Antisemitisme i Danmark er desværre ikke fjern fortid
Antisemitisme i Danmark er desværre ikke fjern fortid
Det er selvfølgelig positivt, at nogle jøder i Danmark føler sig trygge, men det betyder ikke, at antisemitisme er et marginalt eller overdrevet problem

Den 20. januar 2025 bragte Politiken et debatindlæg af fire herboende jøder, der fremstillede livet på Nørrebro som ikke problematisk for jøder.
Vi rejser kritik af den optimistiske og forenklede fremstilling af jøders liv i Danmark, som præsenteres i artiklen "Vi har jødisk herkomst, og vi er trygge på Nørrebro".
Vi påpeger, at denne artikel ignorerer de reelle og voksende problemer med antisemitisme i Danmark, som vi mener er alvorlige og ikke kan afvises som undtagelser.
Vi fremhæver, at selvom nogle jøder måske føler sig trygge, er der stadig mange, der oplever trusler, chikane og frygt i deres daglige liv.
Vi understreger behovet for at anerkende og adressere antisemitismen i samfundet og opfordrer til solidaritet blandt jøder, samt til, at samfundet som helhed tager handling for at beskytte jøder og sikre, at antisemitisme ikke længere tolereres.
Men det er lige så vigtigt at tage de reelle trusler og den voksende antisemitisme i vores samfund alvorligt
Det er vigtigt, at vi som jøder i Danmark anerkender hinandens forskellige oplevelser og perspektiver.
Men det er lige så vigtigt at tage de reelle trusler og den voksende antisemitisme i vores samfund alvorligt.
Derfor kan vi ikke lade artiklen "Vi har jødisk herkomst, og vi er trygge på Nørrebro" stå uimodsagt.
Ignorerer en lang række problemer
Artiklen præsenterer et billede af, at antisemitisme ikke er et stort problem i Danmark, og at man som jøde kan leve frit og trygt uden at frygte konsekvenserne af sin oprindelse eller tro.
Men denne fremstilling ignorerer en lang række alvorlige og veldokumenterede problemer, som jøder i Danmark har oplevet og stadig oplever.
Hvert år bliver der i Europa rapporteret om et stigende antal episoder af antisemitisme, fra verbale trusler til voldelige angreb.
I Danmark er antallet af politirapporter om antisemitisme steget markant de seneste år, hvilket gør det nødvendigt at reflektere over, hvordan dette påvirker jøderne i vores samfund.
Mordet på Dan Uzan i 2015 er et tragisk eksempel på, hvordan antisemitisme kan få dødelige konsekvenser
Ifølge Justitsministeriet viser tal, at der fra den 7. oktober 2023 til den 1. oktober 2024 blev registreret i alt 261 anmeldelser og 59 sigtelser om hadforbrydelser, som er tilknyttet søgenøglen "jødedom".
Antisemitisme i Danmark er desværre ikke en fjern fortid. Vi har set alt fra hærværk mod jødiske gravsteder, brandattentater mod lejligheder med jødiske beboere, til trusler og vold mod jødiske individer.
Eksempelvis blev en gul jødestjerne sat på en postkasse – den jødestjerne, som jøderne blev tvunget til at bære under Anden Verdenskrig, og som symboliserer en port til helvede.
Mordet på Dan Uzan i 2015 er et tragisk eksempel på, hvordan antisemitisme kan få dødelige konsekvenser. Dan mistede livet, fordi han var jøde og vogtede synagogen under en Bar Mitzvah-fest.
"Er du jøde?"
At denne slags angreb kan finde sted i vores tid burde vække dyb bekymring hos alle. En anden alvorlig hændelse blev fortalt af Henri Goldstein, tidligere formand for Det Jødiske Samfund i Danmark, under en konference i Folketinget den 14. januar 2025.
Han berettede om en propalæstinensisk demonstration i januar 2024, hvor en deltager gik ind i en bus og spurgte hver enkelt passager: "Er du jøde?"
Denne hændelse viser en farlig udvikling og bekræfter, at antisemitisme stadig er en alvorlig trussel i Danmark.
Tallene afspejler en bekymrende tendens og understreger behovet for øget opmærksomhed og handling mod antisemitisme
Ifølge en rapport fra Det Jødiske Samfund i Danmark (AKVAH) blev der i 2023 registreret 121 antisemitiske hændelser, det højeste antal nogensinde registreret.
Dette repræsenterer en markant stigning fra 2022, hvor der blev rapporteret 9 hændelser. Disse hændelser omfattede trusler, antisemitiske ytringer, hærværk og spredning af antisemitisk materiale.
Tallene afspejler en bekymrende tendens og understreger behovet for øget opmærksomhed og handling mod antisemitisme.
Kan ikke være repræsentativt
Artiklen negligerer desuden de mange trusler, som jødiske institutioner dagligt står over for. Politi og PET vurderer det som nødvendigt at beskytte den eneste jødiske skole i Danmark samt synagogen i København.
Børnene på Carolineskolen – som ikke er blevet erklæret zionister, men blot er børn – har ret til at leve og lære i tryghed. Er det virkelig rimeligt at ignorere dette faktum?
Det er selvfølgelig positivt, at nogle jøder i Danmark føler sig trygge, men det betyder ikke, at antisemitisme er et marginalt eller overdrevet problem.
Historien viser os, at selv i tider, hvor nogle følte sig sikre, blev andre ramt af forfølgelse. Under Holocaust var der også jøder, der troede, de kunne leve i fred, men blev ofre for en voksende antisemitisme, der blev ignoreret for længe.
I stedet for at skabe solidaritet og styrke mellem jøder i Danmark bidrager artiklen til en polarisering
At bo et sted som Nørrebro og opleve åbenhed og venlighed fra naboer er dejligt, men det kan ikke være repræsentativt for alle jøders oplevelser.
Mange andre har oplevet chikane, trusler og behovet for at skjule deres identitet for at føle sig sikre. At artiklen affejer dette som irrelevante undtagelser er skuffende og dybt problematisk.
I stedet for at skabe solidaritet og styrke mellem jøder i Danmark bidrager artiklen til en polarisering.
At insinuere, at kritik af Israel og jøder ikke kan have antisemitiske undertoner, overser, hvordan mange antisemitiske angreb netop retfærdiggøres gennem anti-israelske narrativer.
Det er ikke bare skadeligt, men også farligt, når det bruges til at underminere andre jøders bekymringer.
Stå sammen
Vi opfordrer skribenterne af artiklen til at reflektere over, hvordan deres oplevelser ikke kan bruges til at tilsidesætte andre jøders erfaringer med antisemitisme.
Vi har brug for at stå sammen og anerkende de reelle problemer, der findes, i stedet for at negligere dem.
Vi kan ikke længere tillade antisemitisme at blive et tabubelagt emne
Kun gennem solidaritet og handling kan vi sikre, at ingen jøder i Danmark skal leve i frygt – uanset hvor de bor.
Vi kan ikke længere tillade antisemitisme at blive et tabubelagt emne. Det er på høje tid, at samfundet anerkender denne trussel og tager de nødvendige skridt for at beskytte vores jødiske medborgere.
Det er kun gennem fælles handling og solidaritet, at vi kan sikre en fremtid, hvor antisemitisme ikke længere har plads i vores samfund.
Kommentarer
Jeg vil her tage et helt
Tilføj kommentar