Analytikere enige: ”Voldsom og usædvanlig farlig satsning”

Statsminister Lars Løkkes udmelding om, at han nu ser en SV-regering som en mulighed kalder på de helt store overskrifter hos de politiske kommentatorer
Foto: Venstre, Henrik Bjerregrav
Statsminister Lars Løkke Rasmussen har taget alle på sengen med sine meldinger om, at en SV-regering er en mulighed. Inklusive de politiske kommentatorer.

Samtlige kommentatorer er enige om, at Løkkes melding forandrer alt i valgkampen – og at Løkke med sin SV-melding spiller meget højt spil. Et spil, hvor han risikerer at tabe alt på gulvet.

Ifølge Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen, er det en opsigtsvækkende udmelding, statsminister Lars Løkke er kommet med:

Andre vil se ham som en desperat partileder

”Lars Løkke Rasmussen er ude i en voldsom og usædvanligt farlig satsning. Nogle vil se ham som statsmanden, der vil sikre et bredt samarbejde, der kan give stabilitet midt i en opbrudstid. Andre vil se ham som en desperat partileder. Risikoen er enorm. Med sin melding sender han i praksis sine regeringspartnere ud i kulden, og han risikerer at legitimere S-formand Mette Frederiksen. Indtil nu har Løkke og V-toppen været rasende på DF, fordi Kristian Thulesen Dahl har samarbejdet tæt med S. Nu åbner Løkke for, at Venstre kan gå i regering med S. Det er – sagt mildt – en kovending,” siger Thomas Larsen til Berlingske.

”Kaster håndklædet i ringen”

Politisk kommentator Hans Engell mener, at Løkke med sin SV-melding ”kaster håndklædet i ringen”:

”Forslaget har ingen gang på jorden. Jeg forventer, at Mette Frederiksen giver det en iskold skulder, og jeg forstår faktisk ikke, hvorfor Løkke kommer med det,” siger Hans Engell til A4 Nu.

Hans Engell mener, det vil skabe uro både i Lars Løkke Rasmussens eget parti, Venstre, og resten af blå blok:

Mindre end to uger inde i valgkampen kaster han håndklædet i ringen

”Mindre end to uger inde i valgkampen kaster han håndklædet i ringen og smider sine regeringspartnere under bussen. Jeg tror ikke, mange af de Venstre-folk, som er ude at føre kampagne for hans genvalg, fatter hvad han har gang i.” 

Redington: ”Svært at skabe troværdighed om det her budskab”

Politisk kommentator Noa Redington vurderer, at statsministerens chancer for genvalg er meget små. Der to grunde til, at forslaget om en SV-regering bliver præsenteret nu:

”Det skaber for det første en positiv stemning omkring statsministeren og Venstre. Der kommer en opdrift, og det bliver et budskab, som også kan trække vælgere hen over midten,” siger Noa Redington til TV2.dk.

Redington er dog tvivlende over for, hvor mange vælgere Lars Løkke Rasmussen kan hive hjem på denne udmelding.

”Man kan sammenligne det med et fodboldhold, der er bagud 10-0. To minutter før dommeren fløjter kampen af, tilbyder de, at man skal have uafgjort. Det bliver meget svært for statsministeren at skabe troværdighed omkring det her budskab, når man ser på situationen.”

Redinton peger på, at Løkke-meldingen giver Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, flere muligheder:

”Skulle Mette Frederiksen få flertallet, har hun nu flere muligheder at vælge mellem. Det gør det lettere for hende at danne en socialdemokratisk regering,” lyder analysen.

Jens Ringberg: Besværligt for resten af Venstre

DR’s politiske analytiker, Jens Ringberg, hæfter sig ved, at Løkkes SV-melding har gjort valgkampen meget besværlig for resten af Venstre:

”Med den her bog har Lars Løkke Rasmussen gjort resten af valgkampen meget besværlig for resten af partiets kandidater samt dem, han sidder i regering med. For hvad skal folk tro, når de advarer folk om at stemme på Socialdemokratiet.”

Politisk kommentator Lars Trier Mogensen er helt på linje:

De er rystede, river sig selv i håret og er helt på månen i Venstre

"De er rystede, river sig selv i håret og er helt på månen i Venstre. De er meget chokerede over den uberegnelige kurs, som Lars Løkke har lagt for dagen med både velfærdsudspil, skattestop og nu den her udgivelse," siger han til BT.

Den politiske kommentator kalder bogen for »desperat«.

"Det er en desperat og desillusioneret udmelding. Hele udgivelsen har karakter af, at han har sluppet tøjlerne og har givet op. Man må næsten spørge sig selv, om han træder tilbage som statsminister før valget," konstaterer Lars Trier Mogensen.

Statsministerens tanker om en SV-regering får også drøje hug af eksperten:

"Det er jo helt opsigtsvækkende at lede en VLK-regering, mens man så begynder at diskutere andre regeringer. Det gør man ikke i politik," siger Lars Trier Mogensen.

"Har ingen gang på jord"

Løkkes SV-forslag har ingen gang på jord, vurderer Altingets politiske kommentator, Erik Holstein:

en SV-regering efter næste valg er ikke meget mere realistisk end drager og is-zombier

”Idéen om en SV-regering har stor opbakning i det finansministerielle Danmark og i dele af Mediedanmark. Men en SV-regering efter næste valg er ikke meget mere realistisk end drager og is-zombier. Skal man sætte procenter på, er der måske én procents chance for, at valget i 2019 munder ud i en SV-regering,” lyder dommen.

Jan Kjærgaard er redaktør på Netavisen Pio.


Kommentarer fra Facebook

Kommentarer

Der er intet nyt: Den lille svindler vil sige alt, gøre alt og ofre alle inklusive konen for at klistre til magten. Hvorfor kommer det igen, igen og igen som en overraskelse for nogle?
Det er Kejserens Nye Klæder om igen, og hvor ville det være skønt, hvis vi nu endelig er kommet til historiens slutning og kan slippe for den latterlige lille Berlusconi klovn :)

Løkke kan græde på kommando, og holde en tale, så folk får tårer i øjnene, og fem minutter efter får du med kniven. Spørg de som har været tæt på ham i jobbet. Han mangler totalt anstændighed og loyalitet mod sine støtter. Spørg Gade, Peter C. Søren Pind. Han samler ikke Venstre, han splitter partiet. Han er nok et udmærket menneske privat, men som politiker, er han sig selv nærmest. Jeg ville ikke låne ham en krone.

Løkke kæmper for at få magt til at forhindre genåbning af irakkommisionen. Der er fler danske toppolitikere der frygter de danske fængslet

Løkke kæmper for at få magt til at forhindre genåbning af irakkommisionen. Der er fler danske toppolitikere der frygter de danske fængslet

Løkke kæmper for at få magt til at forhindre genåbning af irakkommisionen. Der er fler danske toppolitikere der frygter de danske fængslet