Arbeiderpartiet på vej mod kommunal valgsejr

Norges socialdemokrater kan gøre sig forhåbninger om at erobre magten i Norges to største byer. Partiet står til at få det bedste lokalvalg i 28 år.
Foto: Jonas Gahr Støre, formand for Arbeiderpartiet i Norge, kan være en glad mand. Mere end hver tredje nordmand vil stemme på hans parti til kommunalvalget om en måned.

De norske socialdemokrater står til at få det bedste kommunalvalg siden 1987. Hele 35,4 procent af nordmændene sagde, at de ville stemme på Arbeiderpartiet ved kommunalvalget i en måling foretaget af instituttet Respons Analyse.

I samme måling indkasserer Fremskrittspartiet en vælgerlussing og mister hver femte vælger, mens Miljøpartiet De Grønne, som for første gang opnåede valg til Stortinget i 2013, har femdoblet sin tilslutning siden sidste kommunalvalg fra 0,9 procent til 4,7 procent.

Heldigvis for Arbeiderpartiet er der kommunalvalg allerede den 13. september, så hvis partiet formår at holde dampen oppe, kan det blive et historisk godt resultat.

Socialdemokrater kan overtage de store byer
Modsat i Danmark, hvor Socialdemokraterne sidder på de fire største byer og næsten har gjort det uafbrudt, sidder Arbeiderpartiet kun på én af de seks største norske kommuner, nemlig Trondheim, hvor borgmester Rita Ottervik omtales som "Kommune-Norges Angela Merkel".

I Norge er Høyre nemlig det store byparti. Men den situation kan blive ændret i næste måned. Særligt håber Arbeiderpartiet at kunne vippe Høyre-borgmestrene af pinden i de to største byer Oslo og Bergen, men også i andre større byer som eksempelvis Tromsø i Nordnorge er det sandsynligt, at Arbeiderpartiet får magten tilbage.

Muligt magtskifte i Oslo
I 20 år har Høyre, det konservative parti, regeret Oslo. Det vil Arbeiderpartiet nu lave om på. Partiet stiller med sin partisekretær Raymond Johansen i den norske hovedstad. Arbeiderpartiet er gået til valg på at genindføre ejendomsskatten i hovedstaden for at finansiere partiets velfærdstiltag, hvilket bliver det helt store stridspunkt mellem Arbeiderpartiet og det regerende Høyre.

I Oslo kan det nyere Miljøpartiet De Grønne blive tungen på vægtskålen. Det lille parti står nemlig til et kanonvalg med op mod 12,5 procent af stemmerne, men det har ikke meldt ud, hvad det vil bruge en sådan gunstig position til, og man kan forestille sig, at partiet kommer til at sælge sig selv dyrt.

Vælger Miljøpartiet at se til venstre, kan Raymond Johansen blive borgmester i en firkløveralliance mellem Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti (SF's søsterparti), Rødt! (Enhedslistens søsterparti) og Miljøpartiet De Grønne.

Kristendemokrater kan tippe magten i Bergen
I det vestlige Norge risikerer statsminister Erna Solberg, at hendes eget parti Høyre mister borgmesterposten i statsministerens egen hjemby. Internt kaos på højrefløjen førte til, at Kristelig Folkeparti trak sig fra det borgerlige byrådssamarbejde, og partiet vil hverken love sig ud til højre eller venstre.

Meningsmålingerne er tætte, og centrum-venstre-partierne inkl. Miljøpartiet De Grønne er tæt på at have flertal alene. Alt er fortsat åbent i Bergen.

Public affairs- og pressekonsulent hos Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF).

Tidligere student på Netavisen Pio


placeholder

Annonce