Arbejdsgiverne vil afskaffe efterlønnen

Tre af de store arbejdsgiverorganisationer anbefaler regeringen helt at afskaffe efterlønnen. Regeringen og Dansk Folkeparti vil ikke afvise forslaget, som Konservative og Liberal Alliance bakker op om. ”Det ville være at tage røven på folk”, siger Socialdemokratiet.

Annonce

Det er kun få år siden, at de ældste på arbejdsmarkedet måtte betale en stor del af kriseregningen. Med tilbagetrækningsreformen fra 2011 sørgede Lars Løkke og Kristian Thulesen Dahl for, at alle de danske lønmodtagere, der havde set frem til et otium på efterløn, måtte se deres tilbagetrækningsmuligheder væsentligt forringet. Efterlønsalderen blev rykket fra 60 til 62, og efterlønnen blev skåret ned fra 5 til 3 år.

Men det var slet ikke hårdt nok, lyder det nu fra Dansk Erhverv, Dansk Industri og deres hovedorganisation, Dansk Arbejdsgiverforening. Efterlønnen skal fjernes helt, og det skal være en del af regeringens 2025-plan lyder det fra de tre store arbejdsgiverorganisationer i Dagbladet Børsen.

Trækker folk for hurtigt ud af arbejdsmarkedet
”Fordi erfaringerne med at udfase efterlønsordningen er så positive, vil det næste logiske skridt selvfølgelig være at udfase den resterende del også”, siger underdirektør i Dansk Arbejdsgiverforening Erik Simonsen til Børsen og bliver bakket op af sin medlemsorganisation Dansk Industri.

”Ideen om at afskaffe efterlønnen er jeg positiv overfor. Efterlønsordningen er sådan set kun med til at trække folk alt for hurtigt ud af arbejdsmarkedet”, siger underdirektør i Dansk Industri Steen Nielsen til Børsen.

Arbejdsgivernes ønske om helt at fjerne efterlønnen kommer efter, at en opgørelse fra Danmarks Statistik i april viste, at efterlønsforringelserne endnu ikke har ført til øget arbejdsløshed blandt seniorer på arbejdsmarkedet. Dette skyldes blandt andet, at reformen langt fra er fuldt indfaset endnu.

”Det er at tage røven på folk.”
På Christiansborg er der opbakning til arbejdsgivernes forslag fra Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance. Brian Mikkelsen (K) siger, at der er brug for en senere tilbagetrækning ”hvis Danmark ikke skal gå i stå”, og Ole Birk Olesen (LA) kalder det ”en rigtig god idé”.

Dansk Folkeparti, der stod faddere til at forringe efterlønnen i 2011, er ikke afvisende over for idéen, men finansordfører Rene Christensen efterlyser flere beregninger.

Anderledes klare i mælet er de hos Socialdemokratiet. ”For at sige det på godt gammeldags dansk ville det være at tage røven på folk. Det ville helt forkert at fjerne den mulighed, fordi det handler om folk, der har gjort en stor indsats for det danske samfund”, siger finansordfører Benny Engelbrecht.

Mads Havskov Hansen er cand.jur. og debattør.


Kommentarer fra Facebook