Annonce

Arbejdstilsynet skærper coronakontrol med firmaer med udenlandsk arbejdskraft

50 tilsynsførende fra Arbejdstilsynet rådgiver også virksomheder om de udenlandske medarbejderes boligforhold og samkørsel
Onsdag igangsætter Arbejdstilsynet et nyt målrettet tilsyn for at forebygge coronasmitte i brancher med udenlandsk arbejdskraft.

Omkring 50 tilsynsførende fra Arbejdstilsynet vil den kommende tid gennemføre målrettede tilsyn for at forebygge coronasmitte på landets byggepladser, landbrug, skovbrug, restauranter og slagterier. Brancherne er udvalgt, fordi der typisk er stor brug af vandrende arbejdskraft. Det sker som led i regeringens initiativer for at forhindre coronasmitte fra vandrende arbejdskraft i Danmark.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard siger:

Udviklingen i smittetallene er bekymrende og skal vendes

"Udviklingen i smittetallene er bekymrende og skal vendes, og vi har for eksempel set høje smittetal blandt udenlandske arbejdstagere. Derudover har vi set udbrud relateret til byggepladser og slagterier, hvor der i stor udstrækning anvendes udenlandsk arbejdskraft. Derfor har vi blandt andet besluttet, at udlændinge skal kunne fremvise en negativ corona-test ved grænsen for at komme ind samt at styrke den forebyggende myndighedsindsats. Jeg er glad for den brede politiske opbakning til, at Arbejdstilsynet nu går i gang med en landsdækkende indsats, hvor der er fokus på at forebygge coronasmitte i udvalgte brancher med vandrende arbejdskraft."

Kan give strakspåbud

De tilsynsførende vil under besøgene have fokus på vejledning, men vil give strakspåbud, hvis arbejdsgiveren ikke har truffet effektive foranstaltninger til at forebygge smittespredning. Arbejdstilsynet kan for eksempel give strakspåbud, hvis der ikke er sørget for, at der kan holdes fysisk afstand, at der kan vaskes hænder ofte, eller at der er adgang til håndsprit.

vil Arbejdstilsynet vejlede om de særlige anbefalinger, der gælder for udenlandske arbejdere

Herudover vil Arbejdstilsynet vejlede om de særlige anbefalinger, der gælder for udenlandske arbejdere, herunder blandt andet om boligforhold og samkørsel.

Indsatsen har fokus på smitterisiko, og de tilsynsførende vil dermed ikke gennemgå andre væsentlige arbejdsmiljøproblemer. Arbejdstilsynet vil i forbindelse med tilsynene reagere, hvis de tilsynsførende konstaterer arbejdsmiljøovertrædelser, som udgør en fare.

Virksomheder i relevante brancher vil modtage et brev fra Arbejdstilsynets direktør med information om tilsynene.

Arbejdstilsynet har også på de øvrige tilsyn fokus på forebyggelse af coronasmitte.

Indsatsen sker i forlængelse af Arbejdstilsynets landsdækkende indsats i uge 41 og 42, hvor omkring 50 tilsynsførende gennemførte over 2.200 tilsyn i butikker, restauranter, barer, slagterier og minkfarme for at forebygge coronasmitte.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet