Annonce

Anker får en plads

Tidligere statsminister Anker Jørgensen får en plads opkaldt efter sig i København.
Selvom han nåede at være statsminister hele to gange og var folkestyrets førstemand i mere end otte år, så var det i den københavnske Sydhavn, socialdemokraten Anker Jørgensen havde hjemme. Og nu får Anker en plads opkaldt efter sig. Det skriver Berlingske.

Det er Københavns Kommunes teknik- og miljøudvalg, der tager beslutningen på baggrund af en indstilling fra Vejnavnenævnet. I den indstilling hedder det:

”Vejnavnenævnet finder, at denne centrale plads i Sydhavn bør navngives efter Anker Jørgensen, fordi den ligger et sted og i et område, som Anker Jørgensen holdt meget af, og hvor han også var kendt og afholdt af kvarterets beboere.”

Helt præcist skal Anker Jørgensens Plads ifølge kommunens vejnavneudvalg ligge der, hvor Borgbjergsvej møder Gustav Bangs Gade.

I Sydhavnen vil Anker Jørgensens navn desuden passe fint ind med de øvrige gadenavne, som også er opkaldt efter gamle socialdemokrater, som for eksempel Borgbjergsvej, Gustav Bangs Vej, Louis Pios Gade og Peter Sabroes Gade.

Et naturligt mødested for bydelens beboere
Nævnet beskriver også, hvordan ”pladsen omkranses af Kvartershuset og Café Posthuset, der er stærkt lokalt forankret i lokalområdet, og pladsen fungerer derfor som et naturligt mødested for bydelens beboere”.

Det er kun meget få mennesker, der bliver berørt af det nye navn. ”Navngivningen medfører, at to boligopgange på Gustav Bangs Gade 19 og 21 samt Kvartershuset på Gustav Bangs Gade 28 skal ændre adresse til det nye pladsnavn.”

Anker Jørgensen har allerede fået en ting opkaldt efter sig i Sydhavnen. Gården til den ejendom, hvor Anker Jørgensen og hans kone Ingrid flyttede ind i 1949, er blevet omdøbt til "Anker’s Gård".

Anker Jørgensen døde sidste år i en alder af 93 år gik bort og ligger begravet blandt de øvrige socialdemokratiske koryfæer på det Det Røde Hav på Vestre Kirkegård. Og altså kun en kort gåtur fra hvor Anker Jørgensens Plads fremover vil ligge.

Vejnavnenævnet forventer, at pladsen bliver til virkelighed til oktober.

Anker Jørgensens Plads ser i øvrigt sådan her ud (billede fra Google Maps). Der er dog ikke længere byggerod.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet