Annonce

Arbejdsmiljøet på danske byggepladser er blevet dårligere

Antallet af arbejdsulykker i den danske byggebranche er højere end for otte år siden, viser tal fra arbejdsgiverne.
På trods af megen snak om arbejdsmiljø og sikkerhed på arbejdspladserne, så står det stille med at få nedbragt antallet af arbejdsulykker i den danske byggebranche.

Det viser en ny opgørelse over arbejdsulykker fra Dansk Arbejdsgiverforening (DA).

Går man otte år tilbage, til 2010, så var ulykkesfrekvensen faktisk lavere end sidste år

Sidste år lå ulykkesfrekvensen - målt i antallet af arbejdsulykker pr. 10.000 årsværk - på 240. De seneste fem år har man ligget på i gennemsnit 238. Dermed er andelen af folk, som får en skade på deres arbejde, ikke faldet men derimod steget sidste år.

Inden for bygge- og anlægsbranchen skal man tilbage til 2013 for at finde en ulykkesfrekvens, der ligger højere end den gjorde i 2018. Og går man otte år tilbage, til 2010, så var ulykkesfrekvensen faktisk lavere end sidste år. Og her taler vi vel og mærke om den overenskomstdækkede del af det private arbejdsmarked, som DA dækker.

placeholder
Kilde: Dansk Arbejdsgiverforening.
 

Viser haltende arbejdsmiljø

Når arbejdsulykke-statistikkerne i en årrække ikke har rykket sig ud af flækken, så viser det, at arbejdsmiljøet på de danske arbejdspladser er haltet bagefter vores nordiske naboer, mener Per H. Jensen, der er professor på Aalborg Universitet og forsker i arbejdsmiljø.

Antallet af arbejdsulykker med dødelig udgang er meget højere i Danmark end i Sverige

“Det man kan konstatere er, at arbejdsmiljøreguleringen er meget ringere i Danmark end hos vores nordiske broderfolk.” 

“Antallet af arbejdsulykker med dødelig udgang er meget højere i Danmark end i Sverige. Og selvom man har en kæmpe skov-industri og minedrift i Sverige, og er der alligevel færre, der dør på jobbet i Sverige,” siger han til Netavisen Pio.
 

DA: Mange faktorer spiller ind 

Der kan være mange forskellige faktorer, der påvirker omfanget af arbejdsulykker og det kan være svært at komme med en præcis forklaring på, hvorfor det står stille med at få nedbragt arbejdsulykkefrekvensen. Det forklarer, chefkonsulent i DA med ansvar for arbejdsmiljøområdet, Jens Skovgaard Lauritsen, i et svar til Netavisen Pio:

“En af årsagerne til, at antallet af ulykker de senere år har ligget på et stabilt niveau efter flere år med færre ulykker, kan dog være, at der er kommet mere gang i arbejdsmarkedet. Mange skifter arbejde, og mange kommer fra ledighed ind på arbejdsmarkedet. Vi ved, at der er en større risiko for ulykker, når man kommer fra ledighed ind på arbejdsmarkedet, og når man skifter mellem jobs,” lyder det fra Skovgaard Lauritsen, der tilføjer:

“I det lys kunne man forvente en lille stigning, men det ser vi altså ikke.”

Dermed er en af forudsætningerne for hele velfærdsforliget og den stigende pensionsalderen, brudt

Bryder forudsætning for stigende pensionsalder  

Det manglende fald i arbejdsulykker, viser ifølge Per H. Jensen, at forudsætningen for den stigende pensionsalder - som et bredt flertal aftale med velfærdsforliget i 2006 - er brudt:

“Dengang sagde man, at for at vi kan hæve pensionsalderen og svække efterlønsordningen, så er vi nødt til at forbedre arbejdsmiljøet. Det blev man enig om som en politisk ambition, og man afsatte også penge til at forsøge at udvikle og forbedre arbejdsmiljøet. Men efterfølgende er der absolut ikke sket noget,” siger han og fortsætter: 

“Dermed er en af forudsætningerne for hele velfærdsforliget og den stigende pensionsalderen, brudt.”

Sarah Scheer er podcast-redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet