudsigelig ud. Løkke er allerede belastet af det berømte hovedbestyrelsesmøde i Venstre sidste år, hvor det kun i feberredning lykkedes ham at beholde formandsposten. Den slags problemer har Thorning-Schmidt ikke internt i sit parti – slet ikke med en imponerende flot valgkamp i bagagen.

For Helle Thorning-Schmidt giver valgresultatet og valgnatten fire muligheder:

Scenarie 1 – ’The winner takes it all’
plusplus_op

Lad os bare gøre det kort: Hvis Helle vinder regeringsmagten og får flertal bag sig, så bliver hun stensikkert på posten som både statsminister og partiformand.

Hvis hun torsdag nat kan tælle til 90 mandater, så vil hun blive hyldet som lederen der gjorde det umulige og dermed sidde sikkert i sadlen som S-formand endnu fire år. Og mon så ikke at rygterne inden længe vil begynde at løbe om ’internationale topposter’?

Scenarie 2 - ’Lige ved og næsten’
plusminus_op

I dette scenarie begynder det straks at blive mere spændende og uforudsigeligt. Hvis Helle Thorning-Schmidt sikrer en betydelig fremgang til socialdemokraterne op over 27 procentpoint, så vil hun have et godt argument for at forblive på posten, som formand.

En måling fra Megafon viste således at 74 procent af de socialdemokratiske vælgere var enige i, at Thorning-Schmidt skal fortsætte som formand efter et valgnederlag mens 48 procent af samlede befolkning erklærede sig helt eller overvejende enige i samme spørgsmål.

Samme budskab har også lydt fra Socialdemokraterne eget bagland, hvor DR Nyheder tidligere på året havde adspurgt 120 socialdemokratiske lokalformænd, hvoraf de 32 ikke mente hun kunne fortsætte efter valget, mens hele 57 mente at Helle skulle uanset hvad. Således lød fra den socialdemokratiske partiformand i Allerød: ”Selvfølgelig kan Helle fortsætte som formand - også efter et eventuelt valgnederlag. Helle har jo vist, at hun kan levere varen”. Men for at være realistisk er det nok et spørgsmål om hvor meget vægt, som man skal tillægge meningsmålinger baseret på partimedlemmer lige op til et valg.

Med tydelig fremgang for Socialdemokraterne og et samlet nederlag til rød blok på marginalerne ville utvivlsomt give Helle Thorning-Schmidt reelle muligheder for at blive på posten, men det er straks mere tvivlsomt om hun vil være villig til at tage endnu en tørn.

Helle skulle oveni i den to-årige periode, som hun allerede har været formand acceptere udsigten til endnu otte år, hvor de fire vil blive i opposition før det kan blive til fire i regering. Det vil sammenlagt give hende 18 år, som partiformand, hvilket vil betyde at hun skulle overhale både Anker Jørgensen og Jens Otto Krag i antallet år i spidsen for Socialdemokraterne.

Scenarie 3: ’Vi gjorde hvad vi kunne’

minusminus_ned

I forlængelse af scenarier 2, så kunne man også forestille sig en situation, hvor Helle kun akkurat sikrede Socialdemokraterne en lille fremgang fra de 24,6 procent som partiet opnåede i 2011 og samtidig med at man vandt regeringsmagten. Hvis Helle ikke få et stærkt resultat og mandaterne til at smykke sig med, så kan det blive meget svært for hende at få lov til at blive på formandsposten, hvis det skulle være hendes ønske.

I den situation vil Helle kende spillet, hendes parti og dansk politik godt nok til at sige høfligt farvel og tak!

Scenarie 4: ’Ses vi – det tror jeg nok ikke at vi gør’

minusminus_ned

Hvis både blokken og Socialdemokraterne går tilbage, så vil Helle Thorning-Schmidt få utroligt travlt med at pakke taskerne og snige sig ud af bagdøren. Med tilbagegang til Socialdemokraterne ved 7 valg i træk, så ville den nuværende partiformand heller ikke indskrive sig i historiebøgerne, som en partileder med vælgertække.

Det ville være den totale nedsmeltning, som dog på nuværende tidspunkt forekommer, som det mindst sandsynlige scenarie.

 

 

 

Jens Jonatan Steen er chefredaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet