Andels­boligejere til banker: Drop dommedags­profetierne

Jyske Bank og Nordea mener, at boligaftale fordyrer andelsboliglån. Finanstilsynet: Aftale beskytter andelshaverne
Værdien af andelsboligernes lån vil falde 15-16 procent som konsekvens af regeringens aftale om et indgreb mod udenlandske spekulanters aggressive opkøb af lejeboliger i København og Århus.

Sådan lyder udmeldingen fra Jyske Bank til DR tirsdag. Hos Nordea regner man med et værdifald på 10-20 procent, afhængig af den enkelte andelsforenings økonomi. Det fortæller Lise Nytoft Bergmann, chefanalytiker i Nordea Kredit, til Netavisen Pio.

Andelsboligforeningers Fællesrepræsentation, ABF, undrer sig over bankernes dommedagsprofetier.    
 

Banker ignorer Finanstilsynets vurdering

Ifølge ABF, Andelsboligforeningernes Fællesrepræsentation, vælger Jyske Bank og Nordea nemlig fuldstændig at ignorere Finanstilsynets vurderinger.

“De baserer sig på nogle beregninger, hvor de åbenbart når frem til et prisfald, der er større, end det som ministeriet er noget frem til. Og vigtigst, de ignorerer fuldstændig det, som Finanstilsynet har udtalt i forhold til, hvad betydningen af karensperioden bliver,” siger direktør i ABF, Jan Hansen, til Netavisen Pio.

Med boligaftalen vil partierne indføre en karensperiode, som betyder, at der skal gå fem år, før en investor kan sætte huslejen op som følge af en renovering af ejendommen. For at afbøde de negative konsekvenser for andelsboligernes værdi, fritages andelsbolighavere fra karensperioden. Samtidig får andelsforeningerne mulighed for at fastfryse deres valuarvurdering i fem år.

Hvis Jyske Bank eller andre alligevel vil lægge renter og gebyrer oven i deres kunder, er det deres valg

Det er Finanstilsynets vurdering, at karensperioden dermed ikke vil ramme andelsboligernes værdi negativt, understreger boligministeren:

“Det har været vigtigt for os, at andelsboligerne ikke bliver ramt. Derfor har vi lavet karensperioden på en måde, hvor Finanstilsynet vurderer, at andelsboligerne ikke bliver ramt. Hvis Jyske Bank eller andre alligevel vil lægge renter og gebyrer oven i deres kunder, er det deres valg. Det kan vi ikke forhindre dem i,” siger Kaare Dybvad til Berlingske.
 

Jysk Bank: Andelsboligerne kan ikke fritages

Men boligøkonom hos Jyske Bank, Mikkel Høegh, er af en anden opfattelse end Finanstilsynet og boligministeren.

“Jeg mener ikke, det er lykkedes at friholde andelsboligerne. Sådan som man værdiansætter en andelsforening, der kan man ikke bruge friholdelsen til noget,” siger Mikkel Høegh til DR og uddyber:

“Det er vigtigt at forstå, at tingene hænger sammen her. En andelsboligs værdi hænger sammen med en udlejningsejendoms værdi, og når den falder i værdi, så falder andelsboligerne også i værdi,” siger han.

Det er vigtigt at forstå, at tingene hænger sammen her

Anderledes ser man på sagen i Sydbank, hvor man ikke regner med, at indgrebet vil få betydning for bankens vurderinger af andelsboliger. Det skyldes, at man har en mere påpasselig tilgang, hvor man ikke medtager 5.2-potentialet i værdiansættelsen af en andelsbolig, fortæller afdelingsdirektør i Sydbank, Michael Kristensen, til Berlingske.


Boligminister: Ikke udtryk for reelt prisfald

Boligminister Kaare Dybvad (S) understreger, at storbankernes vurdering ikke afspejler et reelt prisfald i andelsboligernes værdi, der typisk vurderes af en valuar.

Det er derfor “vigtigt at understrege, at der er ikke nogen, der taber 15 procent på deres andelsbolig, når de kommer ned til deres generalforsamlinger i foråret,” lyder det fra Kaare Dybvad til Berlingske.

Ifølge boligministeren handler diskussion derimod om bankernes pris for at låne til andelshaverne.

På baggrund af bankernes profetier om faldende andelspriser, er Kaare Dybvad kaldt i samråd om konsekvenserne af Black Stone-aftalen. Samrådet er indkaldt af de konservatives boligordfører Mona Juul.

Sarah Scheer er podcast-redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Valuarvurderingen kan fastholdes tidsubegrænset og ikke i 5 år som I skriver i artiklen her.

Regeringens intention er at forhindre kapitalfondene i at udnytte et eksisterende hul i boliglovgivningen ved at opkøbe ejendomme, lave en smule istandsættelse og derfor to-tredoble huslejen. Det hul er nu ved at blive stoppet. Det skal regeringen og forligspartierne have ros for.

Næste step kunne være at sætte en stopper for bankernes årelange tag-selv-bord i form af en massiv udnyttelse af gebyr-moradset.

I mine øjne kunne man ligeså godt nationalisere storbankerne, så der kommer styr på deres indtjeningspolitik. Det ville klæde det danske samfund og være til gavn for alle parter - borgere og samfund - men selvfølgelig ikke for de relativt få, der får deres udbytte ved blot at eje en eller flere aktier i de foretagender.

De seneste år har vist at storbankerne med Danske Bank, Nordea og Jyske Bank bevidst eller "ubevidst" har lagt ressourcer til hvidvask-sager m.v. som er aldeles moralsk forkasteligt - og i strid med lovgivningen. Min sympati for storbankerne er mindre end beskeden.

Ja socialisterne er jo ligeglade med andelsboligerne, bare de kan bilde de uvidende ind at det giver billigere boliger!
Socialdemokraterne minder mere og mere om komiske Ali;-)

Annonce