Arbejdsgivere fremrykker lønforhøjelser og Ellemann vil give penge til erhvervsuddannelser

Netavisen Pio samler de væsentligste historier fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
En række store virksomheder giver nu deres medarbejdere højere løn som et plaster på såret efter den voldsomme inflation, som har hærget det seneste halve år.

Og så foreslår Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen at sløjfe det ekstra SU-år, så man kun kan få studiestøtte i den normerede studietid.

Det er nogle af de historier, som du kan læse i denne fredagsudgave af Netavisen Pios nyhedsoverblik "Aktuelt".

 

Inflation får store virksomheder til at give lønforhøjelser

En række af landets store virksomheder reagerer nu på den voldsomme inflation og lægger op til at sætte medarbejdernes løn op. Det skriver Fagbladet 3F.

Hos Lego i Billund har man besluttet, at medlemmer af 3F fra næste måned får 3,5 procent mere i lønningsposen.

“Vi er selvfølgelig glade for, at Lego har besluttet at give ekstra løn. Det er jo også en virksomhed med et ganske stort overskud. Det betyder, at de ansatte næsten kan bevare deres realløn. Men den er selvfølgelig ikke sikret, hvis inflationen fortsætter med at være så høj,” siger den lokale formand for 3F Varde-Billund, Villy Nielsen til Fagbladet 3F.

Hos Novo Nordisk har man tilsvarende besluttet at fremrykke de lokale lønforhandlinger, som  ellers først skulle i gang til næste forår. Det vil komme virksomhedens industrioperatører til gode.

Hos virksomheden Linak på Als har man fra august i år indført et særligt inflationstillæg på 5.000 kroner.

Læs hele historien her.

 

Ellemann vil fjerne ekstra SU-år og give penge til erhvervsuddannelserne

Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen lægger i et interview med Berlingske op til at ændre SU-systemet og fjerne det ekstra SU-år, samtidig med at en række kandidatuddannelser skal forkortes tilsvarende.

Forslaget betyder, at perioden med SU kommer til at svare til den normerede studietid.

Det frigør en del penge, hvoraf Jakob Ellemann ifølge Berlingske vil bruge 400 millioner kroner på at opdatere forældet udstyr på erhvervsuddannelserne.

Ifølge Ellemann er det “grundlæggende skævt “, at samfundet bruger flere penge på at forsørge unge under uddannelse, end på selve uddannelserne.

Han vil samtidig over en årrække investere milliarder i både erhvervsuddannelser og uddannelse af blandt andet lærere, sygeplejersker og pædagoger.

Gør man ikke det  vil det i de kommende år skade både kernevelfærden og den grønne omstilling.

Læs hele interviewet her.

 

Måling: Vælgerne mere skeptiske overfor Pape

Efter en måned som statsministerkandidat har vælgerne ændret syn på den ellers populære Søren Pape, som tager et markant dyk i en ny popularitetsmåling. Faldet sker i kølvandet voldsom debat om de konservatives økonomiske politik og en række sager om Søren Papes nu forhenværende ægtemand.

Det viser en ny måling af vælgernes syn på statsministerkandidaterne, som Epinion har foretaget for Altinget og DR Nyheder.

39 procent svarer, at de er negativt stemt overfor ham. I slutningen af august lød tallet på 28 procent.

Samtidig var der i august 55 procent, som var positivt indstillet overfor ham. Det tal er nu dalet til 43 procent.

Det betyder også, at han har mistet sin førerposition som den mest populære partileder. En placering, som han ellers havde indtaget siden april 2021. Nu deles han i stedet om førstepladsen med statsminister Mette Frederiksen (S).

Læs hele historien her.

 

Ane Halsboe vil lette bureaukratiet for aktive i foreninger

Administrativt arbejde og bureaukrati fylder meget for de aktive i landets foreninger. Det viser en spørgeskemaundersøgelse, Kulturministeriet har gennemført med hjælp fra en række paraplyorganisationer som Danmarks Idrætsforbund, DGI, Dansk Firmaidræt, Dansk Ungdoms Fællesråd og Dansk Folkeoplysnings Samråd.

Næsten halvdelen af landets foreningsaktive bøvler med bureaukratiske byrder. En del overvejer sågar at stoppe på grund af stor mængde administrativt arbejde, fremgår det af undersøgelsen.

Spørgeskemaet er besvaret af 2.470 foreningsaktive, som typisk udfører administrativt arbejde eksempelvis som formand, kasserer eller bestyrelsesmedlem i en forening.

48 procent angiver, at de oplever et problem med bureaukratiske byrder, og næsten lige så mange - 46 procent - har de seneste år overvejet at stoppe som aktiv i foreningen.

“Vores rige og unikke danske foreningsliv er rygraden i vores nationale fællesskab. Derfor går det ikke, at vores foreningsliv er så presset af bureaukratiske byrder. Det gør mig trist at høre, at byrderne får frivillige ildsjæle til at miste gejsten. Vi er nødt til at gøre noget ved problemerne. Vi kan nok desværre ikke fjerne alle byrder, men vi kan forhåbentlig rydde ud i nogle regler, vejlede bedre eller oplyse om, hvilke muligheder, der allerede findes,” lyder det fra kulturministeren.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Henrik Rasch er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

At man kun kan få SU i den normerede studietid er da et udmærket forslag, selv om det kommer fra Venstre, og især er det fint, hvis besparelsen på SU går til bedre uddannelse for erhvervsfagene. Her savner jeg nok en større opbakning fra arbejdsgiverne om at være med til at uddanne lærlinge i håndværksbranchen, som jo ønsker flere uddannet medarbejdere, men ikke selv vil gøre deres pligt og tage det nødvendige antal lærlinge til oplæring i deres firmaer. I min ungdom var mesterlæren en selvfølge som håndværksmestrene gerne tog del i.

Annonce