Annonce

Angreb på fri abort også på vej i Danmark

Amerikanske kvinders ret til abort er på vippen. Det viser et lækket papir fra den amerikanske højesteret. ”Vi skal også være klar til at tage kampen for fri abort i Danmark,” lyder det fra græsrodsorganisation.
Foto: Lukasz Katlewa/Wikipedia/CC BY-SA 4.0
Demonstration mod ny polsk abortlovgivning i Gdansk, 2020
”Det minder os om, at retten til sikker og legal abort er en rettighed, der skal fastholdes og bevares,” lyder det fra Bjarne B. Christensen, generalsekretær i organisationen Sex og Samfund.

Hans udtalelse kommer efter at et lækket dokument fra USA's Højesteret ifølge mediet Politico har vist, at et flertal på fem af rettens i alt ni dommere er parat til at tillade de enkelte delstater i USA at indføre lovgivning, der begrænser retten til abort.

Det vil i praksis annullere den såkaldte ”Roe versus Wade”-dom fra 1973, som er en afgørende del af grundlaget for amerikanske kvinders ret til abort.

en afgørende det af grundlaget for amerikanske kvinders ret til abort

Udsigten til en ophævelse af retten til abort har skabt stor opstandelse blandt især demokratiske politikere i USA og har også ført til voldsomme folkelige protester.

Ikke isoleret til USA

Men ifølge Bjarne B. Christensen er kampen for og imod adgangen til abort ikke isoleret til USA.

”Vi ser i stigende grad, at Europa er ved at blive en kampplads for en meget velorganiseret modstand mod abort, som dels har været finansieret fra USA, men som også har været organiseret fra Rusland,” siger han til Netavisen Pio.

Abortmodstanden kommer ifølge Bjarne B. Christensen både fra religiøse og ultrakonservative kræfter.

den kamp skal vi også ruste os til at tage i dansk og europæiske sammenhæng

”Det er tydeligt, at den opposition, der er i forhold til kvinders rettigheder, ligestilling og LGBT-rettigheder er blevet yderligere styrket. Så den kamp skal vi også ruste os til at tage i dansk og europæiske sammenhæng,” siger han.

Stort dansk flertal for fri abort

Hos den uafhængige rådgivningstjeneste Mødrehjælpen trøster direktør Ninna Thomsen sig med, at et stort flertal af danskerne bakker op om kvindens ret til fri abort.

”Vi har slet ikke den samme strømning, som man ser i USA og i visse europæiske lande som eksempelvis Polen. Så jeg føler mig relativt tryg i forhold til, hvor danskerne står. Men man kommer ikke sovende til noget. Det er vigtigt, at vi fortsætter med at sikre kvinder en ret til uvildig rådgivning,” siger Ninna Thomsen.

”Hvis kvinder begynder at google eller ser den amerikanske debat med meget propagandistiske film og klip der er lavet, så påvirker det selvfølgelig den kvinde eller det par, som overvejer at få en abort,” siger Ninna Thomsen.

”Der kan det godt bekymre mig, at der fra Folketingets side mangler opmærksomhed på, at det også koster penge at kommunikere og informere om, hvor og hvordan man uvildig rådgivning om abort – for eksempel her i Mødrehjælpen,” siger hun.

Vil ramme 36 millioner

Flere amerikanske delstater har de seneste år strammet deres abortlovgivning, som eksempelvis i Texas, hvor det er vedtaget, at kvinder kun kan få aborter meget tidligt i deres graviditet.

Ender den amerikanske Højesteret med åbne for abortforbud på delstatsniveau ventes det, at op imod 20 delstater vil indføre direkte forbud mod abort.

I nogle tilfælde vil det også omfatte graviditeter, der risikerer at skade den gravides helbred, føre til handicap hos de nyfødte eller som følge af voldtægt eller incest.

Et amerikansk forbud mod abort vil ifølge Sex & Samfund berøre 36 millioner amerikanske kvinder i den fødedygtige alder.

op imod 20 delstater vil indføre direkte forbud mod abort

Og det vil især ramme den fattige del af befolkningen, der har meget få ressourcer som ikke er i stand til at tage vare på endnu et barn, siger Bjarne B. Christensen fra Sex og Samfund.

”Det er en kæmpe forskydning af retten til at bestemme, om man vil have børn eller ej på en sikker måde. Et forbud mod abort fjerner ikke behovet for, at en kvinde ønsker at afbryde en graviditet, hvis hun ikke er parat til at gennemføre den,” siger han.

”De der har penge kan så købe sig til en løsning, eller rejse til en naboland, hvor aborten kan foregå på sikker og ansvarlig vis. Så der er en meget stor social skævvridning af, hvem der kommer til at lide under det her.”

Henrik Rasch er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

USAs system har intet med demokrati at gøre. At nogle højesteretsdommere kan sidde og bestemme hvilke love det passer dem at ændre, alt efter deres egen politiske overbevisning, hører hjemme i en bananrepublik.

Jeg er så ikke helt så sikker på at abortmodstanden er på vej til Danmark og min tvivl bygger på at abortmodstanden i USA bygger på religion og da vi jo ikke er så religiøse her til lands vil jeg mene at fornuften vil sejre her til lands.
Flertallet vil fastholde at ingen andre end kvinden selv kan tage stilling til en abort.

Annonce