Arbejdsgivere: Sydamerikanere på arbejdsferie løfter vores gastronomiske niveau

Intet faresignal i at over halvdelen af de unge på arbejdsferie kommer fra Argentina, mener hotel- og restaurationsbranchens arbejdsgivere.
Den såkaldt Working Holiday-ordningen skal laves om og strammes op, mener fagforbundet 3F.

Ordningen - der giver unge fra syv udvalgte lande uden for EU lov til at bo og arbejde i Danmark - er nemlig i sin nuværende form en “cocktail af de elementer, der skal til for at drive social dumping”. I hvert fald hvis man spørger gruppeformand for Privat Service, Hotel og Restauration i 3F, Tina Møller Madsen.

Jeg har helt ærligt ikke hørt ét eneste medlem tale om denne her ordning

Hos Horesta, der er brancheorganisation for hotel og restauranterhvervet, afviser man derimod at have kendskab til, at ordningen bliver brugt til social dumping:

“Det her med, at der partout ligger social dumping i det her - det ved vi jo ikke. Lad os endelig få afdækket, hvad der ligger i ordningen, og hvor de unge arbejder og i hvilke brancher. Social dumping kan vi ikke acceptere. Men jeg mener ikke, at vi i en frygt for, at der kan ske misbrug af ordningen skal spænde ben for, at unge kan komme ud i verden,” siger politisk direktør i Horesta, Kirsten Munch Andersen, til Netavisen Pio og tilføjer:

“Jeg har helt ærligt ikke hørt ét eneste medlem tale om denne her ordning. Derfor kan de sagtens bruge den alligevel, men det har jeg bare ikke kendskab til.”

Et lignende svar kommer fra Dansk Industri, der oplyser over for Netavisen Pio, at man ikke har det store kendskab til brugen af Working Holiday-ordningen.

 

Opfordrer til undersøgelse - afviser krav om overenskomst

På fire år er antallet af unge på Working Holiday i Danmark tredoblet, og der er i de første syv måneder af 2019 givet 2.300 midlertidige arbejdstilladelser, hvoraf 1.500 er givet til unge fra Argentina.

Ifølge 3F arbejder mange af de unge udlændinge inden for restauration, rengøring og service. Men præcis i hvilke brancher og på hvilke vilkår de unge udlændinge arbejder, har Udlændinge- og Integrationsministeriet ingen konkret information om. Det viser oplysninger, som Netavisen Pio har fået aktindsigt i hos ministeriet.

Hun stiller sig samtidig kritisk overfor, at man stiller krav om overenskomst på arbejdspladsen

Kirsten Munch Andersen opfordrer derfor til, at man fremadrettet registrerer de unge udlændinge på ordningen bedre. Men hun stiller sig samtidig kritisk overfor, at man stiller krav om overenskomst på arbejdspladsen, sådan som Enhedslistens beskæftigelsesordfører, Victoria Velasquez, har foreslået. Hun mener nemlig, at det kan risikere at “besværliggøre ordningen” og de gensidige aftaler, der indgås mellem landene.

 

Fokus på sydamerikansk mad

Hvad tænker du om, at 70 procent kommer fra Argentina, selvom der er syv lande med i ordningen. Kan det ikke være et problem?

“Som udgangspunkt er der ikke noget i det, som bekymrer mig. Det er den verdensdel (Sydamerika, red.), som der er fokus på lige nu i forhold til den gastronomiske udvikling. Så jeg synes ikke, at der er et faresignal i, at mange kommer fra Argentina. Det får ikke mine alarmklokker til at ringe - heller ikke hvis der skulle være en søgning ind imod vores erhverv.”

Dit svar er jo lige så godt som mit

Det kunne også være fordi, der er en økonomisk krise i Argentina lige nu, at de unge søger derhen, hvor der er arbejde. Kunne det ikke være en bedre forklaring? 

“Dit svar er jo lige så godt som mit. Vi ved jo ikke hvilke brancher, de søger ind i. Vi ved ikke hvilke funktioner, de varetager.”

Working Holiday-ordningen stiller ingen krav til formel uddannelse eller undervisning

“Ekstremt positivt”

Tænker du grundlæggende, at det er positivt, at denne her ordning er i vækst? 

“Det er svært at vide, hvad der ligger i tallene. 3F indikerer jo, at der skulle være noget social dumping i det. Men afsættet for ordningen er en uddannelsesmæssig kontekst. Så hvis ordningen bliver brugt efter intentionen, så kan jeg ikke sige andet, end at jeg synes, det er ekstremt positivt. Vi har kun kunnet løfte os til det gastronomiske niveau, vi har i dag, fordi vi har fået internationale impulser og inspiration,” siger Kirsten Munch Andersen.

På lige fod med opholdstilladelser givet til ph.d.-studerende, landbrugspraktikanter og au pairs

Working Holiday-ordningen stiller ingen krav til formel uddannelse eller undervisning, men er i ministeriets opgørelse kategoriseret som “opholdstilladelser på studieområdet” - på lige fod med opholdstilladelser givet til ph.d.-studerende, landbrugspraktikanter og au pairs.  
 

Ikke en ordningen til rekruttering

Mener du grundlæggende, at Working Holiday-ordningen er en god måde at rekruttere udenlandsk arbejdskraft på?

“Jeg ser det ikke som en rekrutterings-ordning. Det er ikke en erhvervsmæssig-ordning, men en ordning, der findes i uddannelsesmæssig sammenhæng. Vores fag er enormt praktisk, og meget af den uddannelse, der foregår, sker ude på virksomhederne. Der giver ordningen en fantastisk mulighed for at lægge en international dimension til,” siger Kirsten Munch Andersen og tilføjer, at det ville være fint, hvis virksomheder har lyst til efterfølgende at ansætte en af udlændingene gennem beløbsordningen.

Det, som bekymrer 3F, er blandt andet, at der i Working Holiday-ordningen - modsat i beløbsordningen - ikke er nogle lønkrav. Kan det ikke være et problem, hvis danske lønmodtagere på den måde skal konkurrere med hele verden? 

“Igen, det er ikke en erhvervsordningen. Det er en uddannelsesordning. Den ligger i det regi. Men når det så er sagt, så skal man jo, når man træder ind på en overenskomstdækket virksomhed aflønnes i overensstemmelse med overenskomsten. Punktum,” lyder det fra Kirsten Munch Andersen.

Sarah Scheer er podcast-redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce