Anders Samuelsen trækker sig som leder af Liberal Alliance

Efter et resultat tæt på spærregrænsen, trækker Anders Samuelsen sig som leder af Liberal Alliance. Han peger på Simon Emil Ammitzbøll-Bille som sin arvtager
Foto: Udenringsministeriet
Efter katastrofevalget onsdag tager formand i Liberal Alliance, Anders Samuelsen, konsekvensen og trækker sig som formand for partiet.

“Det er mit ansvar, at vi er endt der, hvor vi er, og der er brug for, at partiet får en mulighed for en ny start. Nu skal partiet videre, og det skal det uden mig. Derfor vælger jeg at trække mig,” siger han til Berlingske.

Anders Samuelsen blev ikke genvalgt til Folketinget, og partiet landede lige over spærregrænsen med 2,3 procent af stemmerne og mister dermed 9 mandater.

Den afgående LA-formand peger på Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) som sin efterfølger som leder af Liberal Alliance.
Han siger desuden at han er "100 procent færdig med politik".

Profiler har opfordret ham til at gå

Meldingen om at Anders Samuelsen træder tilbage, kommer efter massiv kritik fra to Liberal Alliances profiler.

En af dem er udenrigsordfører Henrik Dahl (LA), der ikke har lagt fingre imellem i hans sønderlemmende kritik af partiets ledelse:

“Anders (Samuelsen, red.) har udspillet sin rolle, for nu har vi tabt for tredje gang. Vi kan jo ikke tåle at stå under Anders ledelse længere, så er vi jo færdige som parti,” siger han til DR.

Også den afgående undervisningsminister Merete Riisager (LA) har oven på valgresultatet opfordret Anders Samuelsen til at gå af.

"Gennemsyret af nepotisme"

Partitoppen og Anders Samuelsens' ledelse har været “gennemsyret af nepotisme”, mener Henrik Dahl. Han peger på, at Anders Samuelsens søster, Mette Bock (LA), blev udnænvt som kulturminister og Thyra Frank som ældreminister.

Ifølge Henrik Dahl har Liberal Alliance været til grin i tre år, fordi Thyra Frank har skulle være minister:

“Det er jo totalt vanvittigt, for hun har ikke én af de kvaliteter, der skal til for at være minister. Og vi har gået og været til grin i tre år, fordi Thyra var minister, fordi det her nepotistiske princip bare skulle gennemføres.”

Uenighed om ny formand

Mens Anders Samuelsen peger på indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille som ny leder, så mener Henrik Dahl, at der er brug for helt nye kræfter i toppen af partiet.

Han ser ikke Simon Emil Ammitzbøll-Bille som den naturlige arvtager efter Samuelsen, men peger i stedet på den tidligere formand for Liberal Alliance Ungdom, Alex Vanopslagh, der i går fik ét af Liberal Alliances fire mandater:

“Altså Alex (Vanopslagh, red.) var en utroligt god formand for Liberal Alliance Ungdom i sin tid, så jeg tror da sagtens, at han kan omskoles til at være en god leder af Liberal Alliance også,” siger Henrik Dahl til DR.  

Alex Vanopslagh afviser ikke opfordringen om at blive ny formand i Liberal Alliance, og han udtaler, at han er glad for Henrik Dahl’s kompliment. Han henviser dog til, at de diskussioner skal tages internt i partiet.

Sarah Scheer er podcast-redaktør på Netavisen Pio.


Kommentarer fra Facebook