Antallet af praktikaftaler rasler ned: Corona koster unge drøm om læreplads

Der er brug for politisk handling nu, lyder opråbet fra 3F og arbejdsgivere.
Mange af de kommende lærlinge må se langt efter en underskrevet praktikaftale.

Antallet af praktikaftaler er nemlig faldet markant under corona-nedlukningen sammenlignet med samme periode sidste år. Det viser nye tal fra fagforbundet 3F, skriver Fagbladet 3F.

Selv i byggebranchen, som har kørt videre under hele coronakrisen, er antallet af praktikaftaler næsten halveret. Her er man gået fra 400 praktikaftaler i perioden 12. marts til 29. april 2019 til 258 under corona-krisen.

De ved endnu ikke, om de kan beskæftige lærlingene

Et lignende billede ses i industrien, hvor tal fra uddannelsessekretariatet Industriens Uddannelser viser, at antallet af underskrevne praktikpladser er faldet med 80 procent.

Den usikre økonomiske situation får virksomhederne til at holde tilbage, lyder det fra  erhvervsuddannelseschef i Dansk Industri, Lone Folmer Berthelsen: 

“Corona har skabt en situation, hvor virksomhederne er usikre på, hvilken fremtid de kigger ind i. Både på kort og på lang sigt. De ved endnu ikke, om de kan beskæftige lærlingene, fordi når man ansætter en lærling, binder man sig som virksomhed typisk for en hel lærlingeuddannelse, som tager flere år,” siger hun til Fagbladet 3F.
 

Værst i hotel- og restaurationsbranchen 

Værst ser det ud hos for de unge, der leder efter en praktikplads som kok eller tjener. I 2019 blev der lavet 284 aftaler om praktik inden for hotel- og restaurationsbranchen, mens man i 2020 er helt nede på bare 18 nye praktikaftaler.

Der er ingen uddannelsespladser, for virksomhederne er lukket

En genrejsning af branchen kan desværre have lange udsigter, også selvom restauranter og caféer fra mandag igen må slå dørene op. Det fortæller uddannelseschef i brancheorganisationen Horesta, Pia Svane: 

“Der er ingen uddannelsespladser, for virksomhederne er lukket. Det er selvfølgelig en bekymring, for vi forventer ikke, at en kommende genåbning vil åbne helt op, og der vil gå lang tid, før vi er på samme niveau som før krisen,” siger hun til Ritzau.

 

Enig om behov for politisk handling

De nedslående tal viser, at der er behov for, at Christiansborg finder løsninger, så bunden ikke går ud af praktiksystemet, mener både fagbevægelsen og arbejdsgiverne.

Den nuværende situation er ifølge forbundssekretær i 3F, Søren Heisel, “dybt problematisk for både de unge og for samfundet”. Han foreslår, at man bringer de fire milliarder kroner fra Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag (AUB), bliver bragt i spil nu.

“Og så mener jeg også, at staten burde byde ind med midler,” tilføjer han.

Fagforbundet 3F foreslog i sidste måned. at staten giver en kontant præmie på 30.000 kroner til virksomheder, der indgår en praktikaftale.

Det er noget vi må diskutere i treparts-rummet

En lignende bonus blev indført efter finanskrisen, hvor der også var stor mangel på praktikpladser.

I Dansk Byggeri er man åben over for at drøfte forskellige løsninger - også bonusordninger. Det vigtigste er, at det gør det billigere for virksomhederne at tage lærlinge og elever.  

“Vi har ikke lagt os fast på konkrete modeller. Det er noget vi må diskutere i treparts-rummet. Men det som det dybest set er bottom line er, at det skal være lettere for virksomhederne at have det økonomisk overskud til at oprette praktikpladser,” sagde Louise Pihl, underdirektør i Dansk Byggeri, til Netavisen Pio i april.

Sarah Scheer er podcast-redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce